Dodaj do ulubionych

Gunnera olbrzymia !!!

25.04.16, 16:58
Drodzy forumowicze czy ktoś z Was uprawia gunnere ???
Obserwuj wątek
    • zettrzy Re: Gunnera olbrzymia !!! 27.04.16, 14:22
      tak, ja - od roku
      • monika.libra36 Re: Gunnera olbrzymia !!! 27.04.16, 15:26
        Mieszkasz w Polsce czy w "cieplejszym" kraju??? U nas to chyba tylko w pojemnikach ???
        • zettrzy Re: Gunnera olbrzymia !!! 29.04.16, 13:24
          Mieszkam na Mazowszu, gdzieś tak między Warszawą i Skierniewicami, a gunnera rośnie w gruncie. Pochodzi z Rogowa, posadziłam ją w cieniu sosen, osypałam na zimę liśćmi dębów, w początku kwietnia miałam szok poznawczy, kiedy te liście nieco rozgarnęłam, no bo w środku normalnie kilka kłów każdy dobre ćwierć metra... w połowie miesiąca usunęłam liście, za to w zimniejsze noce zaczęłam kłaść nad kły wielki karton, ostatnio jednak zapominam, bo z kłów zaczynają się rozwijać owe przecudowne łopuchowate listeczki. Nie wiem tylko, czy wyrosną jak powinny do dwóch metrów, bo moja działka jest bardzo kseryczna, a podlewanie to jednak nie obfite opady, i niestety kiedy sucho, wszystko rośnie powoli i mniejsze. No ale, zanim co, cieszę się że rośnie, a piękna jest nawet taka malutka. W pojemniku nie próbowałabym, bo jaką wielkość musiałby mieć ten pojemnik żeby uzyskać owe dwa metry.
          • monika.libra36 Re: Gunnera olbrzymia !!! 29.04.16, 13:36
            Dzięki zettrzy :) Ja mieszkam na Dolnym Śląsku ...ale spróbuje żeby rosła na gruncie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka