Dodaj do ulubionych

Lak i Tytoń ozdoby pikowac czy nie ??

25.03.06, 23:04
Obserwuj wątek
    • sikukorka Re: Lak i Tytoń ozdoby pikowac czy nie ?? 25.03.06, 23:06
      Bardzo prosze o porade wysialam Lak i tyton ozdoby na opakowaniu nie jest
      napisane czy wymaga pikowania czy przesadzania w kepki
      Jak cos wiecie bardzo prosze o informacje
      dzieki
      • brynia2 Re: Lak i Tytoń ozdoby pikowac czy nie ?? 26.03.06, 00:12
        "Tytoń wysadzamy do gruntu w II połowie maja. Nasiona najlepiej wysiać pod szkło
        między III a IV, w tem. 21-24 st. Nasion nie przykrywamy, gdyż do wzrostu
        potrzebują światła. Kiełkowanie trwa od 5 do 20 dni."
        Te informacje przepisałam z "Magii ogrodów". Moim zdaniem dobrze jest
        przepikować, pojedyńczo, ale konieczne to chyba nie jest. Na temat laku
        poszperam jutro w starych numerach "Kwietnika", może tam coś znajdę.
        Dobrej nocki
        • 1966f Do brynia2 26.03.06, 00:22
          Myślałam że tylko ja tu siedzę.Chętnie też zobaczę co udało Ci się znalezć na
          temat laku.Pozdrawiam.
          • brynia2 Re: Do brynia2 26.03.06, 11:42
            Witam,
            Dzisiaj rano przewertowałam stare numery "Kwietnika" i "Mój piękny ogród" i
            niestety nie znalazłam niczego na temat laków, przykro mi bardzo. Ale
            przypadkowo przeczytałam, że tekturowe wytłaczanki do jajek nadają się do
            wysiewu nasion. Ktoś na forum pytał o to, więc lecę przekazać info.
    • 1966f Re: Lak i Tytoń ozdoby pikowac czy nie ?? 26.03.06, 00:04
      Witam.Tytoń wysiewam prosto do ziemi bo jego siewki są
      strasznie malutkie .A co do laku to piękna roślina ale kupiłam już gotową
      rozsadę.Myślę jednak że jak już podrosły to można śmiało pikować.Pozdrawiam.
      • horpyna4 Re: Lak i Tytoń ozdoby pikowac czy nie ?? 26.03.06, 10:55
        Laki wymagają pikowania. Z tym, że spotkałam się z lakami jednorocznymi i lakami
        dwuletnimi. Te jednoroczne każą wysiewać w marcu - kwietniu i wsadzać do gruntu
        w maju. Kwitną ponoć od czerwca do sierpnia. Laki dwuletnie wysiewa się w
        kwietniu - maju, a na miejsca stałe we wrześniu. Laki wymagają stanowiska
        słonecznego. Aha, te laki "dwuletnie" tak naprawdę potrafią żyć dłużej, jeżeli
        są odpowiednio przycinane.
        • 1966f Do horpyna. 27.03.06, 09:09
          To się trochę zmartwiłam bo jak kupowałam sadzonki to mnie zapewniano że to
          roślina na lata.Nie pamiętam czy mam je 2 cz 3 lata ale ładnie kwitły.Tylko że
          teraz łodygi zdrewniały i nie wiem jak przyciąć.Jeżeli da się to jakoś opisać
          to prosze o rade jak je przyciąć.Pozdrawiam.
          • horpyna4 Re: Do horpyna. 27.03.06, 09:26
            Pierwsza zasada, to przycinać przekwitnięte kwiatostany, żeby roślina nie wydała
            nasion. Wtedy chce żyć aż do wydania następnych, i tak dalej. Bardzo wiele
            roślin kilkuletnich można w ten sposób skutecznie namawiać do wydłużenia sobie
            życia.
            Być może właśnie przycinałaś kwiaty, żeby zwiędnięte nie szpeciły. I dlatego
            żyją dalej. Może też trafiłaś na odmianę z natury żyjącą np. 5 lat.
            Jeżeli starszą roślinę trzeba przyciąć, to jak krzew, sekatorem. Przycinasz w
            zasadzie tak trochę regulująco, żeby usunąć szpecące (np. przemarznięte)
            fragmenty i ogólnie poprawić pokrój. Takie cięcie zresztą nie zawsze jest
            konieczne. Robi się je w zasadzie "na wyczucie".
            • 1966f Re: Do horpyna. 27.03.06, 09:35
              Dziękuję.Mam nadzieję że będę miała co przycinać bo lak zasypany jest cały
              jeszcze śniegiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka