nnnata 01.08.05, 14:14 Miesiąc temu kupiłam rosiczkę...Nie zabardzo wiem jak sie nią opiekowac...Dowiedziałam się tylko że lubi duuużo wody i słońca... czy to prawda...Proszę o pomoc !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Rosiczka 01.08.05, 14:21 Rośliny owadożerne występują głównie w środowiskach ubogich w związki mineralne, zwłaszcza charakteryzujących się niedoborem azotu w glebie. Rosiczka, tak jak zdecydowana większość roślin, jest organizmem samożywnym, potrzebującym do swojego wzrostu wody, światła, dwutlenku węgla i soli mineralnych. Posiada jednak umiejętności zdobywania części substancji pokarmowych z dodatkowego źródła, jakim są drobne organizmy zwierzęce. Pułapką na owady są lepkie liście, zaopatrzone w liczne włoski gruczołowe z kropelkami słodkiej cieczy na końcach. Zwabiony owad przykleja się do liścia, który powoli zamyka się przytrzymując ofiarę. Następnie zostaje ona oblana wydzieliną włosków gruczołowych, zawierającą enzymy trawienne. Niektóre pierwiastki i związki chemiczne, uwalniające się w trakcie rozkładu ofiary, są przez roślinę wchłaniane i wykorzystywane do jej procesów życiowych. Po strawieniu ofiary liść powoli otwiera się, a po owadzie pozostaje tylko pusty chitynowy pancerzyk. Proces trawienia trwa, w zależności od wielkości ofiary i wieku liścia, od jednego do kilku dni. Rosiczka długolistna i wątlik błotny umieszczone zostały na „Czerwonej liście roślin naczyniowych zagrożonych w Polsce” ze statusem gatunku narażonego, a rosiczka okrągłolistna ze statusem gatunku rzadkiego. Ponadto wątlik błotny wpisany został do „Polskiej czerwonej księgi roślin” ze statusem gatunku zagrożonego wyginięciem. Odpowiedz Link Zgłoś