foxtrot3 30.03.06, 13:26 Wie ktos cos na temat Commelina selestis (tuberosa) Prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pieskuba Re: Komelina Help me 30.03.06, 13:41 Możesz podesłać link? Bo ja znalazłam bardzo niewiele... Dzięki pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś
mazumo Re: Komelina Help me 30.03.06, 22:18 foxtrot,jesteś pewien że commelina i tuberoza to jedna roślina,mam je obie i wyglądają zupełnie odmiennie,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Komelina Help me 30.03.06, 22:28 Komelina i tuberoza to całkiem inne rośliny.Komelina jest podobna do trzykrotki wirginijskiej,tworzy małe bulwki które przechowuje się zimą w piwnicy. Tuberoza jest rośliną cebulową, kwitnie w końcu lata, kwiaty bardzo przyjemnie pachną.Cebule należy przechowywać zimą w piwnicy, lub roślinę trzymać w doniczce na oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Komelina Help me 30.03.06, 22:34 Tak pisalo na opakowaniu Commelina selestis (tuberosa) tabaza.sapijaszko.net/modules.php?name=Tabaza&file=index&op=Szczegolowo&tid=2286 Tu jest niewiele ale jak dla amatora wystarczy:)) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Komelina Help me 30.03.06, 22:55 Ja dodam, że kwiat tuberozy jest koloru białego, ale to chyba wszyscy wiedzą. Musiałam sobie pogadać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: Komelina Help me 30.03.06, 23:54 komeliny tez sa kwiaty biale i niebieskie-/te ktore mam/musze jeszcze dokupic biale :) Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: Komelina Help me 31.03.06, 00:03 Tuberoza , lacinska nazwa : Polianthes tuberosa, pochodzi z Meksyku. Podawajcie nazwy lacinskie, wtedy nie bedzie watpliwosci ! Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Komelina Help me 31.03.06, 14:43 Podejrzewam, że w kontekście komeliny słowo "tuberosa" oznacza po prostu "bulwiasta". Nie znam wprawdzie dobrze łaciny, ale przez analogię do topinambura (helianthus tuberosus = słonecznik bulwiasty) jest to bardzo prawdopodobne. Komelina jest rośliną bulwiastą, w naszym klimacie wymarza, wobec czego traktuje się ją podobnie, jak dalie - wykopuje karpy przed nadejściem mrozu i przechowuje w miejscu lekko wilgotnym, zabezpieczonym przed mrozem. Z tuberozą nie ma nic wspólnego, nawet należy do innej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Komelina Help me 31.03.06, 14:48 Aha, prawidłowa nazwa łacińska to commelina coelestis (nie "selestis"), od słowa "niebo" po łacinie. Ma czysto niebieskie kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś