Dodaj do ulubionych

Jakie cebulowe do zadarniania ?

26.07.05, 11:05
Mam pytanie. Szukam roślin cebulowych długo kwitnacych wiosną (jesienią ??),
nie wymagających pielegnacji, żywotnych i rozrastających sie w szybkim
tempie. Muszą być wytrzymałe na mróz i choroby. Stanowisko półcieniste.

Tomek
Obserwuj wątek
    • q.bek Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 11:32
      Cebulica syberyjska, niestety zielona czesc zanika w pierwszej polowie lipca.
      Kwitnie obficie i rosiewa sie takze z nasionek.
      • przemoaj5 Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 14:17
        Witaj, rosliny cebulowe nie sluża do zadarniania. Trudno jest znależć rośliny
        które by spełniały wszytkie cechy o których piszesz. Proponuje bylliny w tym
        rosliny skalne. Sądzę ze lepiej spełnią swoją funkcję. Mogą to tez być iglaki.
        Jaką powierzchnie chcesz zadarnic ?
        Pozdrawiam.
        • ktom3 Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 14:43
          Może nieściśle się wyraziłem. Wiem że do zadarniania lepsze są byliny i iglaki.
          Szukam natomiast cebulowych, które rozrastają się przez cebulki przybyszowe i
          tworzą duże połacie pięknie kwitnące wiosną (jesienią).

Pozdrawiam

Tomek
          • q.bek Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 15:56
            Tak wlasnie myslalem:-)
            Cebulica jest idealna mozna ja wsadzic w trawnik rozsiewa sie przez cebulki
            przybyszowe oraz przez nasionka. Po kilku latach masz poprostu dywan z cebulicy.
            Mozna tez posadzic krokusy ale te ostatnie sa mniej ekspansywne.
            Najladniej wygladaja takie dywaniki jesli sa jednokolorowe.
            Mozesz zrobic tak ze ogrod zakwitne etapami najpierw przebisniegi pozniej
            cebulica, stokrotki tez sa bardzo dobre na takie eksperymenty i nie wymagaja
            zadnej pielegnacji.
            Z wysokich to narcyze, zonkile i tulipany.
            Jesli pojdziesz za moja rada to musisz kupic sporo tych cebulek:-)
            Ale efekt murowany i jeszcze mozna po tym jezdzic kosiarka.
            • ktom3 Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 16:01
              No to napisz mi jak z tą kosiarką i koszeniem , jakoś ciężko mi sobie to
              wyobrazić.

Tomek
          • przemoaj5 Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 27.07.05, 08:47
            Witaj,
            Szafirki w takim razie tez polecam. Są odmiany o białych, rózowych i
            niebieskich kwiatach. Pozdrawiam
    • lucyjka rannik zimowy 26.07.05, 22:06
      polecam gorąco
      w sierpniu powinny się pokazac jego bulwy w sklepach ogrodniczych
      wspaniała roślina rozrasta się szybko , sama się wysiewa i przecudnie
      kwitnie na przedwiośniu.

pozdrawiam Łucja
      • gebo13 Re: rannik zimowy 26.07.05, 23:46
        Po narcyzach,czy krokusach nie możesz prejechać kosiarką wcześniej,niż zaczną
        zasychać liście,bo cebule nie będą gotowe,do następnego kwitnienia.
    • elaos Re: szafirki 27.07.05, 08:36
      Według mojego doświadczenia szafirki jako rośliny zadarniające są najlepsze,
      chociaż nie znam wyżej wspomnianych ranników. Szafirki szybko się namnażają,
      nie szkodzi im mróz, ani cień, ani słońce i tworzą gęste dywany kwitnące
      wczesną wiosną. Problemem przy wszystkich cebulowych, są zasychające latem,
      części zielone co dosyć szpetnie wygląda.
      • ktom3 Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 09:04
        Dziękuję za porady, myślę że temat jest na czasie. Może podpowiecie z jakimi
        roślinami łączycie cebulowe, tak aby "maskowały" je kiedy latem zamierają.

Pozdrawiam

Tomek
        • gebo13 Re: Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 10:39
          U mnie cebulowe rosną na rabacie wspólnej z
          piwoniami,gipsówką ,floksami,irysami,różami,lawędą i liliami.Wiosną dosadzam
          jeszcze z przodu szczawika bordowego a do tyłu słoneczniki.
          • kubek4 Re: Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 11:14
            Jesli dobrze zrozumialem to chciales upiekszyc trawnik.
            To co wymienilismy doskonale czuje sie w trawie z tym ze pierwsze koszenie
            kosiarka nalezy zrobic dopiero na poczatku lipca kiedy wszystkie liscie zwiedna
            a cebulica rosieje swoje nasionka.
            • ktom3 Re: Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 11:29
              Aktualnie mam w ogródku tylko kilkanaście tulipanów i narcyzów. Wiem, że
              wyglądają kiepsko kiedy zasychają. W przypadku kiedy byłoby ich kilkadziesiąt
              lub kilkaset, to może być problem. Wydaje mi się, że jedynym sensownym wyjściem
              jest właśnie taka półdzika łączka, koszona po raz pierwszy w lipcu, poprawcie
              mnie jeżeli można taką ilość (100- 200 szt.) zamaskować także na rabacie.
              Jeżeli trawa nie będzie koszona do lipca to chyba będzie miała około 0,5 m
              wysokości - może przyda się kosa na wysięgniku ?

Tomek
              • kubek4 Re: Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 11:36
                Mam cos takiego na swojej dzikiej laczce z dodatkowa ozdoba makami polnymi.
                Czekam az przekwitna maki i dopiero wtedy kosiarka jade po wszystkim.
                Kola w kosiarce ustawiam na ostania dziurke i jest ok.
            • przemoaj5 Cebulaki 27.07.05, 11:52
              Cebulowe rośluny sa bardzo ladne i nie sposób nie meić ich na ogrodzie. Ja
              wysadzam je między byliny. Poźneij w te miejsca sadzę rośliny jednoroczne. Mam
              kiludziesięciu roślin. Wszystko teraz ładnie kwitnie i jest bardzo kolorowo.
              Rabata taka rewelacyjnie wyglada wiosną latem i jesienią. Wystarczy dobrac
              odpowiednie gatunki roślin. Czesć roslin jednorocznych kwitnie juz w maju.
              Należy do nich dimoforteka. Pozdrawaim i zainteresowanych zapraszam do
              dyskuscji
              • 7777777s Re: Cebulaki 30.07.05, 16:31
                u mnie jest tak: najpierw kwitną krokusy, później narcyzy, póżniej tulipany, a
                jak przekwitną to w maju wyrastają (w półcieniu) olbrzymie liście funkii, które
                całkowicie zasłaniają zasychające liście cebulowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka