rita100 14.09.04, 22:11 www.krenzek.de/Al_Przyjaciol_2004/slides/P8240052.JPG Spójrzcie na to drzewo , jak myslicie czy to jest brzoza czy topola ? Pomózcie rozwiazać spór jaki się toczy od tygodnia , może wiecej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
senanna Re: brzoza czy topola 15.09.04, 14:17 jeśli jedno z tych dwóch, to topola pozdrowienia Anna Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: brzoza czy topola 15.09.04, 21:02 dziękuję za odzew, wszyscy stawiają na topolę, jestem jedna przeciw wszystkim, tak sie jakoś złożyło, że drzewo widziałam w realu i miało w pewnych miejscach biel na korze i liście brzozowate dla szczegółowego rozpoznania podaję jeszcze jedno zdjęcie tego samego drzewa www.krenzek.de/topola_1918_2004.jpg ten okaz ma prawie 100 lat i warto by wiedzieć jaka nazwa jest tego drzewa, dlatego zwróciłam się z prośbą do Was jako znawców przyrody pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: brzoza czy topola 16.09.04, 06:52 Jest to na pewno topola biała www.atlas-roslin.pl/gatunki/Populus_alba.htm grzesiak.kei.pl/jurek/lista141.html zreszta porównaj sama www.atlas-roslin.pl/gatunki/Betula_pendula.htm Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: brzoza czy topola 16.09.04, 20:38 Cieszę się , że consylium przyrodnicze zadecydowało, ze to jest topola. Nie będę się już upierać przy brzozie. Trzeba sie przyznać do swojego błędu. Kończąc wątek, dziekuję za wnikliwą analizę drzewa i rozwianie wszelkich wątpliwości.... chociaż zastanawiające jest dlaczego została wykluczona z analizy brzoza ? Nie może być to brzoza lub jakiś rodzaj brzozy ? pozdrawiam i dziekuję w imieniu wszystkich zainteresowanych tą sprawą Odpowiedz Link Zgłoś