Dodaj do ulubionych

może banalne pytanie

12.10.05, 09:51
jestem bardzo , bardzo początkującą ogrodniczką i w związku z tym mam dużo
wątpliwości , dużo czytam , prenumeruje działkowca , ale i tak mam pytanie -
tylko się ze mnie nie śmiejcie - wiadomo ,że liście na jesieni trzeba zgrabić
i spalić albo wywieść albo skompostować - a co z liśćmi z miejsc wysypanych
korą ? mają tam zostać ?
Obserwuj wątek
    • maranka Re: może banalne pytanie 12.10.05, 16:28
      mam je tam zostawić , żeby zgniły ?
      • joasia72 Re: może banalne pytanie 12.10.05, 17:16
        Ja chyba za mocno nie przejmuję się ogrodem, bo jeżeli liście nie są z chorych
        drzew i nie mają oznak chorób grzybowych, to je zostawiam. Ewentualnie zgraniam
        rękoma w tych miejscach gdzie jest ich dużo i mocno psują efekt. Na korze nie
        są one aż tak widoczne jak np. na żwirze, gdzie wygladają brzydko.

pozdrawiam
        Joanna
    • pogotowieogrodnicze Re: może banalne pytanie 12.10.05, 16:52
      jedyne rozsądne wyjscie to rozłożenie siatki

Janusz
      • maranka Re: może banalne pytanie 14.10.05, 08:16
        no tak , można jeszcze parasolki rozłożyć - chodziło mi o to , ze w wielu
        czasopismach przestrzegają przed gnijącymi liśmi , ponieważ magą powodować
        grzybicę , ja osobiście też mam dość lużny stosunek do ogrodu 0
        powiedziałabym , że może nawet trochę olewający , ale jak już wydałam kupę kasy
        na rośliny , to chciałabym ,zeby przetrwały /kora też za darmo nie jest - a jak
        ją wygrabię , to na wiosnę muszę kupować nową / poza tym mam ogromny ogród i
        tych wykorowanych miejsc jest sporo - nie korzystam z żadnych firm , ani
        architektów stąd te moje głupie pytania - ale cóż - zrobię tak jak radzi
        joasia , zostawię i będę martwić się na wiosnę .
        • nnike Re: może banalne pytanie 14.10.05, 09:09
          maranka napisała:

> ja osobiście też mam dość lużny stosunek do ogrodu 0 powiedziałabym , że może
          nawet trochę olewający , ale jak już wydałam kupę kasy na rośliny , to...

To jest forum MIŁOŚNIKÓW ogrodów i moim zdaniem źle będziesz się tu czuła...

(Ludzie! Udało mi się uniknąć @#$%^&* i jeszcze *&^%$#*$*** ;)))
          • jack9 Re: może banalne pytanie 14.10.05, 09:21
            nnike napisała:

> maranka napisała:
            >
            > > ja osobiście też mam dość lużny stosunek do ogrodu 0 powiedziałabym , że
            > może
            > nawet trochę olewający , ale jak już wydałam kupę kasy na rośliny , to...
            >
            > To jest forum MIŁOŚNIKÓW ogrodów i moim zdaniem źle będziesz się tu czuła...
            >
            > (Ludzie! Udało mi się uniknąć @#$%^&* i jeszcze *&^%$#*$*** ;)))

Ludzie co się z Wami porobiło???
            To juz któryś post którego ton sugeruje "Jesteśmy towarzystwem wzajemnej
            adoracji, a Ty jesteś obca i chyba Ciebie tu nie potrzeba"

ja jestem na tym forum od 4 lat ale po czyteniu takich (pi....) naprawdę mam
            ochotę przestać tu zaglądać
            • nnike Jack 14.10.05, 09:41
              No jak może liczyć na pomoc ktoś, kto wpada tutaj z takim nastawieniem???

Ja to teraz i Ciebie zrozumieć nie mogę...
        • joasia72 Re: może banalne pytanie 14.10.05, 19:54
          Maranko, ja widzę teraz, że moje winobluszcze są zdrowe, więc liście z nich
          opadłe pewnie zostaną jako osłona na zimę. Tak jak ubiegłego roku. Natomiast
          z trawnika zgrabię wszystkie bez względu czy zdrowe czy nie. Masz rację, że
          interesujesz się jak przygotować ogród do zimy. Przez wyszukiwarkę nad zdjęciem
          J. Woźniaka znajdziesz wiele wątków które rośliny okrywać na zimę, kiedy
          ostatni raz skosić trawnik itp. Jak będziesz potrzebowała rad, pytaj.
          pozdrawiam
          Joanna
    • pogotowieogrodnicze Re: może banalne pytanie 14.10.05, 08:32
      jeżeli jak twierdzisz ze masz olewajacy stosunek do ogrodu to pewnie tez nie
      będzie Ci się chciało obrywac wizualnie porażonych liści

Janusz
      • cereusfoto Re: może banalne pytanie 14.10.05, 09:21
        No właśnie - a mnie się chce i zawsze to robię. Co do liści to jeszcze dobrze
        nie opadną a już lądują u mnie w koszu. Po co psuć wygląd ogrodu. Z kory
        zbieram co do jednego listeczka i wyrzucam, potem nie muszę wyrzucać pieniędzy
        na wiosnę kupując nową korę.
        Pozdrówka i zmień swój stosunek do ogrodu - zobaczysz, że WARTO! A jak nie to
        my na tym forum Ci pomożemy!
        • joasia72 Re: może banalne pytanie 14.10.05, 19:16
          Wiecie, co, chyba przesadzacie:)
          Mój ogród jest dla mnie a nie ja dla ogrodu. Jak coś trzeba to robię, ale nie
          przesadzam
          z chuchaniem i dmuchaniem. Posadziłam rośliny, które są przystosowane do
          klimatu
          i warunków glebowych, radzą sobie śpiewająco i nie muszę wybierać każdego
          listka.
          Na tym forum jest wiele osób, które nie traktują ogrodu tak śmiertelnie
          poważnie a on pomimo to pięknie wygląda. To ma być radość obcowania z natura a
          nie przymusowa harówa. Wolę posłuchać ptaków w nie przyciętym lilaku a stertę
          gałązek i liśćmi !!! zostawić jeżowi do wiosny.

Uważam, że każdy ma taki ogród, jaki lubi. Zauważyłam, że im bardziej kogoś
          namawiam np. do doboru roślin do warunków, tym on częściej kupuje takie, które
          później musi uprawiać w ogrodzie ale zimowym. Każdy sam musi zdecydować czy go
          to rajcuje czy nie.

Pozdrawiam
          Joanna
          • maranka Re: może banalne pytanie 15.10.05, 11:08
            mój boże ! jak to wszystkom przeczytałam , to się trochę przeraziłam - widzę ,
            że na tym forum trzeba strasznie uważać na słowa - jesteście stasznie
            pompatyczni i obrażalscy / oczywiście z wyjątkami / bardzo dziękuję JOASI za
            normalność i odpowiedż , trochę luzu , wiem ,że jesteśmy narodem , który
            strasznie lubi pouczać , ale myślałam , że hobby ........
    • arenaria Re: może banalne pytanie 15.10.05, 11:46
      Wiecie co ! idzcie wszyscy na spacer do lasu ,czy tam ktoś chucha i dmucha ? a
      jak tam jest pięknie !wszystkim się podoba las o każdej porze roku ,a teraz
      szcególnie pięknie ,nawet te niewygrabione liście !!!Popieram wszystko to co
      napisała Joasia i Maranka,zgadzam się z tym absolutnie.Oczywiście uwzględniam
      prawo kazdego do swojego osobistego zdania,ale miłośnikami ogrodów jesteśmy
      wszyscy ,którzy zaglądamy na to forum ,inaczej byśmy tego nie robili.
      • pogotowieogrodnicze Re: może banalne pytanie 15.10.05, 16:26
        ja też przyłaczam sie do Was .Mnie już tutaj wychowują przeszło 3 tygodnie

Janusz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka