lewana77 12.06.15, 22:13 Witam, Czy może orientujecie się gdzie w Warszawie kupię tego cyprysika, ale o metrowej wysokości (w Ikei i Leroy są małe sadzonki) Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Cupressus macrocarpa 13.06.15, 08:02 Przede wszystkim nie jest to cyprysik, tylko cyprys. Cyprysy w naszym klimacie zimują dość kiepsko, najlepiej chyba w zachodniej Polsce. Myślę, że w tej sytuacji trudno będzie o sporą roślinę, bo na cyprysy nie ma zbyt dużego popytu. Najłatwiej zresztą o nasiona, a potem nabywca niech się martwi. Polska nazwa tego gatunku to cyprys wielkoszyszkowy. Poguglaj sobie, może trafisz na duże sadzonki, chociaż ja mam poważne wątpliwości. A w ogóle o duże rośliny łatwiej w profesjonalnych centrach ogrodniczych, niż w hipermarketach. Przeróżne spore już drzewa widywałam np. w Szkółkach Zamojskich na Karczunkowskiej, czy w Melonie na Puławskiej. Ale czy akurat tam będą cyprysy, to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamap Re: Cupressus macrocarpa 13.06.15, 08:45 Skontaktuj sie z Green Garden na Konstancinskiej, maja duzy oddzial w Slomczynie. B.duzo roznych "krzakow" malych,duzych i wielkich. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Cupressus macrocarpa 13.06.15, 09:22 Podobny kształt można uzyskać sadząc sosnę czarną (austriacką), która jest niekłopotliwa. Ale jak ktoś kocha delikatne egzotyki, to trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
lewana77 Re: Cupressus macrocarpa 13.06.15, 11:43 Poszukuje delikatnego, zgrabnego "iglaka" jasnozielonego, wolno rosnącego. U mojej teściowej w ogródku zobaczyłam właśnie tego cyprysa, kupiła jako "doniczkowy" wsadziła do gruntu i rośnie już 3 rok. Tylko ma ok 50cm. Do swojego ogrodu chciałabym większy okaz. A może to jest cyprysik groszkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
lewana77 Re: Cupressus macrocarpa 13.06.15, 11:45 i wczoraj w Centrum Wawy przed restauracja widzialam takie sadzonki metrowej wysokosci (w donicach). Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Cupressus macrocarpa 13.06.15, 13:11 To mógł być ten cyprys, bo w naszym klimacie nadaje się on właściwie do uprawy w donicach i zimowania w jakimś nieogrzewanym garażu. Zresztą restauracje nie są wieczne, a takie rośliny po kilku latach spisywane są na straty, jeżeli nie padną wcześniej. Ale po wielu latach hodowania w gruncie, jeżeli przeżyje ewentualne silne mrozy, będzie wyglądał zupełnie inaczej. Wyguglaj sobie, to się przekonasz. Wydaje mi się, że do gruntu lepiej nadaje się właśnie jakiś cyprysik lub żywotnik. Jest tego duży wybór i z niejednego gatunku da się wybrać odmianę o pożądanych cechach plastycznych (kolor igieł, pokrój i docelowy wzrost). Odpowiedz Link Zgłoś
ekspert_hibner.studio Re: Cupressus macrocarpa 02.07.15, 16:45 Proponowałabym cyprysik groszkowy o którym wspomniałaś, cyprysów nie polecam do ogrodów. Ciekawe są również odmiany jałowca o bardziej kolumnowym pokroju w przeciwieństwie do krzaczastego cyprysika: odmiany jasnozielone np. 'Gold Cone' lub 'Suecica Aurea'. Odpowiedz Link Zgłoś