ptasik
17.08.02, 18:08
Witam wszystkich
Bardzo Was proszę o szybkie rady na temat najskuteczniejszej metody pozbycia się mrówek.
Otóz razem z drzewem opałowym z lasu przywiziono mi całe mrowisko czarnych duzych mrówek razem z ich domkiem (nitabene bardzo ciekawym, bo wyglądającym jak olbrzymia szyszka) Domek w trakcie rozładunku drzewa uległ zniszczeniu, a fakt, że wylądował na ziemi spowodował, że mrówki rozpoczęły poszukiwania nowego miejsca na lokum. I na moje nieszczęście znalazły - jedną z morw. Otóż u jej pnia z godziny na godzine rosnie kopczyk na razie samej kory, a w pniu zdrowego drzewa powiększaja się otwory, jak sądzę drzwi. Wszystko robi jeszcze wrażenie jakby sie poruszało ze względu na ilość mrówek.
Bardzo prosze o skuteczne metody zlikwidowania mrówek, za nim one zlikwidują moja morwę, a każde drzewo w moim ogrodzie jest na wagę złota. Morwy natomiast szczególnie ze względu na ich rozmiary, wiek, owoce przyciagające mnóstwo ptaków, cień w upały no i przede wszystkim niesamowitą wytrzymałość.
Dla ratowania drzewa (jeżeli jest oczywiście zagrozone) uzyję nawet chemii :-))))) (Ci którzy mnie znają, wiedzą, że zostałam postawiona pod scianą) :-))))))
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Katula