Dodaj do ulubionych

Białe i czarne

23.01.18, 18:36
Białe i czarne kwiaty ciekawe połączenie w ogrodzie

https://bi.gazeta.pl/im/08/5e/fb/z16473608Q,Ogrod-Pani-Danuty-Mlozniak.jpg

Co to są za kwiaty po prawej, ciemne z białą obwódką?
Obserwuj wątek
    • mirzan Re: Białe i czarne 23.01.18, 18:54
      Orlik.
    • enith Re: Białe i czarne 23.01.18, 20:18
      Potwierdzam, że to orlik (aquilegia). Ja zalecam ostrożność z nimi. Kilka lat temu jeden wysiał mi się w ogrodzie w ogromnych ilościach na rabatach i w pojemnikach. Do dziś go bezlitośnie usuwam, gdy tylko zaczyna się pojawiać wczesną wiosną, a i tak jestem daleka od wygrania tej wojny. Jeśli sadzić, to tylko odmiany sterylne albo bezwględnie usuwać przekwitłe kwiatostany zanim zawiążą nasiona.
      • apersona Re: Białe i czarne 23.01.18, 22:03
        Mi się orlik alpejski rozsiewa sam w umiarkowanych ilościach i bardzo mnie to cieszy, bo wcześniejsza sadzonka różowych orlików mi zmarniała. Część młodych zostawiam część przenoszę w nowe miejsca, nie wiem co będzie dalej bo teraz mam też kępkę dwukolorowych bardziej tradycyjnych orlików - czy będą się mieszać.
        • enith Re: Białe i czarne 23.01.18, 22:17
          Mi by orlik alpejski nie przeszkadzał, bo ładny i niekłopotliwy. U mnie rozsiała się paskudna, moim zdaniem, odmiana Ruby Port i to w potężnych ilościach. Co najgorsze, zanim się zorientowałam, zagłuszył mi kilka bardzo cennych japońskich bylinek leśnych pielęgnowanych od maleńkości. Nigdy bym orlika nie podejrzewała o takie mordercze instynkty :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka