carol-jordan 03.05.15, 21:52 Ponoć można dawać dzieciom jakie się żywnie podoba..... O ile nie mam nic przeciwko Nasturcjom, Różyczkom i innym takim, to pojawił się już podobno pierwszy Simba i Lola Brigida..... Podoba się Wam ten trend? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silencjariusz Re: Imiona. 03.05.15, 22:06 Pewnie zaskoczę ale mnie się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: Imiona. 03.05.15, 22:06 Nakopałabym rodzicom, którzy by chcieli dać takie imię dziecku :-> Trend to może być w modzie - kupuje się kieckę na jeden sezon a potem idzie won. A imię pozostaje. Bez urazy, ale trzeba być idiotą, żeby na coś takiego wpaść. Odpowiedz Link Zgłoś
carol-jordan Re: Imiona. 03.05.15, 22:22 To nie ja wpadłam, więc możesz jechać..... :D I zgadzam się na stówę..... Odpowiedz Link Zgłoś
jovian Re: Imiona. 04.05.15, 00:00 Nic nowego, Izaury tez chyba nie tak dawnymi czasy bywały. Odpowiedz Link Zgłoś
sadgirl25 Re: Imiona. 04.05.15, 07:30 Nie podoba mi sie nadawanie dzieciom zagranicznych,egzotycznie brzmiacych, itd imion (np Jessica) Chociaż tez nie nazwalabym dziecka imieniem z dawnych czasów (np Mścisław) Najlepsze wg mnie sa te uniwersalne,np Ania czy Marek Odpowiedz Link Zgłoś
marek-1002 Re: Imiona. 04.05.15, 20:26 sadgirl25 napisała: > Chociaż tez nie nazwalabym dziecka imieniem z dawnych czasów (np Mścisław) Znam Ziemowita i Wawrzyńca - nie wyglądają na takich, coby w dzieciństwie z powodu swego imienia jakąś traumę przeżyli, teraz też sobie nieźle radzą, więc nie widzę przeciwwskazań. > Najlepsze wg mnie sa te uniwersalne,np Ania czy Marek Za Anie nie mogę ręczyć, ale z dużym znawstwem tematu potwierdzam, że Marki są najlepsze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Imiona. 04.05.15, 08:09 W Polsce nie jest tak, że można dać dziecku na imię jak się chce....nawet Kuba nie jest uznawane za imię i jak chcesz mieć w domu Kubę, musisz mu nadać imię Jakub. Odpowiedz Link Zgłoś
marisella Re: Imiona. 04.05.15, 08:51 Może coś się zmieniło, bo pamiętam, że jeszcze na studiach mnie też uczono, że faktycznie regulują to przepisy i można w Polsce nadawać tylko polskie imiona. Kubę da się przeforsować (znajomi tak synowi dali), ale też nie tak łatwo. Egzotyczne imię można nadać, jeśli się udowodni związki dziecka/rodziny z egzotycznym krajem, z którego to imię pochodzi, więc dla wyjątkowo zdeterminowanych jakaś tam furtka jest... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Imiona. 04.05.15, 09:04 Dziwne bo moim znajomym 5 lat temu właśnie odmówiono i nadali mu Jakub, choć i tak każdy mówi Kuba. Ale wiem że jest jakiś tam wykaz imion i w zasadzie nie wiem wg jakich zasad on działa. Odpowiedz Link Zgłoś
marisella Re: Imiona. 04.05.15, 11:41 Ten Kuba ma już kilkanaście lat, rzecz się wydarzyła pod Wwką (może to ma jakieś znaczenie). Jeśli Ci zależy to dopytam, jak tego dokonali :) (pamiętam, że mi daaawno temu opowiadali, ale wyleciały mi z głowy detale :)) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Imiona. 04.05.15, 12:05 Nie, ja już dzieci nie planuję ;) Może to zależało od USC i ich interpretacji, dlatego w jednym miescie pozwolili, a w drugim nie. Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: Imiona. 04.05.15, 09:05 Zmieniło się od 1 marca, jest większa dowolność... nie wiem czy słusznie odbieram ale ten plakat MSW jako próba powściągnięcia nadmiernej fantazji rodziców :> Odpowiedz Link Zgłoś
lilith70 Re: Imiona. 04.05.15, 09:13 Tu coś znalazłam też o zaleceniach dla USC hmmm http://www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=100:zalecenia-dla-urzdow-stanu-cywilnego&catid=45:dokumenty-rady&Itemid=55 Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: Imiona. 04.05.15, 09:23 Nie musisz. Nie wiem, jak to zrobiła, ale koleżanka ma syna Kubę (nie Jakuba), a dzieciak ma już parę lat. Skądinąd "Kuba" to dla mnie żadne imię. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: Imiona. 04.05.15, 09:09 można sobie sprawdzić popularność własnego imienia w 2014 ja łapię się dopiero na pozycję 3 cyfrową :) Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: Imiona. 04.05.15, 10:21 Nie chcę się wywyższać, bo nie mam ku temu powodów. Jednak jak widzę, jak ktoś dzieciaka nazywa "Brajan", to już naprawdę niższe sfery mi na myśl jedynie przychodzą. :O Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: Imiona. 04.05.15, 10:35 tak? :> www.rjp.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=918:brian-lub-brajan&catid=76:opinie-o-imionach&Itemid=58 Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: Imiona. 04.05.15, 10:42 Tak. Nie chodzi o pisownię tylko o pretensjonalność. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witamina_b12 Re: Imiona. 04.05.15, 11:23 Mi się nie podoba ale ja w kwestii imion jestem tradycjonalistką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
robert.83 Re: Imiona. 04.05.15, 11:09 Jak mi się córa rodziła to jej imię nie było w ogóle popularne. Zastanawiałem się nawet, czy nie będzie zbyt "dziwne". Teraz ma już 2,5 tys. rocznie wystąpień, a na "moim" placyku i w okolicy jest jeszcze jedna czy dwie takie. Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Imiona. 04.05.15, 11:27 Mój młody ma imię, które było wspólnym wyborem, nikt nie patrzył na statystyki, dopiero później na placu zabaw okazało się ze jest dość popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
robert.83 Re: Imiona. 04.05.15, 12:29 A ja patrzę. Podoba mi się imię Lena na przykład. Znałem taką starszą panią (przedwojenną:)) o tym imieniu i zapamiętałem ją jako dość "klasową" osobę. Ale nie chcę, żeby dziecko miało imię jak pół klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: Imiona. 04.05.15, 12:41 Uważam, że kierowanie się aktualną modą przy wyborze imienia dziecka to jakaś masakra. Ja sama chodziłam do klasy, w której na 15 czy 16 dziewczynek 8 miało na imię Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
marisella Re: Imiona. 04.05.15, 12:39 witamina_b12 napisała: > można sobie sprawdzić popularność własnego imienia w 2014 > ja łapię się dopiero na pozycję 3 cyfrową :) Ja się w ogóle nie załapałam w ranking o_O :D A wydawało mi się, że mam dość pospolite imię :D Odpowiedz Link Zgłoś
marisella Re: Imiona. 04.05.15, 19:46 witrood napisał: > Mnie nawet nie ma w tym katalogu. :O Toż ja też cały plik ministerialny miałam na myśli, że się nie załapałam, a nie tylko kawalątek przez Witkę wklejony :D Czuję się staro :D Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Imiona. 04.05.15, 10:17 ale Mandarynka Woźniakowska ..........już lepiej :P Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Imiona. 04.05.15, 10:23 a może....problem w nas?;) i jesteśmy za bardzo skostniali..zamknięci...nie lubimy się wyróżniać?;):P Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Imiona. 04.05.15, 10:31 Chyba tak, bo dzieciaki z nietypowymi imionami nie mają żadnego problemu, dla nich czy ktoś ma na imię Ania, czy Adelajda, nie ma znaczenia. Owszem widać, ze coraz wiecej dzieci ma iniona dość oryginalne i Piotr i Krzyś są rzadkością. Odpowiedz Link Zgłoś
marek-1002 Re: Imiona. 04.05.15, 20:30 carol-jordan napisała: > Ponoć można dawać dzieciom jakie się żywnie podoba..... > Podoba się Wam ten trend? Dopóki nie będzie to tak, jak np. podobnież jest obecnie w Oslo, że co drugi to Muhammad, to jest ok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Imiona. 04.05.15, 20:44 To, że mi się podobają Wojtusie, Pawełki, Zuzie i Piotrusie to nie znaczy, że wszystkim się muszą podobać ;) Generalnie to mi zwisa i powiewa jak kto daje swojemu dziecku na imię. Choć powinno się jednak nad wyborem imienia pomyśleć i podumać. Słyszałam o takiej sytuacji, że rodzice zmieniali dziecku imię bo nazwali go Kajtek a dzieci w szkole za nim latały wołając: "Kajtek bez majtek". Podobno dzieciak nie miał życia :/ Z kolei mój kuzyn dał synkowi na imię Natanael, babcia do końca swych dni nie umiała wymówić tego imienia i jak ją ktoś pytał jak ma na imię prawnuk to kartkę papieru wyciągała i przeczytać dawała. Także różne sytuacje trzeba przemyśleć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: Imiona. 04.05.15, 20:52 Trochę mnie dziwią te nadawane imiona starobiblijne. To chyba nie z religijności się bierze. NIe mam pojęcia z czego. :O Odpowiedz Link Zgłoś
ame_belge34 Re: Imiona. 04.05.15, 21:44 Mój syn ma hebrajskie, o bardzo adekwatnym znaczeniu ;) ale nie było wybierane pod katem religijnym, po prostu podobalo nam sie brzmienie imienia i pasowało do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
kama265 Re: Imiona. 05.05.15, 07:47 mi się baaaardzo imię Kajetan podoba. i Igor jeszcze. A dzieci z każdego imienia potrafią sobie robić głupie żarty i nie kierowałabym się tym przy wyborze :) Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Imiona. 04.05.15, 23:15 tak sobie próbuje przypomnieć, czy dzieciaki, które spotykałam w swej przeszłości...lub dorośli mieli jakieś nieprzyjemności... i nie pamiętam... za to pamiętam, jak dokuczano tym o zwyczajnych imionach....czasem ośmieszających nazwiskach.... i mając imię, które w klasie może mieć 5...10 osób wolałabym mieć wyróżniające się;) Odpowiedz Link Zgłoś