Dodaj do ulubionych

Chabry bławatki siew i uprawa

18.03.18, 13:39
Zasiałam w doniczkach chabry, które chciałabym później przesadzić do ogrodu. Siewki mają już kilka cm. Teraz nie wiem za bardzo co dalej z nimi? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy takie siewki traktuje się jakoś inaczej (uszczykuje, przesadza głębiej?) Jak długo mogą rosnąć w takim inspekcie na parapecie? Kiedy powinnam je przesadzić do ogrodu?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Chabry bławatki siew i uprawa 18.03.18, 18:09
      Jeżeli są to chabry bławatki, czyli jednoroczne, to wysiewa się je wprost do gruntu na miejsce docelowe, a zbyt gęste siewki przerywa, pozostawiając odległości przynajmniej 15 cm. Nie przesadza się. Na torebce nasion kupionych w sklepie powinna być taka informacja.

Wysiewa się je właśnie teraz, a wzejdą, kiedy przyjdzie na nie czas. Nawiasem mówiąc, wszystkie rośliny jednoroczne rosnące dziko w Polsce można wysiewać jesienią, bo w naturze tak mają. Jedne gatunki wzejdą dopiero na wiosnę, inne jeszcze przed zimą, ale przetrwają.

Chabry bylinowe (np. wysoki, żółty chaber wielkokwiatowy) wysiewa się wiosną (kwiecień - czerwiec) również do gruntu (rozsadnik lub zimny inspekt), ale potem przesadza się je na miejsce docelowe w odległościach ok. 30 cm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka