Dodaj do ulubionych

Za mała jeżówka

26.07.16, 16:31
Mam jeżówkę o prostych, ciemnoróżowych kwiatach. Rośnie drugi rok, ale wciąż jest niska, razem z kwiatami nie przekracza 30 cm. Co jej może być?
Obserwuj wątek
    • enith Re: Za mała jeżówka 26.07.16, 16:47
      Ale odmian jeżówek jest w pierony, w tym dość niskie. Może masz właśnie taką odmianę?
      A w jakich warunkach rośnie?
      • horpyna4 Re: Za mała jeżówka 26.07.16, 20:51
        Jeżeli w ogrodzie rosną również inne jeżówki, a ta jest wyjątkowo niska, to musi to być niska odmiana (są takie poniżej 40 cm). Jeżeli jednak odmiany teoretycznie wysokie nie chcą rosnąć, to prawdopodobnie jest zbyt gliniasta gleba. Ale wtedy też marniej kwitną i są ogólnie cherlawe.
        • apersona Re: Za mała jeżówka 27.07.16, 23:20
          To moja jedyna jeżówka, wygląda mi zdrowo: liście ciemnozielone, kwiaty intensywnie wybarwione, jeżówkowej wielkości, gleba faktycznie ciężka, gliniasta. Przesadzałam na wiosnę bo w poprzednim miejscu sąsiednie rośliny tak się rozrosły przez jeden sezon, że nie miałaby miejsca.
          • horpyna4 Re: Za mała jeżówka 28.07.16, 07:38
            Jak wygląda zdrowo i ładnie kwitnie, to widocznie jest to jakaś odmiana "kompaktowa".
            • dagusia333 Re: Za mała jeżówka 28.07.16, 21:27
              Może wcześniej sąsiednie rośliny w poprzednim sezonie ją przyduszały, dodatkowo przesadzana, więc nie będzie wysoka.Dojdzie do siebie, w przyszłym sezonie powinna być wyższa.Ja przesadzałam jeżówki po kwitnieniu, obcinam tylko łodygę z przekwitłym kwiatem.Jestem zdziwiona, bo miejsce gdzie teraz rosną jest dość gliniaste i wilgotne, a rosną dobrze i są wysokie.Są to zwykłe różowe i biała.
    • roseanne Re: Za mała jeżówka 28.07.16, 18:16
      moja wyrazstal w gore, w 3 roku,
      teraz przesadzalam zima i znow mam kurdupelki
    • wiseacres Re: Za mała jeżówka 30.07.16, 15:52
      U mnie maja kwiaty żółte i są od zawsze przy drodze dojazdowej Teraz mniejsze bo je bluszcz przytłumił. Mam też taką różowa ze trzy lata. Sam ją pikowałem Ale te na pół dzikie są najpiękniejsze. Mam też od strony samego chodnika za przed ogródkiem pierwszy raz Dziwaczki, Ja je nazywam Cudaczki. U sąsiadki rosną jak samosiejki wymieszane z pindyryndą.
      • apersona Re: Za mała jeżówka 03.08.16, 12:33
        Żółte to rudbekie, nie jeżówka
        • horpyna4 Re: Za mała jeżówka 03.08.16, 17:11
          Niekoniecznie. Kiedyś jeżówki były w zasadzie tylko w odcieniach różu i białe. Teraz wyhodowano mnóstwo odmian - również o kwiatach kremowych, żółtych, pomarańczowych i czerwonych; są też odmiany o nieco innych od typowych kształtach płatków i całych kwiatostanów.
          • enith Re: Za mała jeżówka 03.08.16, 17:25
            Potwierdzam, co pisze Horpyna. Jeżówki są teraz intensywnie hodowane i przeróżne można spotkać kolory. Ostatnio u mojego ulubionego ogrodnika widziałam cudność dwukolorową, czerwony wierzch płatków i bielusieński spód. Efekt, zwłaszcza zanim kwiat się całkiem otworzy, prześliczny.
            • kocia_noga Re: Za mała jeżówka 14.08.16, 19:30
              Spytaj go jaka to odmiana, plizzzz.
              • enith Re: Za mała jeżówka 14.08.16, 22:03
                Sombrero Salsa Red. Poniżej zdjęcie, które zrobiłam u ogrodnika.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fe/wg/pd9m/fI4mTnFe50z8wisl5A.jpg
                • apersona Re: Za mała jeżówka 14.08.16, 22:13
                  Kiedyś widziałam dalię o biało-czerwonych płatkach. Śliczna
              • enith Re: Za mała jeżówka 14.08.16, 22:39
                Chcę jeszcze dodać, że zdjęcia (moje czy google image) nie oddają nawet w połowie uroku tej konkretnej odmiany. Na żywo wygląda po prostu przecudnie. Niestety, choć jest dostępna od kilku sezonów, nie widuję jej w tutejszych ogrodach, a tylko w sklepach. Podejrzewam, że w moim klimacie wszytskie fikuśniejsze jeżówki wykańczają zimowe deszcze. Ostają się tylko te klasyczne wysokie różowe.
                • kocia_noga Re: Za mała jeżówka 15.08.16, 21:18
                  Spróbuję ją kupić, mam cel w życiu.
                  • enith Re: Za mała jeżówka 16.08.16, 14:46
                    Kocia nogo, gdy już ją znajdziesz i trochę pohodujesz, wróć i opisz doświadczenia, bo, jak już pisałam, nie znam tu nikogo, kto by ją miał w ogrodzie, co może oznaczać, że jest odmianą nietrwałą/kapryśną. Jestem ciekawa twoich doświadczeń.
                    • kocia_noga Re: Za mała jeżówka 16.08.16, 21:04
                      Znalazłam na ebay'u, ale tych sombrer salsa jest kilka, nie wszystkie mają jasną podszewkę, więc się zastanawiam.
                      • enith Re: Za mała jeżówka 16.08.16, 21:18
                        Salsa Red to wyhodowany kultywar i powinien mieć biały spód płatków. Jeśli nie ma, to nie jest Salsa Red tylko jakaś inna odmiana, którą ktoś nieuczciwy chce upchnąć jako SR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka