ktom3 26.07.05, 11:05 Mam pytanie. Szukam roślin cebulowych długo kwitnacych wiosną (jesienią ??), nie wymagających pielegnacji, żywotnych i rozrastających sie w szybkim tempie. Muszą być wytrzymałe na mróz i choroby. Stanowisko półcieniste. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
q.bek Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 11:32 Cebulica syberyjska, niestety zielona czesc zanika w pierwszej polowie lipca. Kwitnie obficie i rosiewa sie takze z nasionek. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 14:17 Witaj, rosliny cebulowe nie sluża do zadarniania. Trudno jest znależć rośliny które by spełniały wszytkie cechy o których piszesz. Proponuje bylliny w tym rosliny skalne. Sądzę ze lepiej spełnią swoją funkcję. Mogą to tez być iglaki. Jaką powierzchnie chcesz zadarnic ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ktom3 Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 14:43 Może nieściśle się wyraziłem. Wiem że do zadarniania lepsze są byliny i iglaki. Szukam natomiast cebulowych, które rozrastają się przez cebulki przybyszowe i tworzą duże połacie pięknie kwitnące wiosną (jesienią). Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
q.bek Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 15:56 Tak wlasnie myslalem:-) Cebulica jest idealna mozna ja wsadzic w trawnik rozsiewa sie przez cebulki przybyszowe oraz przez nasionka. Po kilku latach masz poprostu dywan z cebulicy. Mozna tez posadzic krokusy ale te ostatnie sa mniej ekspansywne. Najladniej wygladaja takie dywaniki jesli sa jednokolorowe. Mozesz zrobic tak ze ogrod zakwitne etapami najpierw przebisniegi pozniej cebulica, stokrotki tez sa bardzo dobre na takie eksperymenty i nie wymagaja zadnej pielegnacji. Z wysokich to narcyze, zonkile i tulipany. Jesli pojdziesz za moja rada to musisz kupic sporo tych cebulek:-) Ale efekt murowany i jeszcze mozna po tym jezdzic kosiarka. Odpowiedz Link Zgłoś
ktom3 Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 26.07.05, 16:01 No to napisz mi jak z tą kosiarką i koszeniem , jakoś ciężko mi sobie to wyobrazić. Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Jakie cebulowe do zadarniania ? 27.07.05, 08:47 Witaj, Szafirki w takim razie tez polecam. Są odmiany o białych, rózowych i niebieskich kwiatach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lucyjka rannik zimowy 26.07.05, 22:06 polecam gorąco w sierpniu powinny się pokazac jego bulwy w sklepach ogrodniczych wspaniała roślina rozrasta się szybko , sama się wysiewa i przecudnie kwitnie na przedwiośniu. pozdrawiam Łucja Odpowiedz Link Zgłoś
gebo13 Re: rannik zimowy 26.07.05, 23:46 Po narcyzach,czy krokusach nie możesz prejechać kosiarką wcześniej,niż zaczną zasychać liście,bo cebule nie będą gotowe,do następnego kwitnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
elaos Re: szafirki 27.07.05, 08:36 Według mojego doświadczenia szafirki jako rośliny zadarniające są najlepsze, chociaż nie znam wyżej wspomnianych ranników. Szafirki szybko się namnażają, nie szkodzi im mróz, ani cień, ani słońce i tworzą gęste dywany kwitnące wczesną wiosną. Problemem przy wszystkich cebulowych, są zasychające latem, części zielone co dosyć szpetnie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
ktom3 Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 09:04 Dziękuję za porady, myślę że temat jest na czasie. Może podpowiecie z jakimi roślinami łączycie cebulowe, tak aby "maskowały" je kiedy latem zamierają. Pozdrawiam Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
gebo13 Re: Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 10:39 U mnie cebulowe rosną na rabacie wspólnej z piwoniami,gipsówką ,floksami,irysami,różami,lawędą i liliami.Wiosną dosadzam jeszcze z przodu szczawika bordowego a do tyłu słoneczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
kubek4 Re: Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 11:14 Jesli dobrze zrozumialem to chciales upiekszyc trawnik. To co wymienilismy doskonale czuje sie w trawie z tym ze pierwsze koszenie kosiarka nalezy zrobic dopiero na poczatku lipca kiedy wszystkie liscie zwiedna a cebulica rosieje swoje nasionka. Odpowiedz Link Zgłoś
ktom3 Re: Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 11:29 Aktualnie mam w ogródku tylko kilkanaście tulipanów i narcyzów. Wiem, że wyglądają kiepsko kiedy zasychają. W przypadku kiedy byłoby ich kilkadziesiąt lub kilkaset, to może być problem. Wydaje mi się, że jedynym sensownym wyjściem jest właśnie taka półdzika łączka, koszona po raz pierwszy w lipcu, poprawcie mnie jeżeli można taką ilość (100- 200 szt.) zamaskować także na rabacie. Jeżeli trawa nie będzie koszona do lipca to chyba będzie miała około 0,5 m wysokości - może przyda się kosa na wysięgniku ? Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
kubek4 Re: Z czym połączyć cebulowe ? 27.07.05, 11:36 Mam cos takiego na swojej dzikiej laczce z dodatkowa ozdoba makami polnymi. Czekam az przekwitna maki i dopiero wtedy kosiarka jade po wszystkim. Kola w kosiarce ustawiam na ostania dziurke i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Cebulaki 27.07.05, 11:52 Cebulowe rośluny sa bardzo ladne i nie sposób nie meić ich na ogrodzie. Ja wysadzam je między byliny. Poźneij w te miejsca sadzę rośliny jednoroczne. Mam kiludziesięciu roślin. Wszystko teraz ładnie kwitnie i jest bardzo kolorowo. Rabata taka rewelacyjnie wyglada wiosną latem i jesienią. Wystarczy dobrac odpowiednie gatunki roślin. Czesć roslin jednorocznych kwitnie juz w maju. Należy do nich dimoforteka. Pozdrawaim i zainteresowanych zapraszam do dyskuscji Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: Cebulaki 30.07.05, 16:31 u mnie jest tak: najpierw kwitną krokusy, później narcyzy, póżniej tulipany, a jak przekwitną to w maju wyrastają (w półcieniu) olbrzymie liście funkii, które całkowicie zasłaniają zasychające liście cebulowych Odpowiedz Link Zgłoś