katis 14.10.05, 23:09 może ktos doradzi, który gatunek tuji najlepiej nadaje się na stworzenie zielonego płotu? Dodam, że mam dosyć piaszczystą glebę na działce, teren jest trochę podmokły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7777777s Re: Która tuja najlepsza na zielony płot 16.10.05, 16:15 mnie najbardziej podoba się popularny "Smaragd", dobrze się przycina i jest łatwa w uprawie. Tuje lubią wilgoć w podłożu, więc wilgotne miejsce powinno być dla nich dobre jeśli nie ma stojącej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Która tuja najlepsza na zielony płot 18.10.05, 00:09 Smaragd jest faktycznie ladna ale raczej samotnie lub w rzedzie ale luznym. Na zielony plot lepsza bedzie brabant, najszybciej rosnaca tuja moze byc strzyzona jak i swobodnie rosnaca. Nastepnie aureospicata o zoltawych koncowkach wiosna. Bardzo gesta od dolu. columna tez jest niezla. Holmstrum ale wolniej rosnacy. Odpowiedz Link Zgłoś
gebo13 Re: Która tuja najlepsza na zielony płot 18.10.05, 01:06 A wcześniej ktoś już wspomniał o żywotniku olbrzymim"zerbina" Jest ta odmiana w kolorze żółtym i zielonym.Zywotnik zachodni ellwangeriana,też piękny,ale wymaga odrobinę więcej uwagi i wolniej rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
utalia Re: Która tuja najlepsza na zielony płot 18.10.05, 14:37 Zebrinki to az sazkoda na zywoplot. Jest przepiekna, szeroka, calkiem mloda ok. 10 letnia roslina ma przeszlo 3, 5 metra srednicy. Lepiej ja posadzic samotnie. Utalia Odpowiedz Link Zgłoś