Dodaj do ulubionych

Taras-kilka pytań

31.05.16, 13:02
hej, jestem w trakcie budowy domu, a raczej juz wykańczania. Dom jakoś poszedł;) ale mam problem z tarasem.
W projekcie mam taras 3 m x 5m i taka wielkość nam odpowiada. Wyjście na taras jest z salonu, mniej więcej na środku tej długości 5 m.

I. czym wyłożyć taras?
Najbardziej pasowałby mi drewniany, ale boję się o jego trwałość i czy co roku nie będę musiała się bawić w odnawianie?
jak nie drewniany to jaki ewentualnie? co się sprawdza na tarasach i ma fajny, ciekawy wygląd?

2. zejścia z tarasu (schodek) jak to zaplanować funkcjonalnie?
Taras jest na takiej wysokości ze będzie 1 schodek i zejście na ogród. Nie wiem jak zaplanować zejścia, w projekcie mam ten schodek dookoła tarasu z kazdej strony, jak tak nie chcę, chcę jakieś mniejsze zejscia, ale nie wiem jak to wymyślec?

3. zadaszenie
taras będzie ustawiony tak, ze do ok 14-15 jest mega słońce, potem juz jest lepiej. Jednakże rano jest tragedia, zadaszenie musi być-tylko nie wiem jakie, zeby to mialo wygląd i było funkcjonalne. Ale też tak zeby nie zabrać swiatła z salonu (przy tarasie mam 3 metrowe okno, jedna część tego okna to wyjście na taras właśnie).

Poradźcie coś w sprawie tarasów, bo temat mnie przerasta całkowicie. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • hanka31 Re: Taras-kilka pytań 31.05.16, 19:05
      MHm ciekawe co piszesz , a projekt domu nie uwzględniał zadaszenia tarasu? Bo jesli nie to nie mozęsz robic sama żadnego zadaszenia , bo będą problemy z odbiorem budynku . Ja mam dom z tarasem i niestety aby postawić zadaszenie trza to załatwić w nadzorze budowlanym formalnie bo konstrukcja dachu zadaszenia będzie wchodziła w ścianę budynku . No chyba że budynek juz odebrany ewentualnie zgłoszony do użytkowania i chcesz to teraz robić ale.... to będzie samowola budowlana i jak nikt np z śąsiadów nie doniesie to możesz ryzykowac.
    • solejrolia Re: Taras-kilka pytań 31.05.16, 20:52
      Proponuję taras wyłozyć drewnem. coroczne olejowanie to nie jest odnawianie, a raczej odświeżanie i konserwowanie. wadą niewątpliwie może być koszt, za to trwałość jest wielką zaletą.

schodek- jeden, z jednej strony wystarcza. a nawet zalecam w ten sposób, bo wtedy korzystanie z samego tarasu jest wygodniejsze. z pozostałych dwóch stron różnice w poziomie można zniwelować/ukryć rabatą z roślinami- przykładowo.
      albo nie ukrywać, a nawet podkreslić i wykończyć bok tarasu donicami.
      rozwiązań jest bardzo wiele, wszystko zależy od gustu.

Zadaszenie- hmmm. można pergolę lub inne ażurowe- da cień. dla mnie to najlepsza opcja.
      mozna plexi - będzie bardzo się nagrzewać, i brudzi się, ale nie pada na głowy.
      markiza- też popularne rozwiązanie. zwłaszcza, ze można ją zwijać i rozwijać, co jest szczególnie ważne w okresie gdy słońca brakuje, tj. sezon jesienno-zimowy, wtedy zadaszenie nie zacienia salonu.

A i tak WSZYSTKO TO JEST KWESTIA GUSTU.
      Bo ROZWIĄZAŃ IDEALNYCH a jednocześnie UNIWERSALNYCH DLA WSZYSTKICH- NIE MA, to inwestor musi wiedzieć, czego oczekuje od tarasu, czy ogrodu. I tylko on wie, jakie ma priorytety.
      I ile ma na to pieniędzy.

Dla mnie, podkreślam dla mnie, taras idealny jest gdy jest od strony wschodniej, wcale nie musi wychodzić z salonu, może być od kuchni, powinien być drewniany, jeden bok lub 2 boki z kratek- na rosliny, i mieć zadaszenie z pergoli, po której również puszczone jest pnącze.
      I takich własnie tarasów nie widuję praktycznie wcale.
      Za to widuję od strony południowej, południowo-zachodniej i bez zadaszenia (z góry słońce przypieka, wiatr z zachodu chce głowę urwać) z położonym na podłodze kamieniem lub płytkami (które się nagrzewają) i bez ocienienia. tak, ze w ciagu słonecznego dnia przebywać się tam nie da.
      • gryzek11 Re: Taras-kilka pytań 02.06.16, 14:16
        dzięki za opinię. No własnie taras ma być od południowej strony.. Inaczej nie ma jak go umieścić niestety. O tym zadaszeniu nie wiedziałam ze musi być to gdzieś zgłoszone, dzięki, rozeznam się w temacie.
    • enith Re: Taras-kilka pytań 02.06.16, 16:15
      A czy to musi być zadaszenie idące od ściany? Nie może to być np. wielki parasol na wysięgniku albo pawilon bez ścian pasujący stylem do architektury domu? Odpadałaby wtedy kwestia pozwoleń.
      • thea19 Re: Taras-kilka pytań 02.06.16, 20:22
        ale jakich pozwolen? przeciez budujac dom teraz juz nawet nie trzeba miec pozwolenia. wystarczy trzymac sie przepisow. nawet gdyby ktos mial sie czepiac przy odbiorze (ktory trwa przy uciazliwym urzedniku z godzine a przy lajtowym to go nawet nie ma, tylko stempluje i do widzenia, czeka sie na uprawomocnienie stempla), to takie zadaszenie to gora 2 dni montazu i mozna zrobic po odbiorze.
    • chynia Re: Taras-kilka pytań 02.06.16, 20:59
      Mam podobnie jak u ciebie- taras od południowej strony i też wyjście z salonu.Ja zrobiłam kraty na dwóch bokach tarasu, na krótszym rośnie milin i wiciokrzew, na dłuższym dwa miliny, które potem jak skończy się krata pną się po takim jakby rusztowaniu z belek na balkon i tam sobie szaleją.Kraty i rusztowanie mam dębowe i nie widzę ,by im się coś złego działo.Taras mam zadaszony zielenią; przed deszczem nie chroni ,ale przed słońcem tak.
    • reto Re: Taras-kilka pytań 07.06.16, 09:32
      Miałem drewno ale zrezygnowałem po latach z tego powodu iż ciagle ktoś sie ślizgał po deszczu.
      Teraz mam płyty kamienne kupione w firmie brukarskiej. Sam ułożyłem bez fachowców i to sprawdza sie. Czasami zmieniam formę wybiegu wiec jest bez ograniczników. Ograniczniki wprowadzają ład i porządek jak na cmentarzu. Natomiast płyty kamienne mające nieregularne zakończenia pozwalają na fantazyjne zasadzenia. Ale to sprawa moja lubię kontrolowany bałagan w ogrodzie:-)
    • asia.k21 Re: Taras-kilka pytań 08.06.16, 09:23
      Polecam płytki, które imitują drewnianą podłogę, ładny efekt a nie ma takich kłopotów jak z drewnem.
      • solejrolia Re: Taras-kilka pytań 08.06.16, 09:33
        Płytki to materiał na chwilę!
        • gryzek11 Re: Taras-kilka pytań 08.06.16, 11:35
          ale czemu na chwilę?właśnie wszędzie czytam ze z płytkami duzo mniej problemu niz z drewnem.
          • thea19 Re: Taras-kilka pytań 08.06.16, 16:50
            Bo odpadaja max po 5 latach?
            • solejrolia Re: Taras-kilka pytań 08.06.16, 20:31
              max po 3latach? :->
              • chynia Re: Taras-kilka pytań 08.06.16, 22:07
                Ja mam 16 lat i nic nie odpada.
                • thea19 Re: Taras-kilka pytań 08.06.16, 22:51
                  byc moze gdzies istnieje taras z gresu, ktory wytrzymal wiecej niz 5 lat (tyle wynosi czas trwalosci klejow - tzw okres przemarzania). jako, ze takie tarasy, schody widuje w ogromnych ilosciach na co dzien, tak nie widzialam ani jednego, na ktorym plytki sie utrzymaly na stale. nie nalezy wiec polecac plytek jako materialu trwalego na tarasie.
    • isolde44 Re: Taras-kilka pytań 10.06.16, 07:38
      Ja mam taras 5 m (głębokość) i 6 m szerokość, a dzisiaj robiłabym jeszcze o metr z każdej strony większy. Oczywiście jak się zdejmie meble - to wydaje się ogromny, ale jak masz na nim stół z krzesłami - to już nie. U mnie jego część *ok 1/3) jest w podcieniu i to jest fajne, bo nawet jak pada, to można na nim posiedzieć. Nad resztą 3 lata temu została założona markiza - i bardzo to rozwiązanie chwalimy. Na tarasie - deski- tigerwood, nieryflowane (gładkie) i bardzo sobie to rozwiązanie chwalę, bo:
      - nawet zimą można wyjść na taras w skarpetkach
      - latem, owszem się nagrzewają, ale mniej niż płytki
      - taras po deszczu szybko schnie
      - nawet nieryflowane deski nie są śliskie

