Dodaj do ulubionych

tani balkon

16.09.14, 13:34
wątek rósł w głowie czas jakiś: mając kawał (u mnie to dwie ściany wzdłuż których jest wąski balkon a na nim ze 20 donic) balkonu (dla zazdrosnych: balkon nie jest ustawny - jest to długa kiszka którą zawzięcie zazieleniam) jakiekolwiek próby upiększenia idą w pokaźne sumy. A wiadomo - jak ktoś ma balkon a nie hektary ogrodu, to Kulczykiem nie jest i raczej oszczędza, a co najmniej kontroluje hyzia na punkcie roślin wink

Mam balkon od strony południowej i zachodniej, gdzie wieje jak głupie a latem w jednym miejscu parzy niemiłosiernie, wręcz współczuję roślinkom. W takich warunkach wszelkie cuda z Allegro i afrykańskiej dżungli się nie sprawdzają, za to potrzeba wielu szybkorosnących roślin. Na zimowanie też wiele miejsca nie mam więc różne rododendrony odpadają. Ale jest część roślin, które:
A- same rosną
B-nie potrzebują wiele opieki i chuchania
C-bardzo cieszą oko

I takimi kryteriami kierowałam się przy wyborze. Oczywiście chętnie przeczytam Wasze typy.
Rdest Auberta - Do osłonięcia kraty, oddzielenia się od wścibskiego sąsiada. Koszt ca. 7 zł w różnych lidlach i biedronkach, wymaga dużej donicy bo buduje mocne korzenie
Bratki - na wiosnę tylko one. Kwitną jak głupie do lata, kiedy to wyrzucam je jedynie z powodu znudzenia ich pięknymi kwiatkami. Polecam na balkony te o drobniejszych kwiatkach - są i tańsze i wdzięczniejsze.
Lato:
- koleus (można rozmnażać z kawałka wsadzonego do wody)
-pelargonie (tu się wahałam nad zakwalifikowaniem, ale można dorwać tanie sadzonki w marketach buowlanych)
-kocanki - rozrastają się niemiłosiernie
-smagliczka - w maju po 2 zł krzaczek, robi się z tego poducha miodem pachnących urokliwych kwiatków
-nasturcja - wysiać na początku maja (ważne: do bylejakiej ziemi, albo ogrodowej zmieszanej pół na pół z piaskiem, bo inaczej będzie jej za dobrze, będzie miała liście wielkie jak talerze a kwiatków jak na lekarstwo) i czekać. A potem podziwiać i wąchać
-przypołudniki - tu polecam aptenię (służę szczepkami) - wsadzić kawałek nawet bez korzonków a potem podziwiać czerwone stokrotki na tle zielonych liści
-wszelkie rozchodniki - mało podlewania, klimat mocno południowy.
-wilec ziemniaczany - tu próbuję zrobć szczepki na kolejny rok - trzymajcie kciuki (korzonki puściło migiem, nie wiem, jak przeżyje)
-powój - podobnie jak nasturcja - koszt żaden, z obecnego sezonu mamy nasiona na rok kolejny. Jedynie konia z rzędem temu, kto opanuje przędziorka na tym kwiatku sad
Jako soliter: ołownik - kupiłam w ub. roku marną sadzonkę, dziś mam krzak, nie! Krzaczor o wysokości i przekroju metra obsypany od czerwca pudrowoniebieskimi kwiatkami. Już zimował w domu, teraz chcę go rozmnożyć

Tak czekamy do jesieni (o ile wytrzymamy nie dokupując innych kwiatków)
Po 1 listopada kupujemy w markecie chryzantemy (np wielka kula przeceniona z 15 zł na1,5 (tak, półtora złocisza).
Zimą planujemy nasadzenia na kolejny rok, delikatniejsze rośliny osłaniamy gałązkami sosny - też ładnie i bardzo nastrojowo wink
Obserwuj wątek
    • kajka271 Re: tani balkon 18.09.14, 13:28
      Fajny wątek... dorzuć tylko zdjęć jeszcze jak ten Twój balkon wygląda smile
      • 5th_element Re: tani balkon 19.09.14, 09:00
        nie kuś, bo zanudzę zdjęciami smile Przy czym z rdestu już zrezygnowałam w ubiegłym roku - musiałam latać 2 razy dziennie z wielką konewą i podlewać. Do niego musi być naprawdę wielka donica smile
    • 5th_element Re: tani balkon-zdjecia 24.09.14, 08:44
      opisywane roślinki wyglądają tak: fotoforum.gazeta.pl/a/75751.html
      a tu rok ubiegły: fotoforum.gazeta.pl/a/75752.html
      • krzysztofd1985 Re: tani balkon-zdjecia 22.01.15, 11:06
        Ja by dodatkowo upiększyć swój balkon zamówiłem śliczne kwietniki na www.rimkowalczyk.pl/pl/c/Kwietniki/322 i wszystko niedużym kosztem
        • 5th_element Re: tani balkon-zdjecia 12.03.15, 11:17
          won spamerze!
    • m.a.l.a_syrenka Re: tani balkon 23.01.15, 19:56
      Jeśli chodzi o wiec ziemniaczany to w ziemi ma bulwki które można przechowywać w piasku lub torfie w warunkach podobnych do ziemniaków lub dalii.
    • amara26 Re: tani balkon 07.03.15, 15:58
      Ja bym dodała jeszcze komarzycę , dalie , fuksje -
      • zerrka Re: tani balkon 29.03.15, 15:48
        ja mysle ze nie powinno to być nic wymyślnego, raczej sprawdzone, proste sadzonki. wiele mozesz znaleźć na domisad.pl - sama tam kupowałam i był to strzął w 10 bo sadzonki porządne a nie straciłam także majątku!
        • 5th_element Re: tani balkon 30.03.15, 09:56
          zerrka spamer!
    • kidslikeyou Re: tani balkon 21.04.15, 11:18
      jesli ma byc tanio to rosliny polecam kupowac online, np, na domisad, maja tam spory wybor i czeste promocje smile
    • 5th_element Re: tani balkon 22.04.15, 10:50
      przeczytaj mój pierwszy post - ja am na balkonie wręcz ukropo patelnię. Na tę chwile polecam bratki - szczególnie te drobnokwiatowe (widziałam w oknach te wielkiokwiatowe poparzone - bo to przeciez mutant a nie kwiat jest!) a za chwilę pelargonie - ale te juz znasz, i aksamitki - juz wczoraj widzialam 10-paki w netto.
      • m.a.l.a_syrenka Re: tani balkon 22.04.15, 18:00
        Też mam w lato ukrop na balkonie i też na razie bratki. A oprócz tego żurawinę, rozmaryn, jaśmin nagokwiatowy, mulenbekię.
        Cześć lata w tym roku chyba będą królowały u mnie kaktusy kwitnące na żółto i czerwono, grubosze, eonium i tym podobne. Leniwiec mi się włączył...
        • 5th_element Re: tani balkon 23.04.15, 09:48
          e tam leniwiec, rosliny sa po to by je podziwiać a nie nad nimi się modlić smile Zasiałam i wzeszła mi tez nasturcja, wilec i takie-wijące się z pomarańczowymi kwiatkami z czarnym oczkiem - zapomniałam nazwy wink
          • m.a.l.a_syrenka Re: tani balkon 23.04.15, 13:49
            Thunbergia... na mój węchwink
            • 5th_element Re: tani balkon 24.04.15, 13:28
              o ta ta wlasnie smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka