Dodaj do ulubionych

Grzyby w doniczkach

03.05.25, 09:43
Moje Drogie ogrodniczki,
Czy należałoby ziemię wymienić bo jakaś felerna? Czy mam nie przesadzac z tematemwink
W donicach są petunie i sukulenty.. kwiaty wydaje się,że dobrze sie mają..ale nie wiem..wyrosły grzyby.
Petunie może przelałam i to dlatego. Ziemia kupiona w Leroy..może jakaś kiepska.
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Grzyby w doniczkach 03.05.25, 09:53
      Nie tyle kiepska, co organiczna. Skoro petunie maja się dobrze, to pozbieraj te grzyby, wywal je, i ciesz się kwiatami.
      • nika_1985 Re: Grzyby w doniczkach 03.05.25, 10:25
        A bazylię jak kupujecie z takiego sklepu ogrodniczego w doniczce plastikowej to przesadzacie do większej?
        • pepsi.only Re: Grzyby w doniczkach 03.05.25, 10:35
          Tak, ja przesadzam.
          I przycinam, regularnie.
    • szarmszejk123 Re: Grzyby w doniczkach 03.05.25, 10:41
      Pokaż te grzyby, ciekawa jestem co ci tam wyrosło 😅
      • nika_1985 Re: Grzyby w doniczkach 03.05.25, 11:20
        Za późno moja Droga, już je wyrwałam. Ale...co sie odwlecze to.... Myślę że jutro czy pojutrze będzie wysyp nowych to zrobię zdjęcie. Normalnie takie ładne kapelutki miały😉😜
        • memphis90 Re: Grzyby w doniczkach 03.05.25, 12:22
          Ja bym wywaliła petunie i zostawiła grzyby… 🤔
          • javio Re: Grzyby w doniczkach 03.05.25, 13:30
            Tak! 😀
            A w ogóle wchodząc w wątek myślałam, że będzie o hodowli jakichś pieczarek, boczniakow czy innych enoki w doniczkach 😁
            • arthwen Re: Grzyby w doniczkach 03.05.25, 15:02
              ja też wink
    • smoczy_plomien Re: Grzyby w doniczkach 03.05.25, 20:53
      Grzyby są dobrą oznaką. Prawdopodobnie w glebie były jakieś szczątki drewniane i grzyby je teraz elegancko rozkładają tworząc wartościową ściółkę.
      • nika_1985 Re: Grzyby w doniczkach 06.05.25, 16:31
        Hej, kupiłam kolejna ziemię..postawiłam ja w kącie, jest jeszcze zamknięta, ale wychodzą z niej małe czarne muszki. I teraz nie wiem.. dawać taka do kwiatków czy lepiej olać i wysypać na klomb taki zwyczajny? Może kwiatki i ziola kipna przez te muszki?
        • szarmszejk123 Re: Grzyby w doniczkach 06.05.25, 16:32
          Ziemiórki, wywal w cholerę zanim ci się zalęgną w doniczkach.
          • nika_1985 Re: Grzyby w doniczkach 06.05.25, 16:47
            Wiem, ale opakowanie jest nietknięte. Nawet nie otworzyłam tej ziemi. Normalnie pojechałabym ją oddać, ale za daleko. Czyli co..wywalić całą ziemię w cholerę? Z workiem ot tak na śmietnik?
            • nika_1985 Re: Grzyby w doniczkach 06.05.25, 16:48
              Dobrze że nie zaczęłam rozmarynu , bazylii sadzić do tej ziemii..
              Byla w przedpokoju i cos dziwnie było wszędzie widać małe muszki.. podniosłam opakowanie i okazalo się,że z worka wylatuja
            • szarmszejk123 Re: Grzyby w doniczkach 06.05.25, 17:04
              Opakowanie może być nietknięte, zapakowali ziemię razem z larwami, wiele razy mi się taka trefna trafiła.
              Wywalić całą ot tak.
              • nika_1985 Re: Grzyby w doniczkach 06.05.25, 17:19
                Tak też myślałam. No co za dziadostwo..
                Przez te ziemiórki i lipna ziemię moje zioła ucierpiałyby😭
            • n-ell Re: Grzyby w doniczkach 07.05.25, 07:51
              Ja to bym jednak wywaliła ziemię gdzieś w zarośla - nie masz zaniedbanego skweru w okolicy? Roślinom sie przyda. A foliowy worek do smieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka