Dodaj do ulubionych

jak posadzić kobeę

24.04.05, 11:38
Witam - i prosze o poradę. Chcę wsadzić (po raz pierwszy w życiu) kobeę do
donicy (średnicy ok 35 cm) na balkon. Ile sztuk tam wsadzić? Jedną, czy trzy?
Pytam, bo nie wiem, czy zmieszczą się, jak się rozrosną. Pozdrawiam ciepło
Obserwuj wątek
    • magze Re: jak posadzić kobeę 24.04.05, 16:21
      mozesz posadzić do każdej małej doniczki po jednym nasionku. W zeszły roku na 4
      nasiona wzeszły 3 rośliny, w tym roku z 4 nasion wzeszła mi jedna kobea.Myślę,
      że może jest trochę późno na sianie kobei, ponieważ może nie zakwitnąć. Ja
      siałam w lutym, a kwiaty pojawiły sie w sierpniu. No i kwitnienie nie trwało
      długo.
    • zyga5 Re: jak posadzić kobeę 24.04.05, 18:46
      Poczytaj Sobie o pnączach tutaj.A może męczennicę/pasiflora/,jest śliczna i nie
      taka wysoka.Zygmunt
      fanthom.math.put.poznan.pl/~slawek/cgi/frame.cgi?meczenni
    • halswron Re: jak posadzić kobeę 25.04.05, 12:26
      Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ja mam już 4 roślinki na parapecie -
      uszczyknięte, rozrośnięte, a i tak wysokie na jakieś 60 cm. Wiem, że za późno
      na siew. Nie wiedzialam tylko, jak to się silnie rozrasta. Pozdrawiam serdecznie
      • magze Re: jak posadzić kobeę 25.04.05, 17:50
        Ja wsadziłam trzy roślinki do olbrzymiej donicy i dałam 2m kratkę z bambusa(
        taka rozszerzająca się do góry). Cała roslina zarosła tą kratkę- ściana
        pięknych, gęstych liści-gorzej z kwiatami. Pojawiły się późno. Są ładne , ale
        krótko kwitną. Ponieważ nawoziłam nawozami do roślin kwitnących- surfinia( po
        prostu taki kupiłam), kwiatów było niemało, ale nie wszystkie paki zdążyły
        rozkwitnąć przed chłodami.Czyli takich pełnych, rozkwitniętych kielichów miałam
        niewiele. Miałam odmianę fioletową. Początkowo pąki były białe, poźniej po
        rozkwitnięciu kielichy zmieniły swą barwę na fioletową.
        W tym roky wzeszła mi tylko jedna roślinka i zamierzam ją połączyć z niebieskim
        pachnącym groszkiem.
        • aka10 Re: jak posadzić kobeę 25.04.05, 21:26
          Ja zawsze kupuje gotowe sadzonki w doniczkach i przesadzam do wielkiej
          donicy.Ostatnio mialam 5 sztuk,rozrosly sie bardzo szybko-cala sciana plus dach
          i naokolo okna.Kwiatow jednak bylo dosyc malo.Kobea potrzebuje makabrycznych
          ilosci wody i-jesli sie wyjezdza na urlop-to sasiad-podlewacz codziennie jest
          potrzebny.W upaly i dwa razy dziennie podlewalam.Pozdrawiam.
          • bea75 cd pytania 27.04.05, 09:48
            czy donica ok 30 cm średnicy wystarczy na 6 roślinek ?
            pytam bo jestem w dokładnie tej samej sytuacji - posiałam w tym roku po raz
            pierwszy kobeę i z 7 nasionek wyrosło mi 6 roślinek - są już na tyle duże że
            czas je przesadzić ale nie wiem czy w takim razie nie wybrałam za małej donicy ?
            pozdrawiam
            • magze Re: cd pytania 27.04.05, 11:06
              Wydaje mi się, że 6 sadzonek jest to za dużo roślin w donicy 30 cm. Kobea
              rozrasta się mocno, stąd ilość roslin musi być ograniczona.
              Mogę dodać, że moja koleżnaka posadziła jedną kobeę w gruncie przy domu w b.
              ciepłym miejscu. Roślina była olbrzymia ( sięgała do dachu- dom jest parterowy)
              i miała duzo niebieskich kielichów.
              Kobee w donicy osiągają zdecydowanie mniejsze rozmiary.
              • badziunia Re: cd pytania 27.04.05, 11:33
                Dla mnie to super wiadomość. Właśnie doczekałam się dwóch rośłinek, a chcę
                tymczasowo pokryć garaż. Bałam się, że to nie urośnie tak mocno. ale nie wiem
                czy mozna już wysadzać do gruntu. Jest jeszcze dosyć chłodno. Czy roślinki to
                przeżyją?
                • magze Re: cd pytania 27.04.05, 22:08
                  lepiej poczekaj z tym sadzeniem do gruntu. Moga być jeszcze jakieś przymrozki i
                  kobea tego nie przezyje.
                  • julia3 Re: cd pytania 03.05.05, 21:31
                    Witam :),też mam 6 sadzonek kobei białej i niebieskiej . Mają po około 80cm.
                    długości. Czy powinnam teraz , przed posadzeniem do balkonowej donicy ,
                    uszczyknąc pędy? Kiedy je wsadzić na stałe na południowy balkon?
                    • ktom3 Problem ? 04.05.05, 09:04
                      Witam

Mam problem. Co prawda wzeszły mi wszystkie nasina ale po wystawieniu donicy na
                      zewnątrz ostatnio pojawiły się siwe przebarwienia na liściach. W tym czasie nie
                      było przymrozków ale wnocy tem. spadała do + 4. Poradźcie mi co mogło im
                      zaszkodzić.

Tomek
                      • magze Re: Problem ? 04.05.05, 19:41
                        ktom3 napisał:

> Witam
                        >
                        > Mam problem. Co prawda wzeszły mi wszystkie nasina ale po wystawieniu donicy
                        na
                        >
                        > zewnątrz ostatnio pojawiły się siwe przebarwienia na liściach. W tym czasie
                        nie
                        >
                        > było przymrozków ale wnocy tem. spadała do + 4. Poradźcie mi co mogło im
                        > zaszkodzić.
                        >
                        > Tomek

Sądzę ,że to mogła być zarówno niska temperatura jak i ostre słońce.
                    • magze Re: cd pytania 04.05.05, 19:39
                      Sądzę, że najlepiej pędy uszczknąć teraz. Sadzonka zacznie się już rozkrzewiać.
                      Ja wysadzam kobeę po "ogrodnikach" . Niskie temperatury ,jakie panują nocą,
                      (oczywiście zależy to od regionu)nie są dla niej obojętne. Teraz ją hartuję
                      wynosząc w ciepłe dni na taras.
    • cath13 Re: jak posadzić kobeę 04.05.05, 16:16
      Podzielę się swoimi doświadczeniami: po nieudanych doświadczeniach, zastosowałam
      radę sąsiadki i posadziłam w zeszłym roku kobeę do naprawdę wielkiej donicy
      (wielkości sporego wiadra). Osiagnęła około 6 metrów i pięknie kwitła, z tym, że
      to była szklarniowa sadzonka. Ale z kolei 2 lata temu dałam mojemu tacie
      własnoręcznie wyhodowaną sadzonkę i on ją posadził prosto do gruntu: efekt był
      spektakularny. Tak więc wniosek jest moim zdaniem taki, że kobea potrzebuje
      sporo ziemi.
      • ktom3 Kobea- słońce czy cień ? 05.05.05, 09:03
        Mam pytanie w jakim nasłonecznieniu ona lubi rosnąć ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka