Dodaj do ulubionych

Niezapominajki

26.03.06, 13:05
Przepraszam za to pytanie, ale potrzebuję drobnej pomocy. Interesuje mnie mianowicie kiedy kwitną
niezapominajki? To znaczy, kiedy można je spotkać te kwiaty w ogrodzie lub na łące (w jakich
miesiącach)? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • kenyp Re: Niezapominajki 26.03.06, 13:53
      wg moich obserwacji od maja i kwitna chyba cale lato
    • marbor1 Re: Niezapominajki 26.03.06, 14:02
      Niezapominajki kwitną od kwietnia do maja, powtarzają kwitnienie do m-ca
      września.
    • podyanty Re: Niezapominajki 26.03.06, 14:03
      To zalezy gdzie sie mieszka...
      • marbor1 Re: Niezapominajki 26.03.06, 14:07
        U mnie na Mazowszu tak kwitną.
        Maria
        • jdudzic Re: Niezapominajki 26.03.06, 16:00
          Czyli wychodząc jesienią na łakę raczej nie spotkamy już niezapominajek? A jeśli już, to tylko we
          wrześniu? Interesuje mnie, czy w ogóle te kwiaty jeszcze można znależć na przykład w październiku?
          Piszę książeczkę dla dzieci i jej akcja toczy się jesienią na skraju lasu. Chcę dobrze i trafnie opisać florę a
          prawdę mówiąc te niezapominajki to miał być istotny szczegół :(
          • horpyna4 Re: Niezapominajki 26.03.06, 18:20
            Niestety, najlepiej poczekać do października i pochodzić wtedy po obrzeżach
            lasów. To najpewniejsza metoda.
            • joasia72 Re: Niezapominajki 26.03.06, 21:47
              Jesienią kwitnie wrotycz pospolity - średniowysokie żółte kwiatuszki i wrzosy. Najlepiej chyba dorwać gdzieś tablice flory lasów ze szkoły lub jakąś książkę na ten temat. Albo napisz nowy wątek pod tytułem jesienna flora lasów, może zajrzy tam Mjot, nasz forumowy (jak sam mówi) "mieszkaniec krzaków" lub Amadyn, który założył na Ogród-fotografie wątek o kwaitach polnych i leśnych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=638&w=24087901&v=2&s=0
              Poza tym sprawdzając realia do książki dobrze by było dopasować te kwiatki do regionu Polski na którym akcja się dzieje:) Co innego rośnie jesienią w górach a co innego nad morzem.
              • horpyna4 Re: Niezapominajki 27.03.06, 07:42
                No właśnie dlatego najlepsza jest "wizja lokalna". Ale skoro Autorka nie może
                poczekać do października, to prosimy o podanie regionu, w którym toczy się
                akcja. Na pewno coś właściwego dla miejsca i pory roku znajdziemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka