bia-la 16.05.15, 15:17 Dzień dobry :) Co byście radzili na obwódkę, żeby najpierw kwitły niezapominajki a potem na ich miejsce coś innego? Jak to pogodzić? Pozdrawiam Forumowiczów! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: obwódka 16.05.15, 15:44 Jeżeli coś jednorocznego, to może smagliczka nadmorska (lobularia maritima). Ma kwiaty białe, różowe lub fioletowe i wysiewa się ją od kwietnia do czerwca (czyli teraz) wprost do gruntu, a po wzejściu przerywa siewki, żeby pozostawione były w odległościach ok. 10 cm. Przerywać trzeba koniecznie, bo jak są za ciasno, to wylegają i marnie rosną. Jeżeli masz już obwódkę z niezapominajek, to możesz wysiać smagliczkę w rządku za nimi. Jak wzejdzie, to niezapominajki i tak będą już do wyrwania, bo po przekwitnięciu robią się brzydkie. A że dają samosiew, to nie martw się o przyszłość - będą w nadmiarze co roku, tylko może trzeba będzie je nieco przesadzać, żeby znów utworzyły rządek. Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: obwódka 16.05.15, 20:30 Moje niezapominajki też właśnie kwitną :-)Pomiędzy nimi mam ozdobne truskawki kwitnące na ciemnoróżowo. Kiedy przekwitają niezapominajki i - nieco później - truskawki, sadzę w wolnych miejscach po niezapominajkach albo aksamitki albo begonie semperflorens. Pomysł horpyny ze smagliczką zapewnia dodatkowo piękny, miodowy zapach, ale u mnie kilkakrotnie smagliczkę w gruncie wysmagały deszcze i robiła się paskudna. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: obwódka 17.05.15, 08:47 Smagliczkę nadmorską należy po przekwitnieniu przyciąć, wtedy nie jest tak rozwichrzona i w dodatku powtarza kwitnienie. No i oczywiście po wysmaganiu przez deszcze też, nawet jak jeszcze nie skończyła kwitnąć. I tak znów zakwitnie. A zapach rzeczywiście ma silny. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: obwódka 17.05.15, 12:11 Ja sadzę na obwódkę białą( fioletowa z niezapominajkami trochę się' gryzie' kolorystycznie) smagliczkę z sadzonek, nie jest droga, ale chyba inna, bo ma ładniejszy pokrój niż ta z nasion.Teraz są już piękne krzaczki smagliczki, a za nimi niezapominajka kończy kwitnienie.Potem gdy się wysieje wyrywam i sadzę w to miejsce niecierpki, albo begonie stale kwitnącą.Miedzy tym latem kiełkuje znów niezapominajka( ma w cieniu kwiatówi lepsze warunki), zostaje na zimę i tak w kółko.Uważam, że obwódka i pierwszy plan to nie najlepsze miejsce dla niezapominajki, bo dół jest brzydki. Smagliczka z sadzonek na chwilę latem robi sobie przerwę w kwitnieniu, ale nie przycinam jej, szybko znów zaczyna i potem do mrozów. Kiedyś przycięłam musiałam dłużej czekać, a różnicy w pokroju nie było.Ważne by smagliczkę sadzić wcześnie, gdy tylko pojawi się w sprzedaży, zimna się nie boi, a potem znacznie lepiej jest ukorzeniona, gorąc jej nie straszny i cały czas kwitnie.Koleżanka kiedyś posadziła taką już wymęczoną w sprzedaży i niestety padła w pierwszych mocniejszych promieniach slońca. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: obwódka 17.05.15, 12:16 Nasiona smagliczki są chyba teraz jakieś inne niż kiedyś, bo ja jakieś 10 lat temu siałam i była ładna, a w zeszłym sezonie mama białą posiała na grobie.Chwaścior straszny wyrósł, rozmemłane to takie było i słabo kwitnące mimo, ze miejsce b. sloneczne bez porównania z tymi z sadzonek. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: obwódka 17.05.15, 12:38 Wiesz, gdyby ją naprawdę porządnie poprzerywać, to pewnie wyglądałaby lepiej. Ale jak znam życie i ludzką psychikę, to każdemu szkoda wyrzucać tyle siewek i zwykle rosną za gęsto. Chociaż niewykluczone, że w doniczce ma lepsze warunki do rozwoju bryły korzeniowej, niż w gruncie; grunt bywa różny przecież. Odpowiedz Link Zgłoś