ktys 26.04.05, 12:33 spaliłam trawnik nawożąc saletrą czy coś z tego jeszcze będzie? krysta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halszka2 Re: spalony trawnik 26.04.05, 14:46 Przychodzi mi do głowy taki pomysł. Jeśli widoczne są jeszcze jakieś restki nawozu, to po prostu zbierz je łopatką i wyrzuć.Potem spróbuj to posypać ziemią ogrodniczą. Podlej obficie .Ja pewnie tak bym postąpiła.Byłaby to pewnie jakaś próba regeneracji gruntu. Lub jeśli masz tylko wypalone smugi, a resztki nawozu są jeszcze widoczne, to można spróbowac zmniejszyć koncentrację chemii w jednym miejscu poprzez przeczesywanie trawnika szczotką (tzw "ulicznicą") . Pewnie później podsiałabym jeszcze raz trawę. Halszka Odpowiedz Link Zgłoś
ktys Re: spalony trawnik 26.04.05, 16:11 śladów nawozu nie ma bo spłukany wodą ale trawnik w tych miejscach gdzie sypano nawóz brązowa krysta Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2 Re: spalony trawnik 26.04.05, 17:07 Ha, wiec pewnie trzeba wygrabic cały ten brąz najdokładniej, może poddać wertykulacji. Potem, podsypałam trochę dobrej ziemi,np. kompostowej i podsiałabym trawą . I dalej to już tak, jak z nowym trawnikiem... H. Odpowiedz Link Zgłoś