Dodaj do ulubionych

donica wiklinowa

06.05.05, 11:33
Chciałabym posadzić kwiaty w długich donicach-koszach z wikliny, wyczytałam
gdzieś, że można taki kosz wyłożyć jutą lub flizeliną i bezpośrednio sadzić
kwiaty, dodam jeszcze, że kosze te chcę umieścić na schodach przy wejściu do
domu. Proszę o Wasze doświadczenia w tej kwestii.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dyngus11 Re: donica wiklinowa 06.05.05, 15:09
      sporo kwiatow sadze wlasnie w wiklinie i stawiam je na dworze...ale jezeli nie
      wylozysz srodka gruba folia ( ja to robie czarna ogrodnicza )..to bedziesz miala
      klopoty... wszystko inne powoduje zbyt szybka ucieczke wode..nie zapomnij tylko
      zrobic w folii pare dziurek

kwiaty wygladaja swietnie...pozdrawiam m.
      • donkaamelka Re: donica wiklinowa 06.05.05, 20:42
        dziękuję serdecznie za sugestię:) rozumiem, że wyłożyć tylko folią?
        • basia961 Re: donica wiklinowa 07.05.05, 06:44
          Wiklinowe kosze wykłada się folią żeby woda i razem z wodą ziemia nie "uciekała"
          przez szczeliny. W folii można zrobić kilka otworów na dnie - żeby nadmiar wody
          wypływał. Można też na dno dać warstwę drenażu - keramzyt lub potłuczone
          domiczki ceramiczne, warstwa musi być gruba. Ten sposób jest "czyściejszy" - z
          kosza nic nie wypływa, wymaga jednak pewnej wprawy w podlewaniu a w czasie
          dużych deszczów kosz trzeba przenosić pod dach żeby nie nalało się do niego za
          dużo wody.
          Można też, zamiast sadzić w koszu - wstawiać do niego donice, kosz będzie wtedy
          osłonką.
          • dyngus11 Re: donica wiklinowa 07.05.05, 10:59
            wlasnie dlatego,zeby nie przenosic ( straszny ciezar i kwiaty tego nie lubia)
            klade tylko folie z dziurkami,tak jak pisalam,wtedy ziemia z niej nie wyplywa a
            nie ma mozliwosci przelania,ani przesuszenia,wiec deszcze nie jest grozny.
            Keramzyt rzeczywiscie jest swietny,jako drenaz, ale stosuje go wylacznie w
            donicach duzych,stacjonarnych.
            Kiedys rowniez wstalialam zwykle doniczki do wikliny,ale stwarzalo to problem
            rowniez ,zwykle woda wylewala sie przez szparki w koszach a wkladanie foli w tej
            sytuacji gdy kwiaty w donicach,nie mialo wiekszego sensu..pozatym donice sa
            zwykle zbyt male... z dozdrowieniami m.
            • dyngus11 Re: donica wiklinowa 07.05.05, 11:11
              w galerii zdjeciauymiescilam koszyk,korytko ( przykladowy) z majowymi kwiatkami
              zapraszam..do obejrzenia :)) m.
              • donkaamelka Re: donica wiklinowa 07.05.05, 22:12
                Bardzo dziękuję za cenne porady, kwiaty już posadzone, mam nadzieję, że im
                dobrze w nowym "wiklinowym domku" :)
                pozdrawiam i zaraz zobaczę zdjęcia, jak moje kwiatki się rozrosną to może też
                je uwiecznię na fotce:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka