baska_b44 21.11.15, 12:28 Znajomy namawia mnie na kupno wertykulatora. Warto waszym zdaniem inwestować w taki sprzęt? Jeżeli tak, to jaki wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Dobry werykulator 21.11.15, 13:49 A skąd my mamy wiedzieć, czy i do czego potrzebny Ci wertykulator? Mam wrażenie, że Twój post jest wstępem do spamu reklamującego jakiś sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Dobry werykulator 21.11.15, 15:06 U mnie w mieście na trawnikach, pasach zieleni za wertykulator robią gawrony. Jak im to idzie, to się w pale nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobry werykulator 21.11.15, 23:47 jesli ma byc na domowy uzytek, to zakup sie nie oplaca. dobrego sprzetu nie kupisz za 1tys. taniej i wygodniej wypozyczyc grata raz w roku na dzien. koszt jakies 100-150zl. i zadne badziewne alko.. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Dobry werykulator 22.11.15, 07:59 I właśnie o to chodzi - zawalają magazyny sklepowe, bo kupowanie ich do niedużych amatorskich ogrodów nie ma najmniejszego sensu. No to trzeba zareklamować na forum, czyli za friko; może jakiś frajer się napali jak łysy na grzebień... Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Dobry werykulator 22.11.15, 18:26 Ja napowietrzam trawnik kolcami przypiętymi do butów. Dwa dni i po robocie , po tym znowu za jakiś czas. Przed nawożeniem i dla treningu nóg przed dłuższą jazdą rowerową. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobry werykulator 22.11.15, 18:54 wertykulacja to nie kolce na kapciach Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Dobry werykulator 23.11.15, 07:34 Ale nie trzeba kupować całego browaru, żeby raz na rok wypić kutel piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobry werykulator 23.11.15, 09:25 nie rozumiem. co maja kapcie z kolcami do wertykulacji i kupowania czegokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: Dobry werykulator 23.11.15, 10:10 Teraz nic nie jest dobre, same buble niezależnie od ceny.Szuka się oszczędności i produkuje chłam, graty zawalają magazyny i czekają na naiwnego klienta. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobry werykulator 23.11.15, 11:02 pozwole sie nie zgodzic. jest dostepny dobry sprzet ogrodniczy ale kosztuje sporo wiecej niz marketowe jednosezonowe szmelce. porzadny wertykulator kosztuje od 4tys wzwyz dlatego pisalam wczesniej, ze absolutnie nie oplaca sie kupowac na potrzeby wlasne bo poza zakupem ponosi sie tez koszt serwisu (sezonowy serwis rowny jest kosztom wypozyczenia na dobe). dobra kosiarka to wydatek tez od 4tys. przecietny kowalski kupuje taka za max 1,5tys i pozniej sie dziwi, ze sie ciagle psuje. z wiekszoscia produktow tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
baska_b44 Re: Dobry werykulator 23.11.15, 11:23 Myślałam, że kupię jakiś nieduży w granicach 1000zł. Mam trawnik w opłakanym stanie i czytałam, że potrzebuje właśnie wertykulacji. No trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobry werykulator 23.11.15, 12:11 wertykulacje przeprowadza sie wiosna co roku obowiazkowo. jesli wiesz jak to zrobic, to wypozycz wertykulator. jesli nie wiesz, nie masz czasu - wez kogos, kto to robi zawodowo. na zime trawnik skos i wygrab z lisci i zwapnuj jesli jest mech. trawnik potrzebuje wielu zabiegow, wertykulacja jest pierwszym wiosennym ale nie jedynym. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Dobry werykulator 02.12.15, 19:04 thea19 napisała: > wertykulacje przeprowadza sie wiosna co roku obowiazkowo. jesli wiesz jak to zr > obic, to wypozycz wertykulator. jesli nie wiesz, nie masz czasu - wez kogos, kt > o to robi zawodowo. na zime trawnik skos i wygrab z lisci i zwapnuj jesli jest > mech. trawnik potrzebuje wielu zabiegow, wertykulacja jest pierwszym wiosennym > ale nie jedynym. Mech sobie możesz wapnować tak Ci to pomoże jak umarłemu kadzidło Hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
elektyk Re: Dobry werykulator 26.11.15, 21:19 baska_b44 - masz 3 wyjścia. 1) nie kupować wertykulatora, czy innych "niepotrzebnych" narzędzi. Świat się nie zawali a trawnik może nie będzie jakiś super - ale będzie. 2) wypożyczać wertykulator. Koszty są róże; nawet za 50 zł za dzień jak weźmiesz najzwyklejszego elektryka. Przy lepszych sprzętach 100-150 zł za dzień to norma. Czasem można też wypożyczyć sprzęt na godziny - bywa że to jest najbardziej opłacalne - zwłaszcza przy małych trawnikach. 3) Jeśli będziesz wertykulować częściej niż raz, dwa razy do roku - policz czy nie warto kupić. Jeśli zachce Ci sie dodatkowo aeracji (napowietrzania trawnika) możesz kupić jedno urządzenie które łączy obie te funkcje. Do wszystkich czytelników; to nie jest tak że jest tylko białe albo czarne... Nie warto sugerować się bełkotem i bzdurami jakie tu niektórzy wypisują ("wertykulator kosztuje od 4tys" i "dobra kosiarka to wydatek tez od 4tys.") Kwoty jakie zostały podane za "dobry sprzęt" owszem można spotkać na rynku ale dotyczą one dedykowanych profesjonalnych urządzeń. Po drugiej stronie są najtańsze byle jakie chińskie produkty za kilka stówek. I między tymi skrajnościami jest szereg rozwiązań które w przydomowych ogrodach sprawdzają sie bardzo dobrze. Przy tym nie zrujnują Twojego portfela, i popracują przez lata. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobry werykulator 26.11.15, 21:23 to napisz ile kosztuje dobry wertykulator, skoro jestes taki madry Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Dobry werykulator 29.11.15, 09:37 Jest coś takiego Jeden z nich mam.I co prawda pierwszy rok, ale minionej wiosny przepracował dobrze ponad 3000 m². Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobry werykulator 29.11.15, 10:47 no to teraz napisz ile kosztuje serwis, bo wymieniac olej musisz co roku, gaznik czyscic tez, filtr powietrza za darmo tez nie jest. dolicz jeszcze naprawy, blizej nieokreslone. paliwa nie licze bo wiadomo. porownaj to z cena wypozyczenia na dobe sprzetu raz w roku bo wiecej nie trzeba (lepszego niz te alko - najgorszy szit na swiecie, kiedys sie polasilam, sprezyna od linki strzelila od razu, pozniej wysiadl gaznik i cholera wie co, gwarancja niby 3letnia niczego nie obejmowala, musialam sie awanturowac. ciagle to bylo w naprawach i kupilam wreszcie cos normalnego). kiedys tesc sprezentowal mojemu mezowi kosiarke za 900zl - urwala sie linka od napedu i odpadlo cale kolo z mocowaniem w pierwszym miesiacu uzytkowania i to na malej dzialce. pomijam to, ze zbieralam polowe trawy. Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Dobry werykulator 01.12.15, 08:26 Mam go co prawda dopiero od lutego br. Ale "przepracował" ponad 30 arów, obsługiwany przez kilkanaście osób. Nie zawsze mających pojęcie o mechanice. I jak na razie wszystko jest w pełnym porządku. Konserwacja - to też część mojego "działkowania". Co do kosiarki, mam elektryczną , 1,2 kW za niecałe 300 PLN już 3 rok . I sobie chwalę. Koszę nieco ponad 200 m? trawnika co około 10 dni. 2, 3 razy w roku ostrzę tylko nóż. Więc może jestem jakimś szczęściarzem co do sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
elektyk Re: Dobry werykulator 02.12.15, 15:40 donmarek, sensowny głos i kolejny dowód na to że kosiarka czy wertykulator nie musi kosztować "od 4 tyś zł" by skosić trawnik... Wertykulator - widzisz, sprzęt jest używany intensywnie. W dodatku nie tylko przez właściciela a przez wiele osób. Jak przypuszczam nie kosztował kilka tyś zł ? Ty z eksploatacyjnych rzeczy masz do naostrzenia nóż - to jest wydatek może 10 zł w serwisie. A właściciele kosiarek spalinowych raz na rok wymieniają 150-250 ml oleju (5-10zł). Filtr powietrza jest wykonany z gąbki, więc wystarczy go samemu czyścić (koszt 0 zł) Jeśli dba się o filtr, to nie ma się kłopotów z gaźnikiem (koszt 0 zł). Dolicz 10-20 zł za robociznę. Od chyba "zawsze" w domu rodzinnym mieliśmy kosiarki. Jak nie ręczną kosę :-) to czasem kosiarki elektryczne, czasem spalinowe. Wiem jakie są plusy i minusy tych typów narzędzi. Wiem jakie są plusy minusy posiadania takich narzędzi 'na własność'. Wiem kiedy lepiej wypożyczyć sprzęt, a kiedy lepiej go kupić. Wiem co się z tym wiąże a już na pewno wiem z własnego doświadczenia ile co kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobry werykulator 02.12.15, 17:40 no coz do kosiarki wchodzi mi 550ml oleju i kosztuje znacznie wiecej niz 5-10zl. kupic trzeba cala butelke - 0,6l - 25zl co do filtra, to no coz... w samochodzie tez sam czyscisz? i co ma filtr powietrza do gaznika? widac, zes znawca jakich malo. Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Dobry werykulator 03.12.15, 07:58 W samochodach jest filtr powietrza papierowy. Jednorazowego użytku. Co prawda, niegdyś bywali "spece" którzy je czyścili odkurzaczami lub sprężonym powietrzem, w kierunku odwrotnym do jego pracy. No i - ale dawno to było - vw garbus miał olejowy filtr powietrza, który się myło. Benzyną ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobry werykulator 03.12.15, 10:25 takie filtry mam w kosiarkach - papierowe w glebogryzarce takie cos, kosztuje ponad 70zl i czyscic tego nie ma jak zupelnie nie wiem skad pomysl na kawalek gabki, moze kiedys takie byly albo komus zal pieniedzy i sobie gabki wtyka Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Dobry werykulator 05.12.15, 08:30 Zgadza się. Ale naprawdę bywają i filtry z materiału podobnego do gąbki. Które można myć. Latem ubiegło roku czyściłem koledze filtr w glebogryzarce. Bo własnie taki był. Zbudowany był z jakichś siatek czy czegoś takiego, chyba nawet metalowych. Wyglądał mniej więcej jak zmywak do szorowania garnków czy niegdyś ręczna cyklina do parkietu. ps a wszystko to zależy od klasy sprzętu. Im droższy, tym droższe wyposażenie. Stara prawda. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Dobry werykulator 02.12.15, 19:06 Brawo Ty elektyk napisał(a): > baska_b44 - masz 3 wyjścia. > > 1) nie kupować wertykulatora, czy innych "niepotrzebnych" narzędzi. Świat się n > ie zawali a trawnik może nie będzie jakiś super - ale będzie. > > 2) wypożyczać wertykulator. Koszty są róże; nawet za 50 zł za dzień > > 3) policz czy > nie warto kupić. > Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Dobry werykulator 02.12.15, 16:44 Mam od kilku lat wertykulatoro-aerator. Kupiony w promocji za małe kilkaset. Wiosną przejeżdżam trawnik wertykulatorem, pod koniec lata - aeratorem. Bardzo sobie chwalę. Nie wiem, dlaczego uważacie, że dobry wertykulator musi być drogi - przecież nacinanie darni to nie jest jakaś precyzyjna robota? Ma działać i tyle :-). Uważam, że posiadanie jest wygodniejsze niż wypożyczanie - mogę go wyciągnąć, kiedy mi pasuje, na jak długo mi pasuje; nie muszę się martwić, że umówię się z firmą wypożyczającą, a tu akurat deszcz spadnie albo mnie głowa rozboli. Jest elektryczny, więc odpada praca z konserwowaniem (tj. może trzeba coś z nim robić, ale nie wiem, więc nie robię :-) ). Odpowiedz Link Zgłoś
elektyk Re: Dobry werykulator 14.12.15, 23:19 właśnie tak to jest, że jednemu się sprawdzi sprzęt za 300 zł a innemu niezbędny jest sprzęt za 4 tyś. I nikt nikogo nie musi przekonywać do własnych racji; po prostu są sytuacje ze sprzęt za 1o tyś zł sobie nie poradzi, a są i takie że byle elektryk da sobię radę i starczy na lata. Ważniejsze jest by mieć wiedzę do czego wertykulatory, aeratory służą i by dobrać taki sprzęt by był on dopasowany do warunków w jakich będzie pracował i preferencji użytkownika. Odpowiedz Link Zgłoś