jedyny minus - to konserwacja, jeśli chcesz mieć ładny wygląd desek - trzeba ją robić. Zaletą desek nieryflowanych jest to, że w te rowki nie wchodzi brud. Ja wiosną dokładnie czyszczę taras myjką ciśnieniową (którą, jeśli posiadasz dom i tak polecam kupić), a potem olejuję, całość to ok 2 dni pracy (jeden dzień mycie, bo taras musi dobrze wyschnąć, drugi dzień - olejowanie). Do następnej wiosny spokój. Taras ma 6 lat, nic mi się nie wypaczyło, nie odbarwiło, itd. NIe używałam też na razie żadnej chemii do czyszczenia. Olej - taki ze średniej półki.

Zejście do ogrodu - to jeden stopień z dwóch stron - na cełej szerokości. PO jednej stronie są posadzone niskie kwiaty.
    • solejrolia Re: Taras-kilka pytań 23.06.16, 08:30
      Trawertyn również należy zaimpregnować. A potem co jakiś czas zabieg powtórzyć.

Zwolennicy kamienia twierdzą, ze drewno jest kłopotliwe i wymaga pracy. Jako użytkownik drewna nie mogę się zgodzić z tym, ze tej pracy jest MNÓSTWO, bo wcale tak nie jest. Oczywiście że wymaga dbania, ale nie jest to takie mnóstwo.
      I w zamian jaki komfort użytkowania: wyższość drewna nad kamieniem jest taka, ze na kamień nagrzany letnim słońcem nie wejdzie się gołą stopą, i w ogóle taki taras oddaje ciepło. (a gdy jest zimno to jest zimny)
      Z tarasem drewnianym nie ma tego.
      Poza tym kwestia estetyki. Drewno jest ciepłe, trwałe, przytulne.
      Czy naprawdę musimy wszedzie otaczać się betonem, płytkami, kamieniem, powierzchniami nieprzepuszczalnymi?
    • isztara Re: Taras-kilka pytań 05.07.16, 09:46
      A mi wszyscy mówią, ze najlepszy jest taras z kostki brukowej, bez klejów i nie trzeba się martwić o drewno.
      • thea19 Re: Taras-kilka pytań 27.12.16, 18:06
        nie ma to jak taras od poludnia w srodku lata
        • enith Re: Taras-kilka pytań 27.12.16, 18:53
          No, to zależy od klimatu, w którym się mieszka. U nas na północnym zachodzie USA jest dość ciemno przez większość roku (klimat wybitnie deszczowy) i na tarasy wybiera się właśnie jak najjaśniejszą stronę domu, zwłaszcza, jeśli taras użytkowany jest nie tylko latem (które akurat mamy fajne). Gdy robi się za ciepło, rozkłada się parasol lub inną osłonę i robi się bardzo przyjemnie.
          • yardut Re: Taras-kilka pytań 04.03.17, 09:10
            Tyle że rozmawiamy o tarasach u nas w pl 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka