ew.sa 01.07.02, 21:44 Moje nasturcje nie rosną tak jak potrzeba. Powinny się pnąć a nie robią tego.Przypuszczam,że posadziłam je zbyt gęsto. czy możan je jeszcze przesadzać? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
penutka Re: nasturcje 02.07.02, 13:07 U siebie na działce uprawiam nasturcje od kilku lat i z tego, co wiem, są dwie odmiany nasturcji: płożąca i pnąca. Częściej spotykana jest chyba ta płożąca. która płoży się po ziemi. Prawdopodobnie Twoja jest właśnie taka. Czy nasiona tej nasturcji kupowałaś czy też dostalaś od kogoś? Bo na torebce zawsze jest wyraźnie zaznaczone, że jest to odmiana pnąca. Ale ta płożąca też jest ładna, tylko oczywiście w odpowiednim zastosowaniu, np. na obwódki rabat. Odpowiedz Link Zgłoś
ew.sa Re: nasturcje 08.07.02, 20:58 Dzieki za odpowiedź. No właśnie szkopuł jest w tym ,że na torebce firmowej napisane było,że to odmiana pnąca. A ja je dosyć gęsto ( przyznaję , za gęsto) posiałam. Mają burzę liści i kwiatów ale nie chcą się pnąć. Chciałabym je rozsadzić. Czy nie za późno ? Odpowiedz Link Zgłoś
maciekwiercinski Re: nasturcje 08.07.02, 21:21 Witam! Ja to zielsko traktuję bardzo z góry... Jakl mi zachwaszczają np. pierwiosnki, to wykopuję i przesadzam nawet kwitnące... Sadzę znacznie głębiej i solidnie podlewam... Statystycznie dobra metoda... Bo większość się przyjmuje... Od lat też nie wysiewam i same rosną... Pozdrawaim! Maciek PS Ta pnąca nazywa się nasturcja większa... Traktuję ją jako roślinę okrywkową i na zielony nawóz... Dzięki niej tak mi się rozmnożyły ślimaki ( na nasturcjach tak się wyasły), że wyżarły wszyskie turki.., ale nie truję ich bo mam jeszcze onentki... A niczego wartościowego jeszcze nie ruszają Odpowiedz Link Zgłoś