Dodaj do ulubionych

ZASADZONA PRZYWIEZIONA OPUNCJA

22.12.04, 10:15
Przywiozłam z wakcji z Grecji kawałek opuncji-zasadziłam ją w doniczce-jakieś
2 miesiące temu.Od jakiegoś czasu(około 3 tygodnie)z czubka opuncji zaczął
wyrastać dziwny "twór".Na początku myślałam,ze to kwiat(był różowy).Teraz
osiągnął wysokość około 5 cm-to długi,cienki zielony "badylek" z małymi
wyrostakami(niekóre w różowym kolorze).Czy to nowa łodyga?Owoc?Czy może
faktycznie kwiat???Jak mam postępować z roślinką??
Obserwuj wątek
    • tomkoy Re: ZASADZONA PRZYWIEZIONA OPUNCJA 22.12.04, 15:39
      Inko pewnie Jurek mnie poprawi, bo to on jest specem od kaktusów. Jestem początkującym kaktusiarzem,ale może coś moja wiedza sie przyda.
      Prawdopodobnie jest to nowa łodyga opuncji, a jest podłużna, bo brak jest jej światła. Są to rośliny wybitnie światłożądne,ale reagują na wysoką temperaturę, którą zapewne masz w mieszkaniu-więc rosną. Niestety zimą człony opuncji w czasie wzrostu wydłużają się i cała roślina traci przez to swój piękny pokrój.
      O ile Twoja się ukorzeniła (a skoro rosnie to raczej tak) spróbuj ją przesuszyć i przenieść w chłodne miejsce, gdzie temperatura spada poniżej 15 stopni. Tam zostaw ją, aż do wiosny (może stać w ciemnym miejscu). Jeśli bedziesz miała jakieś pytania dodatkowe-pytaj.
      • petro5 Re: ZASADZONA PRZYWIEZIONA OPUNCJA 22.12.04, 17:48
        Moja opuncja po roku wyglądała jak ośmiornica. Później niestety wiatr zrobił
        swoje, zginęła tragicznie.Ratunek na nic się zdał, kolce wyciągałam z rąk przez
        kilka tygodni.Paskudztwo. Pewnie zaraz mi się dostanie od naszego p. Jurka
        Pozdrawiam Petra
      • inka79 Re: ZASADZONA PRZYWIEZIONA OPUNCJA 23.12.04, 13:45
        Dziękuję bardzo za informacje-trzymamy opuncję zaraz przy ciepłym piecu
        kaflowym-przeniosę ją zaraz jak wrócę do domu.A badylek zaczyna się poszerzać i
        spłaszczać.Pozdrawiam,Inka
    • jerzy.wozniak Re: ZASADZONA PRZYWIEZIONA OPUNCJA 26.12.04, 19:46
      Opuncja figowa nie rośnie w mieszkaniu. Tak jak ci słusznie napisano w takich
      warunkach jej pędy będą długie ciemnozielone i pozbawione cierni, a roślina
      bardzo źle będzie się rozwijała. O zimowaniu kaktusów napisałem już tu kilka
      wątków i dotyczy to również opuncji. Generalnie większość kaktusów nie nadaje
      się do uprawy nawet na bardzo słonecznym parapecie. W tych warunkach może
      rosnąć niewiele gatunków reszta rośnie, ale nie rozwija się prawidłowo i nigdy
      nie kwitnie. Opuncję najlepiej uprawiać w pojemnikach wystawianych altem do
      ogrodu lub taras/balkon. Miejsce do ich uprawy musi być bardzo ciepłe osłonięte
      od wiatru i maksymalnie słoneczne. Warto też, aby rośliny miały możliwość ich
      ochrony przed zbyt obfitymi opadami.
      Jurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka