Dodaj do ulubionych

Cyprysik Goldcrest

13.12.05, 18:55
Sporo jest informacji na temat tego krzaka, ale nie ma najważniejszego, czyli
jakie temperatury minimalne znosi. I jedni podają, ze musi rosnąć w pełnym
słońcu a inni zalecają niepełne nasłonecznienie.

Mam takie, ale ostatni rok wziąłem do domu. Służą za choinki i nawet ładnie
wyglądają, chociaż nienaturalnie żółte.

Czy można po opatuleniu zostawiać je w ogrodzie na zimę ?
Obserwuj wątek
    • dory7 Re: Cyprysik Goldcrest 13.12.05, 19:50
      W okresie wiosna- lato na tarasie i w ogrodzie
      zimą chłodne wnętrza o temp.6-10 st.C
      Stanowisko: jasne, o rozproszonym świetle; latem nie bezpośrednio na słońcu.
      Może być z powodzeniem uprawiany w mieszkaniu. :))
    • pogotowieogrodnicze Re: Cyprysik Goldcrest 13.12.05, 19:51
      To jest odmiana cyprysa (Cupressus) ktore nie nadają się do uprawy w naszym
      klimacie chyba że zima cała będzie łagodna.[cyprysik (chamaecyparis)]
      • freo Cyprysik Goldcrest 14.12.05, 12:29
        Ponieważ jeden z cyprysików ma już ponad 1,5 m i rośnie coraz szybciej, zatem
        mam pytania:
        1. jaka jest ta minimalna temperatura - określenie "zima łagodna" nie jest
        jednoznaczne.
        2. Jak formuje się formy spiralne z cyprysika ? Jak się do tego zabrać ?
        3. Czy rozmnaża się przez sadzonki ? Może go jakoś oskubać ?

Do domu wstawiłem je z zupełnie zamarźniętą ziemią w doniczkach, było - 6
        stopni i tyle wytrzymują. Od wczesnej wiosny wystawiam je do ogrodu, nie bacząc
        na przymrozki. Stoją też na tarasie w bardzo gorącym miejscu i nie zauważam
        jakiegoś schnięcia, wręcz odwrotnie, pięknie rosną.
        • pogotowieogrodnicze Re: Cyprysik Goldcrest 14.12.05, 12:48
          Cupressus macrocarpa to jest nazwa łacińska Twojego Cyprysa wrzuc w wyszukiwarki
          i znajdziesz to co Cię interesuje.A ile wytrzyma minusów to zależy od kondycji
          rośliny(sprawdź w Kórniku ale z tego co wiem to nie mają).Sadzonki mozna robić
          jeszcze odrywając z kawałkiem zeszłorocznego przyrostu.Ukorzeniacz do sadzonek
          półzdrewniałych Podłoże zasobne z wierzchu 3cm pasteryzowanego piasku podlane
          0,2% Captanem .Temperatura podłoza 10-12C temp zewnętrzna poniżej 8C.
          • freo Jak zrobic forme spiralną ? 14.12.05, 12:52
            • nnike Re: Jak zrobic forme spiralną ? 14.12.05, 12:55
              Rybki w akwarium też zacząłbyś malować, gdyby wydawały Ci się zbyt blade? ;)
              • freo Re: Jak zrobic forme spiralną ? 14.12.05, 13:23
                Miła nnike,
                należę do tych, co żyją z eksperymentu.
                Natomiast widzę, że z mojego cyprysika wykonywane są formy spiralne, dostępne w
                handlu (USA, KANADA, Holandia). Nie będę "moim" ucinał czubków, bo mnie zaraz
                zniesławisz na tym forum, ale formować kule czy spirale chyba mogę ?

Co do akwarium, wypowiem się za dwa lata, gdyż faktycznie idea budowy stawu
                rybnego we mnie dojrzała już, głównie po zapoznaniu się z wypowiedziami
                Szanownych Forumowiczów. Po nabyciu wstępnych doświadczeń ocenię, czy
                wpuszczone rybki mnie satysfakcjonuję. Ale ktoś pisał i to tu o "farbowaniu"
                rybek poprzez zarażanie wirusem, więc przykład chyba zły.
                • nnike Re: Jak zrobic forme spiralną ? 14.12.05, 17:32
                  freo napisał:

> Nie będę "moim" ucinał czubków, bo mnie zaraz
                  > zniesławisz na tym forum,

Skąd taki pomysł? Wszak to nie ja podzieliłam użytkowników na "tałatajstwo"
                  i..., no właśnie, kogo?
          • freo Re: Cyprysik Goldcrest 14.12.05, 13:42
            Szanowny Januszu,
            nie bardzo rozumiem !!!
            Jest to krzak czy drzewo z klimatu podzwrotnikowego i do ukorzeniania potrzeba
            tak niskich temperatur ?
            > Sadzonki można robić jeszcze - czy chodzi Ci o aktualną porę roku ?

One w mieszkaniu przez okres zimy też mają przyrosty.

www.mulu.co.uk/plant_info.php?id=628 lub
            www.topiaryshop.co.uk/pictures/frontdoor.jpg
            czy te spirale nie są piękne ?

Januszu, jak się do tworzenia spiral zabrać.
            • pogotowieogrodnicze Re: Cyprysik Goldcrest 14.12.05, 14:44
              wyższa temperatura podłoza jest potrzebna do wytworzenia tkanki korzeniotwórczej.
              Natomiast co do strzyżenia musisz udać sie do renomowanych zakładów fryzjerskich
              www.krzewy.pl/fotozywoplot/auto.jpg
        • haraposkutya Re: Cyprysik Goldcrest 15.12.05, 22:20
          U dołu przywiązuje się sznurek do pnia i prowadzi się go po spirali do czubka.
          Linię zamarkować sprayem, albo zaznaczyć nożycami, zdjąć sznurek, poprawić cięcie.
          Ot, i cała sztuka.
          • freo Re: Cyprys (!) Goldcrest 15.12.05, 22:38
            Dziękuję bardzo za cenne wskazówki. Jestem pod wrażeniem piękna tych spiral.

Miałem różne pomysły jak spirale zrobić, nawet myślałem o blaszkach kierujących
            właściwie gałązki czy pędy. Niestety będąc zastraszony przez Miłą Nnike,
            zupełnie świadomie zapomniałem o narzędziu typu sekator.

Chyba sobie poradzę.
            • nnike Re: Cyprys (!) Goldcrest 16.12.05, 00:04
              freo napisał:

> Niestety będąc zastraszony przez Miłą Nnike,
              > zupełnie świadomie zapomniałem o narzędziu typu sekator.

Hmm, ja to bardziej bym się bała straszenia sekatorem niż rybkami, akwariowymi
              na dodatek. Dobrze, że mnie nie straszysz ;)
              • freo Re: Cyprys (!) Goldcrest 20.12.05, 10:43
                Po pierwsze, nie można straszyć się wzajemnie, gdyż ktoś w końcu musi się bać.

Po drugie, faktycznie Cię nie straszę, więc sądzę, iż postępuję poprawnie.

pozdrawiam.
    • qubraq Nie Cyprysiklecz Cyprys Goldcrest ! 14.12.05, 17:47
      Freo! zrozum-ze czlowieku, ze to nie cyprysik tylko cyprys i ze cyprysik to nie
      jest zdrobniala nazwa cyprysa tylko polska nazwa innego iglaka, tak jak poularna
      choinka to nie jest mala choina (polska nazwa rodzajowa, lacinska Tsuga) tylko
      tak ludzie potocznie nazywaja male iglaki albo drzewka bozonarodzeniowe!

Cyprysy rosna w cieplejszych krajach - moj Goldcrest pare lat temu osiagnal ok.
      2,5 metra ale padl ktorejs zimy oczywiscie w mieszkaniu. Osobiscie mam na
      sumiemiu posadzenie w naszych warszawskich warunkach klimatycznych delikatesow
      cieplolubnych w ogrodzie i ustawiczne zapalenie mozgu gdy tylko mrozy
      przekraczają 20 stopni! Sequoia sempervirens, Torreya californica, sosnica
      japonska, kryptomerie japonskie, abies numidica, abies pinsapo, Widryngtonia,
      cupressocyparis Leylandii 'Castelwellan Gold', Picea Engelmanii itp.
      Teraz juz sa za stare zeby je ruszac, chyba umrą ze mną; :(((
      Andrzej
      • freo Re: Nie Cyprysik lecz Cyprys Goldcrest ! 14.12.05, 19:56
        Dziękuję za wyjaśnienie. Należę do tych, co pytają, a nie udzielają odpowiedzi.
        Nie miałem wiedzy, że występuje tak zasadnicza odmienność roślin. Uważałem, że
        podobnie jak sosna i sosenka to w końcu to samo. Nie tylko w tej dyscyplinie
        polski język jest mało precyzyjny.

Korzystając z okazji, bo mam okoliczność rozmowy z osobą doświadczoną, pytam:
        dlaczego Twój cyprys "padł" ? Moje zimą normalnie rosną, ale w domu, mimo
        słabego natężenia strumienia światła. Chcę uniknąć błędów. Podziel się uwagami.

Cyprys czyli ten cupressus goldcrest może być uprawiany w warunkach otwartych i
        wytrzymuje temperatury minus 17 stopni w tzw. 7 strefy termicznej, zaś część
        obszaru Polski, w tym okolice Poznania zaliczone zostały do tej strefy również.

Wygląda na to, że może on u nas rosnąć w gruncie.

I uwaga; dzisiaj jest łatwo technicznie i przy niskich kosztach stworzyć
        ochronę rośliny przed silnym mrozem, zwłaszcza że nie trwa on wieki.

Pozdrawiam.
        • qubraq Re: Nie Cyprysik lecz Cyprys Goldcrest ! 15.12.05, 20:25
          freo napisał:

> Korzystając z okazji, bo mam okoliczność rozmowy z osobą doświadczoną, pytam:
          > dlaczego Twój cyprys "padł" ? Moje zimą normalnie rosną, ale w domu, mimo
          > słabego natężenia strumienia światła. Chcę uniknąć błędów. Podziel się uwagami

Prawde mowiac nie wiem zdaje mo sie ze jakies dranstwo na niego napadlo zaczal
          nagle usychac i tracic powoli galezie od dolu - niestety do skutku!
          Nie wiedzialem ze cyprysy znosza takie temperatury, nie interesowalem sie poza
          tym cyprysami mialem kilka w domu - przywozilem galązki i "szyszkojagody" z
          Toscanii albo Sycylii w czasach kiedy uruchamialem na Żeraniu Polskiego Fiata
          125p; mam je do dzis i ciagle pachna charakterystycznie!

> Wygląda na to, że może on u nas rosnąć w gruncie.
          > I uwaga; dzisiaj jest łatwo technicznie i przy niskich kosztach stworzyć
          > ochronę rośliny przed silnym mrozem, zwłaszcza że nie trwa on wieki.

co masz na mysli z tymi technicznymi warunkami ochrony?
          Andrzej
    • dory7 Re: Cyprysik Goldcrest 15.12.05, 21:15
      No to w zasadzie nie wiadomo czy akurat cyprysik wielkoszyszkowy cupressus
      macrocarpa odm. w/w może zimować w gruncie czy też nie. Jestem w posiadaniu
      tegoż właśnie cyprysika i przyznam się, że jestem w kropce.
      Info. podałam wyżej, wspierając się poradniczkiem autorstwa Agnieszki
      Sokołowskiej i Małgorzaty Szymczykiewicz " Przeboje Doniczkowe" z 2000 r.
      Pani A. Sokołowska współpracuje z red. "Kwietnika" no to myślę, że chyba wiedzą
      o czym piszą...
      Pozdrawiam.
    • qubraq Re: Cyprysik Goldcrest 15.12.05, 21:33
      Dory,
      - primum: powtarzam - nie cyprysik lecz CYPRYS,
      - secundum: w materii Kwietnika podpisuje sie pod dawną opinią Jurka W. naszego
      eksperta,
      - tertium: u nas w W-wie wiekszość atrakcyjnych odmian Cyprysika Lawsona po
      kilku mroźnych zimach nadaje sie do wywalenia - tez nie wytrzymują...
      Andrzej

• nnike Re: Cyprysik Goldcrest 16.12.05, 00:09
        qubraq napisał:

> - primum: powtarzam - nie cyprysik lecz CYPRYS,

Ojj... Nikt do Ciebie nigdy nie mówił "Andrzejku"? To może ja zacznę? ;)
        • qubraq Re: Cyprysik Goldcrest 18.12.05, 11:11
          nnike napisała:

> Ojj... Nikt do Ciebie nigdy nie mówił "Andrzejku"? To może ja zacznę? ;)

Zacznij, bardzo prosze! odtatnio ktos bardzo bliski zrobil mi wielka przykrosc
          i potrzebuje domiziania... odplace sie unikalnymi malewkami!
          A.
          • nnike Re: Cyprysik Goldcrest 18.12.05, 11:42
            Ło matko, no to miziamy! img202.imageshack.us/img202/5687/kotki6kk.gif :)
            • qubraq yay-woo 18.12.05, 14:14
              ale mi dooooooooooooooooobrze.......
              A.
      • freo Cyprysik Goldcrest czy Cyprys Goldcrest 20.12.05, 10:48
        Niestety Andrzeju, ale po zbadaniu sprawy stwierdzam, że może być:
        cyprysik, z którego będzie potem cyprys oraz
        cyprysik, który zawsze pozostanie cyprysikiem

i tak jest poprawnie.
        pozdrawiam mojego imiennika.
    • dory7 Re:Jednak :))) 16.12.05, 15:42
      jakaś różnica jest;
      iglaki.agrosan.pl/pank35.htm
    • dory7 Re Miziania cd 18.12.05, 17:21
      hi, hi a może być Jędrula? ;)))
      • nnike Re: Re Miziania cd 18.12.05, 23:04
        dory7 napisała:

> hi, hi a może być Jędrula? ;)))

Jasne! :) Może będzie więcej przepisów na obiecane nalewki? ;)
        • freo Re: Re Miziania cd 20.12.05, 10:56
          Chciałbym zapytać, czy lista "niedomizianych" jest zamknięta, bo widzę poważne
          powody, aby złożyć wniosek o dopisanie mnie do niej, ostatecznie może być, na
          jej końcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka