Dodaj do ulubionych

BARDZO PILNE - SKOMASOWANY ATAK MRÓWEK

17.08.02, 18:08
Witam wszystkich
Bardzo Was proszę o szybkie rady na temat najskuteczniejszej metody pozbycia się mrówek.
Otóz razem z drzewem opałowym z lasu przywiziono mi całe mrowisko czarnych duzych mrówek razem z ich domkiem (nitabene bardzo ciekawym, bo wyglądającym jak olbrzymia szyszka) Domek w trakcie rozładunku drzewa uległ zniszczeniu, a fakt, że wylądował na ziemi spowodował, że mrówki rozpoczęły poszukiwania nowego miejsca na lokum. I na moje nieszczęście znalazły - jedną z morw. Otóż u jej pnia z godziny na godzine rosnie kopczyk na razie samej kory, a w pniu zdrowego drzewa powiększaja się otwory, jak sądzę drzwi. Wszystko robi jeszcze wrażenie jakby sie poruszało ze względu na ilość mrówek.
Bardzo prosze o skuteczne metody zlikwidowania mrówek, za nim one zlikwidują moja morwę, a każde drzewo w moim ogrodzie jest na wagę złota. Morwy natomiast szczególnie ze względu na ich rozmiary, wiek, owoce przyciagające mnóstwo ptaków, cień w upały no i przede wszystkim niesamowitą wytrzymałość.
Dla ratowania drzewa (jeżeli jest oczywiście zagrozone) uzyję nawet chemii :-))))) (Ci którzy mnie znają, wiedzą, że zostałam postawiona pod scianą) :-))))))
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Katula
Obserwuj wątek
    • mjot1 Re: BARDZO PILNE - SKOMASOWANY ATAK MRÓWEK 17.08.02, 20:23
      Jako słynny mieszkaniec krzaków miewam czasami problemy podobne.
      Otóż mrówka rudnica od czasu do czasu próbuje zająć mą prywatną przestrzeń,
      którą wraz z Moją Zdecydowanie Lepszą Połową chronimy jak dwa cerbery!
      W chwili, gdy spostrzeżemy pierwsze odwiedziny straży przedniej czy też zwiad
      dopiero, wyruszamy na bój! Bronią jak dotychczas skuteczną okazały się
      wszelakie „odstraszacze” owadów np. „Off „ czy „Autan”. Myślę, że ich nie
      zabijamy a jedynie odstraszamy. Ale odstraszamy naprawdę skutecznie! „Zabieg”
      należy niestety powtarzać wielokrotnie i systematycznie!

Najniższe ukłony!
      Życzący wytrwałości i zwycięstwa M.J.
      • ptasik Re: BARDZO PILNE - SKOMASOWANY ATAK MRÓWEK 18.08.02, 23:08
        Drogi MJOCIE
        Bardzo Ci dziękuję, mam nadzieję, że Twoja metoda okarze się skuteczna. Będę donosić o rezultatach.
        Kłaniam się
        Katula
    • tassman Katula i ATAK MRÓWEK 20.08.02, 11:32
      Katula,

UUUUUUUUUUUU widzę mrówki dobrały sie do twojej brzoskwinki. Zupełnie jak
      Telimenie w "Panu Tadeuszu". Pozwól im pobuszować w twojej morwie;))....Moze
      znajdzie się sąsiad-śmiałek z ogródka obok, który wybawi Cię z opresji o
      przerażona Katulo....
      A ty bys zaraz chciała wszystko zniszczyć sypiąc na takie ;) gniazdko jakies
      pestycydy.....
      Katula robisz sie coraz bardziej śmiała....no no no ;)))

tassman:)
    • jerzy.wozniak Re: BARDZO PILNE - SKOMASOWANY ATAK MRÓWEK 27.08.02, 21:07
      Witam na forum Gazety!
      Już raz pisałem o gmachówkach. Są to mrówki żyjące w pniach drzew i często
      powodujące ich wcześniejsze zamieranie. Niestety nie da się ich wypłoszyć
      pokrzykiwaniem czy laniem wrzątku i trzeba zastosować środki owadobójcze,. Tak
      dla usprawiedliwienia dodajmy że mrówki te rzadko wnikają w zdrowe drzewa,
      najczęściej powiększają jego fragmenty już wcześniej wypróchniałe lub
      zaatakowane grzybami. Do ich eksterminacji używamy preparatu Fendona 5WP lub
      ogólnie dostępnych preparatów owadobójczych.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • tassman Re: BARDZO PILNE - SKOMASOWANY ATAK MRÓWEK 30.08.02, 08:40
        jerzy.wozniak

Myslałem, że to cholerstwo trzeba Cyklonem B sieknąć....

tassman:)
        • maciekwiercinski Oto Mickiewicze: o mrowkach piszą... 03.09.02, 02:09

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka