ktys 13.04.02, 17:02 Kupiłam kłącza tej uroczej roślinki .Szybko urosła i już kwitnie,Może ktoś mi podpowie jak należy ją pielęgnować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Oxalis 14.04.02, 18:56 Witam na forum gazety! Już kiedyś pisałem o szczawikach, ale nie mogę tego tekstu znaleźć więc pisze na nowo. Szczawików jest wiele gatunków w tym najwięcej tych ogrodowych. Jako roślina doniczkowa najczęściej uprawiany jest szczawik trójkątny pochodzący z Brazylii. Tworzy nieregularne, wydłużone bulwki, które w jego ojczyźnie mogą przetrwać okresy suszy. Szczawiki bowiem w większości są roślinami rosnącymi okresowo. Szczawik trójkątny zwykle zachowuje liście przez cały rok. Kwitną od marca do końca lata i można od czerwca ustawiać je na tarasie, balkonie lub w ogrodzie. W końcu września ograniczamy podlewanie, a w listopadzie zasuszamy podłoże. Po miesiącu (nie dłużej gdyż mogą gubić liście) stopniowo znów zaczynamy je podlewać - wtedy szczawiki szybko rosną i ponownie zakwitają. Takie przesuszenie rośliny i stan spoczynku jest konieczny do ponownego obfitego kwitnienia. Szczawik przesadzamy raz na 2-3 lata, zawsze po okresie spoczynku. Mogę jeszcze dodać, że nazwa Oxalis pochodzi od greckiego słowa oxys – kwaśny. Powodzenia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
maciekwiercinski Re: Oxalis 14.04.02, 22:34 Witam! Szczawiki pieknie kwitnące na biało leśne rośliny... A co możemy uprawiać w ogrodzie..? Pozdrawiam! Maciek PS Czy owa kwaśnośność w nazwie odnosi się do smaku liści czy do pH podłoża...? Odpowiedz Link Zgłoś