gryzek11
31.05.16, 13:02
hej, jestem w trakcie budowy domu, a raczej juz wykańczania. Dom jakoś poszedł;) ale mam problem z tarasem.
W projekcie mam taras 3 m x 5m i taka wielkość nam odpowiada. Wyjście na taras jest z salonu, mniej więcej na środku tej długości 5 m.
I. czym wyłożyć taras?
Najbardziej pasowałby mi drewniany, ale boję się o jego trwałość i czy co roku nie będę musiała się bawić w odnawianie?
jak nie drewniany to jaki ewentualnie? co się sprawdza na tarasach i ma fajny, ciekawy wygląd?
2. zejścia z tarasu (schodek) jak to zaplanować funkcjonalnie?
Taras jest na takiej wysokości ze będzie 1 schodek i zejście na ogród. Nie wiem jak zaplanować zejścia, w projekcie mam ten schodek dookoła tarasu z kazdej strony, jak tak nie chcę, chcę jakieś mniejsze zejscia, ale nie wiem jak to wymyślec?
3. zadaszenie
taras będzie ustawiony tak, ze do ok 14-15 jest mega słońce, potem juz jest lepiej. Jednakże rano jest tragedia, zadaszenie musi być-tylko nie wiem jakie, zeby to mialo wygląd i było funkcjonalne. Ale też tak zeby nie zabrać swiatła z salonu (przy tarasie mam 3 metrowe okno, jedna część tego okna to wyjście na taras właśnie).
Poradźcie coś w sprawie tarasów, bo temat mnie przerasta całkowicie. Dziękuję.