ks40 13.04.05, 21:43 Jeszcze proszę o poradę, jakie krzewy zasadzić od północnej strony? Dodam, że ziemia jest fatalna (gliniasta) ale w miejscu nasadzeń wymienię ją na dobrą. Pzdr. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gebo13 Re: Strona północna 13.04.05, 21:53 U mnie na północy rosną ostrokrzewy i hortensja.Ziemia bardzo gliniasta,jednak nie wymieniałam jej całkowicie.Wymieszałam z własną ziemią kompostową.Rosną od kilku lat i mają się nie żle...Hortensja bukietowa,bo o niej mowa rośnie dobrze na takim miejscu.Jest wdzięczna i zawsze kwitnie,bo kwiaty tworzy na tegorocznych pędach. Odpowiedz Link Zgłoś
wkrasnicki Re: Strona północna 13.04.05, 22:08 Z iglastych natomiast bez problemu poradzą sobie cisy. Ziemia gliniasta nie znaczy, że fatalna, jeśli poszperasz na tym forum znajdziesz kilka sposobów na jej rozluźnienie. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Strona północna 14.04.05, 19:04 mi w szkółce natomiast na cieniste miejsce polecono mahonię i trzmielinę fortune'a Odpowiedz Link Zgłoś
lamia68 Re: Strona północna 14.04.05, 20:37 Włąściwie wszystkie zimozielone : bukszpan, rózanecznik, pieris. Poza tym hortensja, pnącza cieniolubne : bluszcz, kokornak (piękne liście, chyba wiciokrzew też. Z bylin konwalie, bergenie zawka dąbrówka rozłogowa, no i funkie. Odpowiedz Link Zgłoś