Dodaj do ulubionych

Mały ogródek

05.08.15, 13:31
Witam ponownie! Mam niewielki ogród ok. 200 m2 część już zagospodarowałam ale jest monotonny... Mam byliny, trawy ozdobne, kilka jałowców i różaneczniki. Może macie pomysł jak urozmaicić niewielki ogród?
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Mały ogródek 06.08.15, 09:06
      w środku sezonu, gdy kwitnie tyle roslin, a w ogrodzie są byliny- nie może być monotonnie! :-)

a drzewo jest jakieś?
      jak nie ma to posadziłabym jakieś ozdobne z pokroju lub ozdobne z liści-
      np. brzoza Youngii (płacząca), czy wiśnia Pisardii, albo wiśnia Nigra (ciemnoczerwone liście mają) albo klon Red Royal.
      a krzewy kwitnące? krzewuszka czy inna hortensja bukietowa? itp.
      obok różaneczników na pewno dobrze będą dobrze rosły hortensje, bo mają dośc podobne potrzeby, a jednak kwitną w różnych terminach.
      byliny- trzeba spojrzeć jak są skomponowane, czy przez cały sezon coś kwitnie, jeden gatunek po drugim (tak jest najlepiej). jesli jest jakaś luka w kwitnieniu, to dosadziłabym kolejną bylinę.
      i skupiłabym sie na takich bylinach, które długo kwitną, np lawenda, czy liliowce (ale Stella dOro jako ta najdłużej kwitnąca) itp albo zwiewny len trwały. no i astry- moje ukochane byliny na koniec lata (bo poza astrami na tę porę roku nie ma zbyt wielkiego wyboru kwiatów)
      ale jak już są trawy ozdobne, to super, bo trawy przecież bardzo urozmaicają ogród:-)
      ja np. lubię łączyć hortensje Limelight z rozplenicą japońską np w kombinacji 5 hortensji i 3 trawy- super taka grupa róślin wygląda, a gdzies nieopodal oczywiście jeżówki, i rabata letnia (póxno letnia) jak marzenie.

a tak w ogóle, gdy widzę, ze mam w ogrodzie jakieś miejsce, gdzie ewidentnie brakuje mi koloru, to po prostu dosadzam kwiaty sezonowe- niecierpki, albo pelargonie czy petunie rabatowe. do tego wysiewam dalie, lwie paszcze, nasturcje (te rosną jak dzikie !) no i aksamitki na zagonach warzywnych. i jeszcze powój trójbarwny na kratki.
      dzięki temu mam kolorowo. to oczywiście rada już na kolejny sezon, teraz nie ma sensu nic wysiewać.

ale, jeszcze,
      nie zapomnij w październiku powsadzać pośród bylin cebul kwiatów wiosennych, albo na trawniku krokusy, zwłaszcza pod koroną drzew- byle więcej, w grupach, żeby były z daleka widoczne.
      • dorcia3010 Re: Mały ogródek 10.08.15, 20:30
        Fantastyczna podpowiedź, widać znasz się na rzeczy. czego ja o sobie powiedzieć nie mogę.
        Ale w czym rzecz ??? Otóż ośmieliłam się prosić o podpowiedź w sprawie mojego zamysłu,
        Adoptowaliśmy ogródek ok. 150m i chciałabym żeby były w nim owoce z których mogłabym od czasu do czasu upiec jakieś ciasto czy zrobić konfitury, niestety jak wspomniałam wcześniej
        nic a nic się na tym nie znam, Może i dla mnie znajdzie się jakaś podpowiedź, Pozdrawiam wszystkich chętnych do pomocy,
        • solejrolia Re: Mały ogródek 10.08.15, 21:23
          :-)

No to na początek proponuję gdzieś w kącie, albo przy ogrodzeniu, byle na słonecznym stanowisku, posadzić maliny- 2-3 krzaki, są bezproblemowe, tylko trzeba je pilnować, bo szybko się rozrosną.
          Aronia- bezproblemowa i wiernie owocuje.
          ( owoce mocno zagotowuję z cukrem i wekuję- wykorzystuję jako dodatek do ciasta. w tym roku mam też zamiar zrobić nalewkę aroniową)
          Poziomki- są również absolutnie bezproblemowe. Kilka krzaczków nie zajmie zbyt wiele miejsca.
          Truskawki. można kupić sadzonki powtarzające owocowanie.
          Agrest, porzeczka czarna, albo porzeczka czerwona- w formie krzaczastej;
          lub szczepione na pniu (drzewko) wówczas zajmą mniej miejsca.

I ze 2-3 krzewy borówki amerykańskiej- to ogrodowe MUST HAVE ;-)
          Borówki nalezy posadzić w torfie kwaśnym, i zapewnić podlewanie, a wtedy odwdzięczą się dobrym owocowaniem.

A jeszcze, polecam wysiać dynię. wprawdzie zajmuje sporo miejsca, ale warto chociaż jedną roślinę posiać. (z dyni piekę ciasta dyniowe, smażę placuszki, robię zupę dyniową- na jesień jest super, i bardzo rozgrzewająca, no i oczywiście robię konfiturę dyniowo-pomarańczową, coś przepysznego do omletów i nalesników.)

PNĄCZA- KONIECZNIE DO MAŁEGO OGRODU, bo zajmą niewiele miejsca ;-) Bardzo polecam! Jeśli jest kawałek wolnej sciany od południa /lub zachodu / to posadziłabym winorośl, to pierwsze co przychodzi na myśl, tzreba tylko pamiętać, by co roku dość mocno przyciąć pędy, żeby ładnie owocowały (i owocowały nisko, a nie pod dachem;-) bo nikt nie zbierze owoców)
          Ale jeśli nie ściana, a np. jest mocne ogrodzenie z prętów czy siatki, to przyszedł mi do głowy pomysł z aktinidią, czyli kiwi jadalnym (i wtedy sadzimy 2 rośliny- męską i żeńską). Kiwi rośnie szybko i od 2-3 roku od posadzenia daje owoce. Super sprawa.

I to tak mniej więcej.:-)
        • horpyna4 Re: Mały ogródek 10.08.15, 21:40
          Dorcia, u mnie w ogródku ozdobnym podobnej wielkości są m.in. rośliny będące zarówno ozdobnymi, jak i owocowymi. W rogu ogródka jest dereń jadalny na konfitury i nalewki, w innym niejscu bardzo ozdobne pigwowce - również na nalewki i aromatyczny dżem, poza tym mam winorośl o smacznych owocach.

Oczywiście można też posadzić wiśnię, bo drzewo wiśniowe jest niezbyt wielkie. Niektórzy w przydomowych ogródkach sadzą morele i brzoskwinie. A truskawki, czy poziomki, nie muszą tworzyć regularnego zagonika - można dać je np. jako obwódkę rabaty bylinowej.
    • horpyna4 Re: Mały ogródek 06.08.15, 18:16
      Nie bardzo wyobrażam sobie, żeby tak obsadzony ogródek mógł być monotonny. Może wrzucisz zdjęcie, wtedy zobaczymy, co by jeszcze można z tym fantem zrobić.
    • ekspert_hibner.studio Re: Mały ogródek 10.08.15, 08:48
      Może udałoby Ci się wrzucić zdjęcie? Na takiej powierzchni warto się pokusić o ukształtowanie terenu. Ciekawie wyglądają murki oporowe na rożnych poziomach, ścieżki, rabaty z otoczakami. Takie zabiegi mogą optycznie powiększyć Twój ogród. Kameralny kącik na wypoczynek możesz zaakcentować pergolą drewnianą z pnączem np. wiciokrzewewm Henry'ego lub powojnikami. Jeżeli chodzi o roślinność to Sorejrolia napisała wiele ciekawych kompozycji. Napisz co postanowiłaś :)
      • tralalumpek Re: Mały ogródek 12.08.15, 11:00
        bardzo profejonalny wpis, musze go przemyslec ..... zeby zrozumiec intencje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka