Dodaj do ulubionych

Osmocote dla surfinii

28.04.16, 17:51
Tego roku po wysłuchaniu kilku szkolkarzy zakupiłam nawóz osmocote dla roślin w moim ogrodzie. Nawiozlam nim już m.in hortensje i cisy wg zaleceń na opakowaniu. Ten nawóz dedykowany jest rownież do surfini. Tylko zastanawia mnie czy jeden raz nawiezione surfinie bedą pięknie kwitły przez cały sezon. Macie jakieś doświadczenie z surfiniami nawożonymi tym nawozem?

Pozdrawiam
Nonoa
Obserwuj wątek
    • pinkink3 Re: Osmocote dla surfinii 28.04.16, 22:00
      Dedykowany?!
      Naprawde?;)

• donmarek Re: Osmocote dla surfinii 29.04.16, 08:29
      Zgodnie z tym do czego zostały stworzone. Jedyna różnica pomiędzy nawozami "osmocote" a "zwykłymi" jest tak, że osmocote to otoczka cząstki nawozu "zwykłego", powodująca jego stopniowe uwalnianie i tym samy długotrwałe zasilanie. A jako, że surfinie lubią lekko kwaśną ziemię ... Chociaż są chyba bardziej dla nich przeznaczone nawozy osmocote niż te do hortensji i innych kwaśnolubnych.
    • enith Re: Osmocote dla surfinii 29.04.16, 15:01
      Ja do surfinii dałabym szybko działający nawóz, który można podawać z każdym podlewaniem, bo to roślina bardzo intensywnie kwitnąca, podobnie, jak np. fuksja. Osmocote jest nawozem długo działającym, ale też bardzo powoli się uwalnia. Moim zdaniem lepszy jest właśnie dla roślin zdrewniałych, czyli drzew i krzewów. Sypiesz garść raz czy dwa w sezonie i masz spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka