Dodaj do ulubionych

Chyni chciałam podziękować

18.08.16, 12:48
Za to, że obdarowała mnie wielką paką - niespodzianką pełną roślin. I za bezinteresowność, i że jej się chciało wykopać, zapakować, wysłać. Wielkie dzięki!!! Wszystko już posadzone, podlane, za rok fotoreportaż ;)
http://s17.rimg.info/8d8278109d2181c6e0be792bfce77395.gif
Obserwuj wątek
    • enith Re: Chyni chciałam podziękować 18.08.16, 14:59
      Thumbs up!
      Bardzo fajnie. Ja uwielbiam dzielić się roślinami. Niedaleko mnie mieszka pastor lokalnego kościoła, który trzy razy w roku organizuje takie właśnie swap'y. Najpierw w styczniu propagujemy rośliny zdrewniałe. Wygląda to tak, że ktoś daje doniczki, ktoś inny przywozi ziemię, ktoś tam dzieli się ukorzeniaczem, a każdy przynosi z własnego ogródka patyki różnych roślin, które potem sadzonkujemy. Wiosną z kolei robimy swap sadzonek warzywnych, czyli zwozimy nasze doniczki z posianymi wcześniej warzywami i dzielimy się. A jesienią jest mój ulubiony swap: byliny z podziału. Wykopujemy, co kto tam ma w ogródku, dzielimy, a następnie wymieniamy się. Masa ludzi zaczęła swoje ogródki od takich swap'ów właśnie. Jeśli nie masz nic w zamian, bo dopiero co zaczynasz ogródek, to "płacisz" ciasteczkami, to jedyna dopuszczalna waluta. A pod koniec każdej wymiany ZAWSZE zostaje góra roślin, które szukają nowego domu i każdy może je sobie wziąć za darmo, bez wymiany. Super sprawa!
    • chynia Re: Chyni chciałam podziękować 18.08.16, 16:46
      Niech zdrowo rosną
      • mitta Re: Chyni chciałam podziękować 20.08.16, 16:16
        Chyniu, wszystko posadzone i podlewane, więc jestem dobrej myśli.

Enith, fajnie się o tym czyta, zazdroszczę Ci, zwłaszcza tej jesiennej wymiany bylin. Kiedy ksiądz będzie chodził po kolędzie to opowiem mu o tym i zaproponuję żeby też coś takiego zorganizował (mogę pomóc), ciekawe, co powie ;)
        • chynia Re: Chyni chciałam podziękować 20.08.16, 20:56
          Mitta na fb są grupy i wymieniamy się roślinami. Kto bliżej to osobiście , o dalej to kurier lub poczta priorytet.Np Ogród moim marzeniem ,Mam sadzonkę na sprzedaż ,wymianę oddanie,Ogrodniczy bazar kupuj sprzedawaj.Jak ktoś ma nadwyżki to wymienia ,zamienia ,sprzedaje
          • mitta Re: Chyni chciałam podziękować 20.08.16, 23:38
            No to będę musiała się w końcu zapisać do tego fejsbuka ;)

Zarejestrowałam się kiedyś na forumogrodnicze. info, ale tam trzeba napisać ileś postów i mieć konkretnej firmy opryskiwacz!!!, aby zostać dopuszczonym do grona wymieniających się roślinami.
          • isztara Re: Chyni chciałam podziękować 23.08.16, 18:31
            Jak można się zapisać do tej grupy? Macie jakiś link? Bardzo bym chciała dołączyć.
    • isztara Re: Chyni chciałam podziękować 23.08.16, 18:33
      Super! Fajnie czytać takie rzeczy. Ja jestem świeży ogrodnik i żadnych ogrodniczych znajomosci nie mam. Wszystko muszę kupować :-( Oby się roślinki dobrze przyjęły :-)
      • chynia Re: Chyni chciałam podziękować 23.08.16, 20:29
        www.facebook.com/groups/903987596302829/
        www.facebook.com/groups/277715005750851/
        www.facebook.com/groups/ogrodniczybazar/
        www.facebook.com/groups/1542313882666486/
        www.facebook.com/groups/211021942577920/

Takie grupy znam na fb,trzeba się zapisać, bo ostatnio to grupy zamknięte
        • kocia_noga Re: Chyni chciałam podziękować 23.08.16, 21:31
          Do wszystkich należę :) Jestem w takiej sytuacji, że raczej niczego nie planuję kupować, a wręcz przeciwnie. Chętnie też podaruję rośliny, trzeba tylko opłacić koszty transportu. Mam kilka znajomych z okolic i przesyłamy sobie paki grzecznościowo autobusami, za dychę dla kierowcy. Myślałam o tym, żeby zorganizować taką grupę wymiany dla osób blisko mieszkających.
          • chynia Re: Chyni chciałam podziękować 24.08.16, 14:56
            To może się znamy z tych grup?
            • kocia_noga Re: Chyni chciałam podziękować 25.08.16, 20:02
              Bardzo możliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka