leigif 11.05.05, 16:03 Czy wiecie jak duze powinny byc? Chce posadzic clemantisa, aktinidie i glicynie w 2 drewnianych skrzyniach, nie wiem jak duzy system korzyniowy maja a nie chcę zeby im bylo zbyt ciasno... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kirki Re: donice na pnącza 12.05.05, 09:18 Glicynia ma bardzo rozległy system korzeniowy, u straszych egzemplarzy korzenie sięgają do kilkunastu metrów od rośliny. Nie wiem, czy wsadzanie jej w donicę ma sens. Co do powojnika - wiele odmain jest wprost przystosowanych do hodowli w pojemnikach - włóż w taki, żeby na starcie miał miejsce i nie było mu ciasno. Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: donice na pnącza 12.05.05, 11:36 kirki napisała: > Glicynia ma bardzo rozległy system korzeniowy, u straszych egzemplarzy korzenie > > sięgają do kilkunastu metrów od rośliny. Nie wiem, czy wsadzanie jej w donicę > ma sens. > > Do donicy nadają się tylko glicynie szczepione i należy formować drzewko w kształcie parasola lub stracha na wróble wysok. 2m mniejsza donica-3m większa donica. Dostępne sa różne kolory, odmiana makrobotyz ma długie kwiatostany złożone z pełnych kwiatków kształtu jak kwiatek złotlinu jap. Bardzo efektownie wygląda pień glicyni uformowany z 3-4 skręconych pędów Odpowiedz Link Zgłoś
kirki Re: donice na pnącza 12.05.05, 10:21 To trzecie to jak rozumiem kiwi - ta roślina korzeni się płytko. Myślę, że z nich trzech, to najwięcej miejsca potrzebuje glicynia. Odpowiedz Link Zgłoś
sortex Re: donice na pnącza 12.05.05, 16:05 Moj sasiad ma na tarasie glicynie i z tego co widze to donice sa olbrzymie tam wchodzi chyba ze 150 litrow ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
leigif Re: donice na pnącza 13.05.05, 12:21 Dziekuję za wszystkie odpowiedzi, po waszych wpisach zrezygnowałam z sadzenia glicynii w skrzynce, raczej podaruje rodzicom pod dom:) pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś