Dodaj do ulubionych

SZTUKA BONSAI - Porady

19.04.05, 09:02
Szanowni Państwo,
Zapraszam do skorzystania z bezpłatnych porad z zakresu sztuki bonsai.
Powróciłem do kraju po pobycie za granicą, gdzie uczyłem sie tej sztuki.
Chętnie podzielę się doświadczeniami. Zapraszam do współpracy głównie osoby w
Poznania i okolic.
Pozdrawiam
BONSAI
Obserwuj wątek
    • bonsaibonsai Każdy może mieć drzewko BONSAI 19.04.05, 09:22
      Wiele osób widząc drzewko bonsai zastanawia się dlaczego jest takie małe
      jednocześnie przypominając pokrojem dorosły okaz. Osoby, które pierwszy raz
      spotykają się ze sztuką bonsai mogą pomyśleć, że bonsai to specjalny gatunek
      drzew, których nasiona można kupić w sklepie, lub że to efekt trzymania roślin
      w niesprzyjających warunkach przez co przestają rosnąć i karłowacieją.

W rzeczywistości oba te pomysły nie mają nic wspólnego z bonsai. Nasiona bonsai
      nie istnieją, a trzymanie roślin w niesprzyjających warunkach może doprowadzić
      jedynie do ich śmierci.

Więc jak jest naprawdę?

Drzewka te można stworzyć praktycznie z każdego gatunku drzewa czy krzewu jaki
      nam wpadnie w ręce. Nadają się do tego zarówno nasze rodzime drzewa jak i te
      pochodzące z każdej innej części świata. Załóżmy, że każdy z czytających ten
      tekst ma ogródek. Wyobraź sobie, że na Twoim ogródku rośnie kilkuletnie
      drzewko, na przykład brzoza. Jeśli jest to zdrowe drzewko to możesz się pokusić
      o stworzenie z niego bonsai, a jeśli dodatkowo jest mocno rozgałęzione to
      możesz się pokusić o stworzenie całkiem pięknego bonsai. Potrzebujesz jedynie
      paru narzędzi i wiedzy jak to zrobić.
      Pozdrawiam
      • sseter Re: Każdy może mieć drzewko BONSAI 19.04.05, 15:23
        Hhhmmm..dobrze...mam na balkonie wierzbę mandżurską lub jak ją nazywa p. Jurek
        babilońską. To jej drugi sezon, zimowała na balkonie bez żadnych ociepleń, w
        marcu ją przycięłam ale nie jakoś drastycznie:) Teraz pięknie się
        zieleni.Drzewko ma ok. 2m wysokości razem z donicą, po czubki gałęzi (sam pień
        ok. 1m). Może niekoniecznie chciałbym zrobić z niej typowe bonsai, ale szukam
        pomysłu jak ja ciąć, by pozostała raczej średniej wielkości drzewem i nie
        wyrosła jakoś strasznie, bo wtedy (z racji balkonu) musiałabym się z nią
        rozstać:(. Dodam, że zasilam ją nawozem ogrodowym (granulat). Jeśli możesz,
        czekam na jakieś wskazówki. Pozdrawiam :)
    • bonsaibonsai INSPIRACJE 19.04.05, 10:31
      public.fotki.com/Bonsaipozann/
      Warto pomyślec czy tez nie stworzyć sobie kącika z takimi cudeńkami ???
    • bonsaibonsai SZTUKA BONSAI - Porady 20.04.05, 07:17
      Ustawienie bonsai:
      Nasłonecznienie miejsca w którym stoi bonsai zależy od wymagań danego gatunku.
      W domu powinny rosnąć tylko bonsai pokojowe.Te bonsai, które rosną na dworze,
      mogą stać w domu tylko przez 3-4 dni i nie powinny być przez ten okres czasu
      podlewane (nie są wtedy narażone na wiatr który zabiera wilgoć z rośliny i
      zmniejszone jest promieniowanie słoneczne). Jeśli chcemy szczególnie
      wyeksponować bonsai,możemy je ustawić w stylu "Tokonoma".
      Co to jest "Tokonoma"?
      Tokonoma to miejsce w którym wystawiane są najładniejsze i najcenniejsze
      bonsai. Może być to nisza w ścianie lub kącik z jasnym tłem. Bonsai w stylu
      tokonoma powinno stać na stoliku (bonsai na paru zdjęciach stoją właśnie na
      takim stoliku).
      Przycinanie, uszczykiwanie

Przycinanie:
      nowych pędów powoduje zagęszczenie korony drzewa. W przypadku iglaków z takimi
      igłami jak u jałowców uszczykiwuje się nowe przyrosty. W przypadku odcięcia ich
      nożycami, zostałyby brązowe końcówki. Natomiast u niektórych gatunków drzew
      liściastych takich jak klon, w lecie obcina się wszystkie liście zostawiając
      tylko ogonki. Pobudzi to rozwój nowych liści które będą już mniejsze niż
      poprzednie.

Przesadzanie
      Co roku na wiosnę trzeba przesadzać bonsai. Należy przy tym przyciąć bryłę
      korzeniową. Jeśli trzeba, przesadzamy drzewo do większej doniczki. Doniczki do
      bonsai muszą mieć otwory drenażowe, co pozwoli zachować odpowiednią wilgotność.
      Drzewka przesadzamy albo do uniwersalnej ziemi do bonsai, albo do mieszanki
      akadamy z na przykład, kruszoną cegłą. Akadama to granulki prażonego lessu z
      Japoni. Akadamę możemy dostać tylko w sklepach z bonsai. Natomisat kruszoną
      cegłę można dostać w każdym centrum ogrodniczym. Akadamę i kruszoną cegłę przed
      sadzeniem przesiewamy przez sito. Dla mniejszych drzewek stosujemy małe
      granulki, a dla większych duże. Zwykle proporcje pomiędzy akadamą i kruszona
      cegłą są 50% x 50%, 60% x 40%, a czasem jest to czysta akadama. Ale to, jaki
      gatunek co woli to już musicie sami "obczajić":))).

Podlewanie, nawożenie
      Bonsai trzeba podlewać wtedy, kiedy ziemia na powierzchni ziemi w doniczce
      będzie sucha. Najlepszą porą na podlewanie bonsai jest wieczór, ponieważ wtedy
      wilgoć najdłużej zostaje w ziemi.
      Aby bonsai dobrze się rozwijało musimy je nawozić. Według mnie najlepszy nawóz
      to osmocote. Działa przez pół roku. Nawozimy od wiosny do jesieni.
      Zimowanie
      Zimowanie opisane ponizej dotyczy tylko drzewek które w naturze rosną w polskim
      klimacie. Bonsai pokojowe zimują w domu, albo w temperaturze ok. 12 stopni
      (m.in. wiąz drobnolistny (ulmus parviflora), zelkova (zelkova serrata),
      serrisa, sagheretia...) albo w temperaturze pokojowej (grubosz drzewiasty
      (crassula arborescens), karmona drobnolistna (carmona microphylla), figowce
      (ficus), myrsine africana, portulaccaria afra...).

Bonsai powinno zimować albo w dużym pojemniku (najlepiej jak pojemnik ten
      będzie obłożony styropianem; powinien też mieć otwory w dnie, tak samo jak
      doniczka) i być przysypane ziemią albo najlepiej igłami sosnowymi do górnej
      krawędzi doniczki, albo w przewiewnej szklarni. Szklarnia powinna być
      przewiewna, ponieważ gdy w zimie świeci słońce i szklarnia jest zamknięta, w
      środku może być nawet 20 stopni, chociaż na zewnątrz jest temperatura minusowa.
      Dobrym sposobem na zimowanie drzewek jest też zadołowanie ich w gruncie lub po
      prostu posadzenie w gruncie. A jeśli posiadamy dużo drzewek, mozemy je po
      prostu ścieśnić a przerwy między doniczkami i przestrzeń pomiędzy ziemią w
      doniczce a pierwszą gałęzią wypełnić igłami sosnowymi. Powinny być w miejscu
      półcienistym lub cienistym (zależy od gatunku).

• barth23 Re: SZTUKA BONSAI - Porady 28.04.05, 14:43
      Jestem właściwie kandydatem na bonsaistę. Tzn. trochę czytałem i podjąłem
      nieśmiałe próby kształtowania dwóch jałowców na moim balkonie.
      Niestety biedne krzaczki nie przetrwały moich eksperymentów. Nie zniechęca mnie
      to jednak. Czy mógłby Pan polecić mi jakieś szkółki w pobliżu Poznania, gdzie
      mógłbym nabyć mp sadzonkę jałowca, sosny, albo jakiegoś klonu? W centrum
      ogrodniczym znalazłem piękny okaz klonu palmowego. Niestety koszt 115 zł za
      drzewko jest dla mnie zbyt wysoki dlatego wolałbym kupić w szkółce.
      Mam jeszcze pytanie, jaką ziemię używać do jałowców, prowadzonych jako bonsai?
      Nie znam się na parametrach zakwaszenia gleby i przez to nie wiem o co pytać.
      Z góry dziękuję.
    • barth23 Re: SZTUKA BONSAI - Porady 10.05.05, 10:02
      Mam pytanie, czy prowadził ktoś bonsai z dębu korkowego? Można takie drzewko
      dostać w Polsce? Byłem ostatnio w palmiarni zachorowałem na ten gatunek.
      • przemoaj5 Re: SZTUKA BONSAI - Porady 16.09.05, 10:15
        Witaj,
        Poprosze o kontakt e-mailowy. Jestem zainteresowany blizszą współpracą.
      • przemoaj5 Re: SZTUKA BONSAI - Porady 20.09.05, 14:41
        barth23 napisał:

> Mam pytanie, czy prowadził ktoś bonsai z dębu korkowego? Można takie drzewko
        > dostać w Polsce? Byłem ostatnio w palmiarni zachorowałem na ten gatunek.

Witaj, jest wiele firm specjalizujących sie w Bon SAi , tam popytaj, ale to co
        wiem prowadzenie dębu korkowego jako bon sai to dobry pomysł.
        Pozdrawiam
      • przemoaj5 Dąb korkowy 21.09.05, 07:49
        Witaj,
        Roślina ta jest dostępna w sprzedaży. Jednakże cena jest porazająca. Ok 5.000
        Euro. Sprawdziłem w jednym sklepie i zamarłem jak uslyszałem kwotę.
        Pozdrawiam.
    • przemoaj5 BON SAI 22.09.05, 07:59
      Widzę iż temat nie cieszy sie zainteresowaniem, chyba nawet i dobrze, bo
      przecież drzewka bonsai nie są do końca zgodne z prawami natury panującymi w
      przyrodzie.
      Pozdrawiam
      • b.drzewinska Re: BON SAI 28.01.06, 13:52
        hej- jakiej ziemi najlepiej używać do dębu korkowego? mam ziarenka - już nawet
        zakielkowaly wsadzilam jedno na próbę do ziemi, którą mialam na balkonie i...
        nie byl to dobry pomysl, bo zmarnialo. bardzo mi zależy, żeby je utrzymać.
        pozdrawiam
    • foxtrot3 Re: SZTUKA BONSAI - Porady 28.01.06, 14:15
      Mam po sasiedzku 100 letnia wierzbe tylko nie wiem jak przesadzic w doniczke i jak i czym wsadzic to do domu.
    • nnike Re: SZTUKA BONSAI - Porady 28.01.06, 14:29
      Ha ha ha, Zepter z kwietnia? :))))))))))
    • magze Re: SZTUKA BONSAI - Porady 28.01.06, 15:10
      A dlaczego zapraszasz do współpracy osoby z Poznania i okolic?
    • litorija Re: SZTUKA BONSAI - Porady 28.01.06, 15:44
      Nienawidzę okaleczania drzew. Ciekawe gdyby tak człowiekowi od małego ucinać po
      jednym palcu np. Sztuka? Kosztem roślin, które czują, chcą się rozwijać, chcą
      piąć się ku słońcy i zapuszczać korzenie w glebie. Człowiek - oprawca to
      "miłośnik" tzw. sztuki bonsai.
    • osmich Re: SZTUKA BONSAI - Porady 15.02.06, 00:03
      Witam.
      Od bardzo dawna fascynowała mnie sztuka Bonsai ale bałem się podjąć tego wyzwania.
      Dzisiaj stało się... Dostałem na Walentynki drzewko bonsai i nie wiem od czego
      zacząć. Szczerze to nawet nie wiem za bardzo jak je podlewać. Chętnie skorzystam
      z Twojej porady.
      Pozdrawiam
      • foxtrot3 Re: SZTUKA BONSAI - Porady 15.02.06, 12:14
        Przemek nie rob sobie jajec z ludzi, miej odwage pisac pod swoim nickiem, i tylko pod swoim:P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka