Dodaj do ulubionych

usuwanie karp?

28.09.05, 09:53
mam lesną działkę na której jest kilka starych i nowych karp po drzewach iglastych i liściastych a także po krzewach,jak je usunąć? jakie są sposoby?słyszałem o preparacie który spróchnia karpę i jej korzenie ale nie znam jego nazwy.
Obserwuj wątek
    • q.bek Re: usuwanie karp? 28.09.05, 10:49
      Szkoda ze nie napisales przed usuwaniem drzew.
      Mam kilka ladnych fotografi-pomyslow jak takie karpy wykorzystac jako elemen
      dekoracyjny ogrodu. Na przyklad scinajac drzewo, uciac je na tej wysokosci by
      pien stanowil podstawe do kwiatow albo wydrozyc w nim otwor nasypac ziemi i
      niech stanowi pojemnik na kwiaty.
      Albo z pnia zrobic fotel do siedzenia czy jakis radosny element dekoracyjny w
      postaci grzyba.
      Osobiscie wszystkie karpy zostawiam z lenistwa ale takze wykorzystuje je do
      innych celow praktycznych a czas zrobi swoje.
      Moje motto: w ogrodzie nie przebywam po to zeby sie napracowac, tylko zeby
      wypoczac:-)
      • biesiadnik1 Re: usuwanie karp? 28.09.05, 11:29
        Jesli mieszkasz blisko lasu to masz napewno w poblizu jakiegos lesniczego.
        Porozmawiaj z nim, lesnicy maja specjalne urzadzenia do zrywki i karczowania
        wiec moze za drobnym wynagrodzeniem uda Ci sie to wykonac na dzialce.
    • tram_ktos Re: usuwanie karp? 28.09.05, 23:29
      Leśnicy mogą mieć preparat ze specjalnym grzybem, rozkładającym martwe drewno.
      Czytałem też kiedyś w "Działkowcu" o jakiejś substancji, która rozkłada stare
      korzenie drzew, ale nie pamiętam, co to było.
    • mo9023 pb-ibl? 29.09.05, 20:34
      gdzie mozna kupic ten preparat?
      • haraposkutya Re: pb-ibl? 29.09.05, 22:17
        Nie pb-ibl, a pg-ibl, co dla mnie brzmi jak skrót od -preparat grzybowy/
        instytut badawczy leśnictwa. Reklama na stronie firmy biofood informuje o zastosowaniu tegoż specyfiku do ochrony lasu przed hubą i grzybami korzeniowymi. Nie ma tam mowy, aby był to jakiś wyjątkowy pies na karpy...
        • mo9023 Re: pb-ibl? 01.10.05, 18:52
          ale jest,właśnie dostałem odpowiedz od producenta i okazuje się że rozkłada stare karpy na próchnicę,proces trwa do roku czasu dla drzew liściastych.
          • haraposkutya Re: pb-ibl? 01.10.05, 20:46
            Frezowanie trwa cokolwiek krócej. Najlżejsze frezarki do karp, to przystawki do niektórych pił spalinowych, cięższe mają własne kółka.
          • haraposkutya Re: pb-ibl? 01.10.05, 20:58
            Przykład cięższej wersji:
            www.wurzelstockentfernung.de/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka