foxtrot3 14.12.05, 00:00 Mam na działce piekne yuki karolińskie co roku jest ok 10 kwiatów.Czy ktos mi odpowie czy tę roślinę da sie trzymac w doniczce w domu.Oczywiście ze skutkiem pozytywnym:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia961 Re: Yucca Karolińska 14.12.05, 05:34 Obawiam się że nic z tego nie będzie. Może jeśli zimować będzie w chłodzie? Własciwie jaki masz cel - bo ładnie kwitnie? Latem kwitnie. Jest roślina cebulowa która ma podobny kwiat, nie pamiętam nazwy (wiosną kupisz cebule w każdym ogrodniczym sklepie). Z tą roslina byłoby łatwiej a efekt podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Yucca Karolińska 14.12.05, 07:05 Jest roślina > cebulowa która ma podobny kwiat, nie pamiętam nazwy (wiosną kupisz cebule w > każdym ogrodniczym sklepie). Z tą roslina byłoby łatwiej a efekt podobny. Podobny do juki kwiat ma Galtonia candicans.Jest to roślina cebulowa. Rozmnaża się przez cebulki przybyszowe, oraz przez wysiew nasion wiosną. Potrafi zakwitnąć w roku siania.Pęd kwiatowy ma wysokość ok 1m,kwiatki w kształcie białych dzwoneczków z zielonym odcieniem. W ciepłych rejonach kraju zimuje w gruncie.Można też cebule przechować zimą w piwnicy i wysadzić wiosną. Mirzan Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Yucca Karolińska 14.12.05, 16:52 dzieki za slowa otuchy ale ja i tak sprobuje,bo yuk ci u mnie dostatek Odpowiedz Link Zgłoś