Dodaj do ulubionych

Płatki roz

27.12.18, 06:59
Potrzebne mi informacje nt płatków róż (najlepiej zarówno naturalnych jak i sztucznych):

1.Ile około waży 1 płatek róży (zarówno naturalnej jak i sztucznej)

2.Czy naturalne suszone płatki róż wytrzymają do sylwestra (nie zgnija etc.) 

Oczywiście chciałbym żeby wypowiedziały się głównie osoby które miały styczność z tematem i znają się na tym :D bardzo zależy mi nawiarygodności danych/odpowiedzi :D

Obserwuj wątek
    • enith Re: Płatki roz 27.12.18, 07:33
      Nie znam wagi jednego płatka róży, ale wiem, że w lodówce, ułożone luzem w pudełku z otworami, świeże płatki róż spokojnie wytrzymają tydzień bez gnicia czy pleśni. Co ważne, muszą być pozyskane z dobrze podlanych, nie zwiędłych kwiatów i w miarę nieuszkodzone. Suszone płatki róż, jeśli proces suszenia przeprowadzony został prawidłowo, wytrzymają nawet i rok, ale będą sukcesywnie tracić kolor.
      • czolowy112 Re: Płatki roz 27.12.18, 08:21
        Dziękuję bardzo za cenne informacje! Pozdrawiam wszystkiego dobrego!
        Gdyby ktoś był jeszcze tak dobry i wypowiedział się odnośnie wagi takich płatków, w racjonalnym przybliżeniu, to byłbym nieopisanie wdzięczny.
      • horpyna4 Re: Płatki roz 27.12.18, 11:49
        Jeżeli suszone płatki przechowuje się w ciemności, to dużo dłużej zachowują kolor; zresztą samo suszenie też powinno się odbywać bez dostępu silnego światła, zwłaszcza słonecznego.
        • irenazu Re: Płatki roz 27.12.18, 21:00
          Nie znam wagi, ale najprościej jest kupić różę i zważyć. Jeżeli jest problem ze zważeniem w normalnym sklepie to można poprosić o to np. jubilera.
          • horpyna4 Re: Płatki roz 28.12.18, 09:06
            Jak się chce koniecznie poznać ciężar jednej sztuki czegoś bardzo lekkiego, to po prostu trzeba zważyć większą ich liczbę (np. 50 sztuk) i podzielić wynik przez tę liczbę.

Nikt tu nie odpowie precyzyjnie, ile waży jeden płatek róży, bo wielkość płatków zależy choćby od odmiany, ale nie tylko. Trzeba określać wagę konkretnie tego, co się ma.

No i oczywiście suszone płatki ważą naprawdę niewielki ułamek tego, co płatki świeże. Żywe organizmy, w tym rośliny, składają się głównie z wody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka