tos_kaniaaa 20.06.24, 08:23 Który kolor donic wybrałybyście na ten balkon? Chyba dla kontrastu myślę o białych... A może jednak szare? Chodzi mi o donice barokko.pl/lechuza-doniczka-balconissima-color-40-biala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 08:34 Donice, rowery, fotele, wyłożony płytkami. Ciekawe kiedy się ten balkon urwie? Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 08:42 Czy kiedykolwiek słyszałaś coś o urwanym balkonie? Ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 08:51 Dramatyczny wypadek na warszawskiej Białołęce. Balkon jednego z nowych budynków spadł na przebywającego pod nim pracownika budowlanego i przygniótł mu nogi. wiadomosci.onet.pl/warszawa/warszawa-zerwany-balkon-przygniotl-mezczyzne/c5ymj8l Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 08:54 Współczuję, że żyjesz takimi sprawami. Codziennie dziesiatki ludzi ginie z różnych przyczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 08:56 Podobnież według aktualnych norm nośność nowych balkonów to 500kg / m2. Na m2. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:25 tos_kaniaaa napisała: > Podobnież według aktualnych norm nośność nowych balkonów to 500kg / m2. > Na m2. Czyli twój powinien wytrzymać kilka ton. Ja bym jednak nie ryzykował takiego obciążenia Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 08:57 Mówisz, że ten robotnik postawił na balkonie rower i doniczki? Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:00 kk345 napisała: > Mówisz, że ten robotnik postawił na balkonie rower i doniczki? Nic nie postawił a balkon i tak spadł na niego. W nowym budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:02 Wniosek. Jak mieszkanie, to bez balkonu. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:06 gryzelda71 napisała: > Wniosek. Jak mieszkanie, to bez balkonu. Oczywiście. Tylko loggia. Praktyczniejsza, zapewniająca więcej prywatności i w razie potrzeby można zrobić zabudowę. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:07 Koniecznie zbudować. I rolety zaciemnajace. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:16 gryzelda71 napisała: > Koniecznie zbudować. I rolety zaciemnajace. Niekoniecznie ale ktoś może chcieć mieć na przykład oranżerię. Albo ma kotka a nie chce zakładać siatki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:11 straszliwywypadek napisał: > Nic nie postawił a balkon i tak spadł na niego. W nowym budynku. I to pusty balkon! Czyli nie miałoby znaczenia, gdyby stały tam rowery, doniczki i fotele? Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:18 iwles napisała: > I to pusty balkon! > Czyli nie miałoby znaczenia, gdyby stały tam rowery, doniczki i fotele? > Miałoby znaczenie. Balkon by się urwał wcześniej. Razem z ustawiającym te doniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:45 Czyli budowlana fuszerka. Do poprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:58 iwles napisała: > Czyli budowlana fuszerka. Do poprawy. Czyli balkon autorki też może być budowlaną fuszerką i nie ma co ufać znalezionym w google informacjom, że podobnież balkon ma wytrzymać 500kg na metr kwadratowy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 10:26 Czyli balkon ma stać pusty i broń boże człowiek nie może nawet własnej stopy postawić, bo się zerwie. To po wuja balkon? Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 10:33 iwles napisała: > Czyli balkon ma stać pusty i broń boże człowiek nie może nawet własnej stopy po > stawić, bo się zerwie. Nie ma być pusty ale nie powinien też być obciążany kolekcją ciężkich donic. Zwłasza że balkon autorki jest głęboki a donice stoją na końcu. Brakuje jeszcze tam lodówki i szafy na przetwory w słoikach. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 10:42 No, skoro zapadają się nawet puste balkony, to dla bezpieczeństwa lepiej niech stoi pusty, skoro nie można wierzyć zapewnieniom fachowców o maks. obciążeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 10:48 iwles napisała: > No, skoro zapadają się nawet puste balkony, to dla bezpieczeństwa lepiej niech > stoi pusty, skoro nie można wierzyć zapewnieniom fachowców o maks. obciążeniu. Pewnie że lepiej. A najlepiej znaleźć mieszkanie z loggią. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 10:57 iwles napisała: > Loggie nie mają fuszerek? Może i mają. Na przykład może być słabo zamocowana balustrada. Dlatego nigdy nie opieram się mocno o balustrady. Ale na pewno jest bezpieczniejsza niż wystający na półtora metra balkon. Jeśli podłoga w pokoju się nie załamie, to i loggia też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 16:48 Hahaha mam większy balkon i o wiele większe donice… nic się jakoś nikomu nie urwało. Skąd taki pomysł nawet. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 11:04 Bo tu fuszerka budowlana była, a nie ze doniczka przeważyła...logika do wymiany u ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:31 Sugerujesz, że może się urwać bo jest wyłożony płytkami? Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:43 heca7 napisała: > Sugerujesz, że może się urwać bo jest wyłożony płytkami? > Płytki są ciężkie. Spróbuj podnieść dziesięć. Płytki plus donice, rowery i dwie osoby na fotelach. Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 10:41 Uwielbiam to pisanie nie na temat🙂 Jeśli balkon się urwie to trudno. Takie same prawdopodobieństwo do tego, że spadnie na mnie cegła. Napisalam posta żeby zapytać się o kolor donic 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 08:56 Szare, kontrast zapewnią rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:03 Donice szare. Białe mają zwyczaj żółknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Które donice na balustrade 22.06.24, 13:32 Mam dwie białe donice lechuzy, gładkie i błyszczące - zero zażółceń. Donice stoją na tarasie, zimą również. Ale też wybrałabym szare, białe zrobią za duży kontrast. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:07 Ja lubię zieleń w białych doniczkach, a tu dodatkowo białe rozjaśniłyby ten ponurawy balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 09:49 Białe. Potrzeba czegoś jasneg, zwłaszcza ze dolne doniczki są ciemne. Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 10:39 Ten balkon tylko rano tak wygląda. Jest od Zachodu więc od 14stej słońce Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 10:44 Zo zrob zdjęcie o 14 i nam tutaj zapodaj 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 14:35 iwles napisała: > Zo zrob zdjęcie o 14 i nam tutaj zapodaj 😉 Już 14:35 a zdjęcia nie ma. Kurka wodna, chyba się urwał ten balkon. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 15:39 tos_kaniaaa napisała: > Proszę Nadal jakiś smutnawy ten balkon. Dwa puste fotele i jakieś roślinki w tle. Kojarzy mi się z miejscem dla starego małżeństwa, w domu spokojnej starości. Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 16:26 A teraz? W końcu trochę słońca wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 16:30 Doniczki będą na zewnątrz balustrady? Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 16:34 Nie. Absolutnie. To jest nawet chyba zabronione na jakiejs wysokości. Będą do środka. Odpowiedz Link Zgłoś
straszliwywypadek Re: Które donice na balustrade 22.06.24, 14:26 tos_kaniaaa napisała: > Nie. Absolutnie. To jest nawet chyba zabronione na jakiejs wysokości. > Będą do środka. A sprawdziłaś czy te śruby regulacyjne będą się miały o co oprzeć na twojej balustradzie? Odpowiedz Link Zgłoś
tos_kaniaaa Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 16:29 😂 dokładnie tak jest, tylko nie mam męża ani kota ani psa 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 10:45 To nie bierz białych, mogą brzydko zżółknąć od słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 12:44 Chciałam napisać, ze szare, ale one są takie ciemne, ze prawie czarne. A moze te brązowe? Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 13:59 Białe. Szare giną na szarym tle. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 16:49 I dobrze. To kwiaty mają być widoczne a ńie donice. Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Które donice na balustrade 21.06.24, 12:03 W takim razie zakup doniczek za 120zeta/sztuka mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Które donice na balustrade 21.06.24, 12:57 Ja bym tańsze kupiła. Kupiłam nakładane na balustradę i tanie były. W Obi. Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 17:29 Toskania, a ja zwróciłam uwagę na inną rzecz - ten pomysł z doniczkami wkładanymi do skrzynki to wcale nie jest dobry. Z mojego doświadczenia wynika, że doniczki o średnicy 10-12 cm są za małe dla wielu roslin. Może nadadzą się dla stokrotek, miniaturowych bratków, może goździków, szałwii błyszczącej? Ale np. surfinie, petunie, heliotrop, słonecznik karłowy, georginie, tuberoza, celozja - będą rosnąć kiepsko albo wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 17:38 To samo pomyślałam, przecież te rośliny kwitnace sprzedawane są w takich roboczych osłonkach na rozsady, czasami już nawet przy zakupie korzenie wychodzą dołem, a w środku jest mocno nabite korzeni. W takim czymś roslina nie może się rozwijać. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 20:29 petunie i surfinie maja sie swietnie w malych skrzynkach/doniczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Które donice na balustrade 20.06.24, 22:50 W linku szarych nie ma. Piaskowy brąz jest. I mnie ten piaskowy brąz bardziej się tu podoba niż białe ale to nie mój balkon. I nie mnie ma cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Które donice na balustrade 21.06.24, 12:58 Właśnie o tym pisałam - te w kolorze asfaltu są niby szare, a przecież im bliżej do czerni. Te brązowe ładnie by się komponowały z krzesełkami. Odpowiedz Link Zgłoś