05.12.05, 19:28
Mam nadzieje, ze dobrze to napisalam- choci o starca. To sa takie wiszace
pedy z kuleczkami zamiast lisci. Strasznie mi te pedy wysychaja. W jednym
miejscu wyczytylalam, zeby nie podlewc, w drugim, ze lubi suche powietrze. W
mieszkaniu mam b. sucho- ok. 40 pokazuje higrometr. Zastanawiam sie dlaczego-
za sucho, za ciemno?
Obserwuj wątek
    • gucio_itd Re: Senecio rowleyanus 06.12.05, 06:33
      Jeden z wielu sukkulentow w tym gatunku. Jezeli pedy zasychaja to stracil
      korzenie. W domu powinien byc jak najblizej okna, a podlewanie jak z kazdym
      innym sukkulentem - po lekkim przeschnieciu podloza.

Latwo ukorzenisz pedy ukladajac je wokol pojemnika na powierzchni ktorego jest
      z 1/2 cm piasku i kilka razy dziennie lekko skropisz atomizatorem, lub innego
      rodzju rozpylaczem. Pedy co kilka cm wcisnac w wilgotny piasek, wowczas
      ukorzenianie jest ulatwione.

Powodzenia.
    • jerzy.wozniak Re: senecio 06.12.05, 09:16
      To jeśli tak można powiedzieć normalne. W suchym powietrzu większość sukulentów
      należących do rodzaju starzec, czy rozchodnik, o drobnych listkach gubi je
      nawet bez dotykania. Jedyną radą jest umieszczenie rośliny w wilgotniejszym
      powietrzu z dala od grzejnika oraz w miejscu jak najwidniejszym i dość chłodnym
      około 15C.. Drugą bowiem przyczyną jest zimowy brak światła, na który wiele
      sukulentów liściastych jest bardzo wrażliwa więc w tym okresie powinny stać w
      chłodnym miejscu gdyż obniżenie temperatury sprzyja wstrzymaniu wegetacji, a
      tym samym zapotrzebowaniu na światło. W okresie zimowym należy je bardzo
      oszczędnie podlewać, nadmiar wody to gnicie korzeni i pędów. Oczywiście w
      suchym i ciepłym pomieszczaniu listki opadają czy podlewasz czy nie natomiast
      rośliny podlewane nawet dość oszczędnie rosną wykształcając powyciągane pędy
      szybko padające łupem szkodników i chorób grzybowych. Rada jest jedna jeśli nie
      mamy chłodnego miejsca bez grzejnika pod oknem, chłodnej werandy lub widnej
      chłodnej komórki wybierajmy takie sukulenty które wytrzymają zimę w ciepłym i
      suchym pomieszczeniu.
      Jurek
      • azoorek Re: senecio 06.12.05, 23:15
        Dziekuje za odpowiedz. Rzeczywiscie mial chyba za ciemno, bo pedy sie
        powykrecaly. Niestety mam wylaczone calkowicie grzejniki- i caly czas sie
        upalnie. Przestawilam go na okno i przestane podlewac, moze sie zregeneruje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka