Dodaj do ulubionych

Prezydente

11.03.17, 16:14
Jeszcze może jedną podpowiedź .Moja śliwa Prezydente ma już trzeci rok. Kupiłem ją w sklepie ogrodniczym. Ma taki dziwny wygląd. Moim zdaniem za mało rozgałęzień. Czy coś powinienem uczynić teraz na wiosnę. Dodam,że w ubiegłym roku dwa razy skracałem czubek i raz końcówki tych długich rozgałęzień. Czy tak zostawić
http://i65.tinypic.com/2hn3ucm.jpg
Obserwuj wątek
    • dar61 Deżawi? 12.03.17, 01:18
      Ciekawe, co z Altaną.

Skrócenie pędów do 2/3 da z czasem ich rozgałęzienie. Powtórzyłbym też to cięcie za 2, 3 lata.
      Dziwna odmiana. Czy aby nie wymyślona do plantacji przypalikowych, wrzecionowych?
      • wiseacres Re: Deżawi? 12.03.17, 16:32
        Altana ma się dobrze. Nic nie obcinałem na wierzchołku tylko jesienią przygiąłem za pomocą sznurka i palików. Wracając do Prezysente, to zrobię chyba tak jak na nowym zdjęciu. Co Ty @dar na to ? Mam dylemat co do tej długiej gałęzi . Czy skrócić ja przed rozwidleniem czy za. W ogóle , to gałęzie maja straszne ciągoty do pionowego wzrostu. Muszę znowu załozżyć im sznurki doprowadzić do poziomu,Chyba to raczej wrzecionowate. Mam jeszcze jedną śliwę , nawet nie pamiętam nazwy ale z nią żadnych kłopotów. Od czasem. Jak z dziećmi jeden Cię słucha ,a drugiemu musisz 20 razy mówić a on i tak swoje.
        http://i64.tinypic.com/2w51zqa.jpg
        • dar61 Don P. 12.03.17, 17:38
          Podpowiedzi daje samo drzewo, jak i wiele poradników i podręczników cięć.
          Ale odpowiedź musi znaleźć i sam {Wiseacres}. Bo on właśnie sam wie, czy w przyszłości pozwoli temu drzewu zająć taką powierzchnię [rzutu korony], jaką zaplanowali ci, co to drzewo zaszczepili na obniżoną koronę. Ono samo ma jednak chęć rosnąć w przewodnik, tj. mieć jeden wierzchołek.
          Ten - sam by pilnował sąsiednie gałęzie i nie dawał im powodu na zastępstwo. Cięcie, jakie zdjęło tej śliwie wierzchołek, zmusza dolne gałęzie do zastąpienia przewodnika.

Niższe gałęzie mogłyby rozbudować koronie rozmiar wszerz, co wygodne dla zbiorów owoców, ale dla zakochanych w trawniku - niekoniecznie. Z kolei odejmowanie dolnym rozmiaru napędza drzewo do pędu w górę.
          Gdybym miał duży ogródek, sad - preferowałbym niskopiennie szczepione* drzewa, dając im rosnąć wszerz. Na ciasnej działce zagęszczanie, mały odstęp [więźba] drzew niewiele daje, bo drzewa nie będą wybarwiały owoców, walcząc z sąsiadem o słońce.
          Powtórzę więc - musi zdecydować o nasileniu cięć i kształcie korony drzewa jego nasadźca/ nasadźczyni.
          Ale zbyt wydłużone gałęzie to kłopot w przyszłości. Od szybkości ich wzrostu też zależy, w jakim rytmie trzeba by je skracać, by nadać koronie równomierny krąg, gałęziom dać możność się rozwidlać, a człowiekowi dać opcję wchodzić w koronę jak po schodach.
          Mnie pasuje pomysł, by gałąź nr 2 ciąć na pierwszym, dolnym krzyżyku, by się jej tam utworzyło rozgałęzienie i potem dolna część korony. Ale to cięcie zrobiłbym tam tak ze 2-3 lata temu [to nie jest 3-latka, a strarsza]. Teraz górne gałęzie zdominują tę dolną i z czasem ta gałąź zapewne zamrze, a na pewno - mimo kwitnięcia - będzie rodzić mało dojrzałych do końca owoców, jeśli będzie od cienia. Trza by dziś ją ciąć na poziomie wyższym, powyżej cyfry 2.

Co dwóch ogrodników, to dwa różne pomysły na cięcie. Ale zaczyna je jeden i całemu drzewu fryzuje loczki do końca. Czasem drzewo się na to nie zgadza i się buntuje. Widzę taki bunt i na tym prezydencie.
          A! Przyciąłbym jemu też i najwyższe gałęzie, by je zmusić do podwajania tam rozmiaru korony.
          No, chyba że {W.} ma długi przyrząd, taki z koszyczkiem, do zbioru owoców z poziomu ziemi.

*/ Jeśli ten Il presidente ma dwa ślady szczepienia, tj. wstawkę skarlającą, nie formowałbym mu pnia odejmowaniem dolnych wilków. To strata czasu do masowego owocowania.
        • obrobka_skrawaniem Re: Deżawi? 13.03.17, 12:18
          Nie widac calego drzewa i nie wiadomo jaka ma wysokosc. Przede wszystkim: czy chcesz miec tak nisko zaczynajaca sie korone? Jesli nie, to usun dolne galezie.
          Przeszukaj Google haslem "sliwa ciecie formujace", jest duzo stron na ten temat.
          • wcyrku1 Re: Deżawi? 15.03.17, 21:13
            "Prezydent" tak ma, naturalny kształt korony to odwrócony stożek. Mam dwa egzemplarze tej odmiany, w jednym ogrodzie w pełnym słońcu nie rośnie tak wysoko - korona nie jest formowana. Drugie drzewko teraz czteroletnie rośnie w półcieniu na działce leśnej pod wysokimi sosnami w piachu już ma przeszło 4m wysokości!. Rośnie przy paliku z 4metrowej aluminiowej rury. Wygląda tak samo jak na zdjęciu autora wątku. Od samego początku formowałem gałęzie bez przycinania /na razie/ zawieszając na haczykach odpowiednio dobrane obciążenia. uzyskałem prawie poziomy układ gałęzi. W ubiegłym roku pierwszy raz ślwa zakwitła i b. obficie zawiązała owoce.
            Pierwsza śliwa mimo mocno zagęszczonego pokroju owoce ma dobrze doświetlone /b. smaczne i slodkie/. Śliwa rosnąca w lesie mimo rzadkich gałęzi, część owoców pomimo dojrzałości nie miała tak smacznych. Na ten rok po sezonie mam zaplanowane przycięcie przewodnika oraz ciągłe obcinanie pionowych odrostów z poziomych gałęzi. Rura/palik będzie musiała postać jeszcze kilka lat bo przewodnik na całej wysokości jest b cienki.
    • wiseacres Re: Prezydente 18.03.17, 15:47
      Tak na marginesie. Otrzymałem też odpowiedź z innego źródła, którą cyt
      "..Panie Ireneuszu, jak najbardziej przyciąć właśnie tak jak na zdjęciu, powinna się Panu w tym roku zagęścić
      Ufam, że przekazane informacje okazały się wystarczające i pomocne.
      Dziękujemy za wiadomość
      Zespół Sadowniczy.pl
      ...koniec cytatu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka