we_st 11.01.05, 21:12 Mam od niedawna ogrod i chce posadzic forsycje,ale nie wiem czy teraz jest dobra pora na to.Moze lepiej poczekac do wiosny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wartburgfan Re: forsycja 12.01.05, 08:41 masz roślinę w doniczce, kupioną przyciętą w woreczku czy chcesz wykopać z większego krzaka ? ja z forsycją mam same dobre doświadczenia, w zeszłym roku w środku lata wykopywałem z likwidowanego ogrodu sąsiada małe krzaczki i przyjęły się świetnie, chociaż były brutalnie wyrwane spychaczem i korzeni było bardzo mało więc jeśli tylko da się wbić szpadel w ziemię to śmiało można sadzić tym bardziej doniczkową albo woreczkową Odpowiedz Link Zgłoś
klean Re: forsycja 12.01.05, 10:40 Jesli masz w miare dobra ziemie to bedzie rosla jak szalona. U mnie rosnie nawet na piasku /ale podlewana/. Inne dorodne krzewy w zeszlym roku musialam sciac pila motorowa bo byly takie grube i sie nie przejmuje, specjalnie ich nie lubie( kwitna raz na wiosne i na zolto) wiec pewnie dlatego tak sie rozrastaja. Odpowiedz Link Zgłoś
klean Re: forsycja 13.01.05, 14:45 Moje juz kwitna ale tylko te pnace. A moze to nie forsycje?¨? Ale kwiatki zolte. Odpowiedz Link Zgłoś
we_st Re: forsycja 14.01.05, 12:12 Wielkie dzieki. Chce posadzic taka z doniczki kupiona w sklepie. Mam nadzieje,ze sie przyjmie Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: forsycja 18.01.05, 21:56 Teraz nie jest najlepsza pora na sadzenie roślin nawet tych w pojemnikach, na razie zimy nie ma ale w każdej chwili może nadejść. Forsycje można kupić w pojemnikach już z pąkami i bardzo wczesną wiosna posadzić w ogrodzie. Proszę pamiętać o przycinaniu pędów na których rozwinęły się kwiaty. Robimy to zaraz po opadnięciu kwiatów. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś