krzyka9801 18.08.05, 09:33 czy mogę już zbierać nasiona? Sa duże ale zielone, czy mam czekać aż same opadną? i co potem z nimi zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: nasturcje 18.08.05, 18:44 Nasturcje mo żesz zbierać zieloną. ale nasiona musisz wysuszyć. Pozdrawiam Przemo Odpowiedz Link Zgłoś
edytahph Re: nasturcje 18.08.05, 21:17 Łatwo poznać nasiona, które możesz już zbierać. Bardzo łatwo opadają (rozdzielają się). Pozbiraj, połóż w suche przewiewne miejsce (czyli nie w folię). Wyschną, zapakuj w jakas torebke papierowa (ja robie takie z ręczników papierowych) i na wiosne masz jak znalazl. Wysiejesz i masz :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzyka9801 Re: nasturcje 19.08.05, 08:20 a czy muszę wyłuskiwać nasiona z tego zielonego, czy tak w całości zostawić? Czy tam w środku wogóle są jakies nasiona. Przepraszam za może głupie pytania, ale naprawde jestem początkująca. pozdrawiam. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
edytahph Re: nasturcje 19.08.05, 14:29 To zielone (spora kuleczka) to już całe nasionko. Jak polozysz ja na jakis czas to zielone wyschnie i bedzie brązowe. Ale nie trzeba niczego wyłuskiwać, tylko odłozyc do wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyka9801 Re: nasturcje 22.08.05, 07:57 dzieki serdeczne za radę.Faktycznie mam sporo tych nasion, bedę rozdzielać po rodzinie. Niektóre już robią się brązowe. pozdrawiam. Marta Odpowiedz Link Zgłoś