Dodaj do ulubionych

Do wszystkich

26.01.06, 14:39
Dwa moje zdjęcia na stronie "Ogrody Twoich Marzeń" ( ogrody) zostały
podpisane. Reszta zdjęć z galerii jest skasowana i niech tak już zostanie.
Temat uznaję za skończony i mam nadzieję że się to już nie powtórzy. Zajmijmy
się teraz przyjemniejszymi tematami, takimi do jakich to Forum zostało stworzone.
amadyn
Obserwuj wątek
    • bafra Re: Do wszystkich 26.01.06, 14:41
      amadyn napisał:

Zajmijmy
      > się teraz przyjemniejszymi tematami, takimi do jakich to Forum zostało
      stworzon
      > e.
      > amadyn
      Otóż to! wszak niebawem zaczniemy znowu kopać i siać :-)))) bf
    • antares777 Re: Do wszystkich 28.01.06, 20:33
      Dziękuję za informację i cieszę się, że tę sprawę można uznać za zakończoną :)

Rzeczywiście, lepiej zająć się przyjemniejszymi sprawami :)

Ale nim to nastąpi, poproszę o wybaczenie mi tego, co postanawiam uczynić.
      Otóż nauczony przykrym doświadczeniem Amadyna, postanowiłem podpisywać swe
      zdjęcia. I proszę o wybaczenie. Jakie czasy są - każdy widzi. Zdjęcia tu
      przechowywane są niczym rowery na publicznym parkingu: każdy może sobie wejść i
      odjechać. Taki podpis, po pierwsze będzie świadczył o tym, że nie wstydzę się
      tego, co zamieściłem. Po drugie, będzie zaświadczał, że biorę na siebie
      odpowiedzialność za autorstwo zdjęcia. W końcu po trzecie - o naiwności - być
      może choć trochę zniechęci "amatorów cudzych jabłek".
      Jak będę podpisywał? Swoim adresem e-mail, którym posługuję się na tym forum.

Czy to trudne i pracochłonne? Absolutnie nie. W darmowym programie IrfanView
      (którym wielu z nas posługuje się przy opracowywaniu zdjęć do publikacji
      tutaj), są dwie funkcje, osiągalne w menu "Edycja":
      - Utwórz zaznaczenie (skrót: Shift+C)
      - Wstaw tekst w zaznaczone (skrót: Ctrl+T)
      Są wyposażone w podpowiadacz i po 10 minutach można opanować doskonale technikę
      wmontowywania napisów w zdjęcia.

Pomachiwajki
      Stary zgred
      • zyga5 Re: Do wszystkich 28.01.06, 22:48
        Antares777 już to sprawdziłem.To działa.
        Ta goryczka siedmiodzielna za pomoc od wszystkich.
        img93.imageshack.us/img93/9006/hpim34840mz.jpg
        Z pozdrowieniami Zygmunt
        • wari Re: Do wszystkich 28.01.06, 23:12
          Tak mały podpis nie ma większego sensu bo zdjęcie łatwo obciąć. Niestety to
          słabe zabezpieczenie...
          • basia961 Re: Do wszystkich 29.01.06, 06:29
            Wari, uczciwym nie jest potrzebny żaden podpis czy inne zabezpieczenie. Ciągle
            myślę że są oni, ci uczciwi, większością.
            Pozdrawiam, Basia
            • pogotowieogrodnicze Re: Do wszystkich 29.01.06, 11:19
              przecież zdjęcie można opisać w środku >text is transparent<
      • wiosna20051 Re: a co sadzicie o tym? 29.01.06, 12:39
        antares777 napisał:

> Otóż nauczony przykrym doświadczeniem Amadyna, postanowiłem podpisywać swe
        > zdjęcia. I proszę o wybaczenie. Jakie czasy są - każdy widzi

pomysl dobry, przeciez kazdy ma prawo autoryzowac wlasne zdjecia.
        a ja mam propozycje, aby umiescic informacje w naglowku dzialu ogrody -
        fotografie, ze wszystkie umieszczane tam zdjecia sa wlasnoscia ich autorow.
        co sadzicie?

pozdraiwam
        wiosna

www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm
        • uczycielka1 Re: a co sadzicie o tym? 29.01.06, 12:47
          wiosna20051 napisała:

> a ja mam propozycje, aby umiescic informacje w naglowku dzialu ogrody -
          > fotografie, ze wszystkie umieszczane tam zdjecia sa wlasnoscia ich autorow.
          > co sadzicie?

"... i bez zgody autorów nie wolno ich wykorzystywać."

To chyba najlepszy i najłatwiejszy do zorganizowania pomysł.
          pozdrawiam
          • mjot1 Re: a co sadzicie o tym? 29.01.06, 21:13
            „Jeżeli sądzisz, że oto wykombinowałeś pancerz nie do przebicia to wiedz żeś w
            błędzie, bo gdzieś, ktoś wymyślił (lub właśnie wymyśla) pocisk który bez
            problemu pancerz twój pokona”
            Ktoś kiedyś taką (mniej więcej) myśl zapodał...
            Złodziejstwo było jest i będzie. To fach stary jak świat. A zabezpieczenia
            wszelakie to wskazówki, że warto i wyzwania jeno.
            A że fanty się zmieniły? Cóż w końcu świat też się zmienia.
            Tylko, że kiedyś (przecie nie tak dawno) nawet świat przestępczy miał swój
            honor i kodeks.
            Cóż w końcu świat się zmienia...

Najniższe ukłony!
            Codzienność coraz czarniejszą postrzegający M.J.
            • antares777 Re: a co sadzicie o tym? 29.01.06, 21:37
              mjot1 napisał:

> „Jeżeli sądzisz, że oto wykombinowałeś pancerz nie do przebicia to wiedz
              > żeś w
              > błędzie, bo gdzieś, ktoś wymyślił (lub właśnie wymyśla) pocisk który bez
              > problemu pancerz twój pokona”

Jeżeli sądzisz, że nie znam przepisów na pociski takowe, toś w błędzie.
              Jeżeli sądzisz, że pociski takowe szkodę realną uczynić mogą, toś w błędzie po
              dwakroć.

Przepisów na pociski owe, ze zrozumiałych względów, ujawniał nie będę.
              Ale gwarantować mogę, że trud wyprodukowania takiego po tysiąckroć przewyższa
              trud nałożenia zbroi i mądry złodziej będzie sobie z tego zdawał sprawę. A
              głupi - ukradłszy - i tak pożytku ze zdobyczy mieć nie będzie, bo jedynie
              okaleczyć ją może.

> Tylko, że kiedyś (przecie nie tak dawno) nawet świat przestępczy miał swój
              > honor i kodeks.

Miał też swoich fachowców i dokształcał się w rzemiośle. Teraz wszystko
              marnieje. :(

> Cóż w końcu świat się zmienia...

I na to właśnie przekornie licząc

Ślę pomachiwajki
              Stary zgred
    • jerzy.wozniak Re: Do wszystkich 30.01.06, 07:46
      Niestety! Nie unikniecie kradzieży zdjęć, lub ich wykorzystania bez waszej
      wiedzy. Kiedyś jak ten głupi wysłałem na prośbę jednej z redakcji należących do
      koncernu wydawniczego Edipresse ponad sto zdjęć sukulentów i innych roślin.
      Drukowali je bez powiadomienia mnie o tym i oczywiści nie płacąc mi za nie. Jak
      to odkryłem to zapłacili mi za nie wszystkie (mówili złodzieje że za
      wszystkie), ale wysłałem im list polecony, że nie życzę sobie aby jakiekolwiek
      zdjęcia które wysłałem im jako prewki drukować w ich pismach. Groch o ścianę
      złodziej w tym kraju nie słucha się nikogo, dalej je drukowali.
      Morał stąd taki, że o kradzieży praw autorskich trąbią wielkie koncerny które
      tracą na tym, że piraci sprzedają wydawane przez nich płyty itp. Mordy drą
      tylko dlatego, że to oni tracą pieniądze, prawdziwych autorów mają w dupie o
      czym świadczy powyższy przykład. Od tamtej pory wszystkie moje zdjęcia drukuję
      wyłącznie za granicą, dlatego, że tam za takie numery wydawca nie płaci 150zł
      jak u nas ale kilkanaście tysięcy Euro. Dlatego tam nawet przez myśl normalnemu
      człekowi nie przejdzie, że taki numer można zrobić. To samo dotyczy Internetu,
      jeśli jest zastrzeżenie, że nie życzymy sobie kopiowania, pokazywania w ramkach
      itp. tylko wariat lub mieszkaniec wschodniej mniej cywilizowanej części europy
      porwie się na taki numer. U nas zresztą kary za takie coś są tak małe, że
      policja nie zawraca sobie tym głowy. Dochodzi więc do tego, o czym piszecie,
      nikt bowiem nie lubi aby jego zdjęcia były bez jego wiedzy wykorzystane w
      jakikolwiek sposób. A przecież wystarczyło by wysłać maila – czy mogę Pana/Pani
      zdjęcie.. idę o zakład że większość z was zgodziła by się na udostępnienie
      takich zdjęć! I to nieodpłatnie. Ale nie chamstwo w tym kraju jest wokół nas,
      nie na darmo wygląda on tak jak wygląda i żyje się w nim tak jak się żyje.
      Bardzo nad tym bolejący
      Jurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka