ursamajor1 15.04.06, 14:56 Mam w domu piękna Hoyę carnosę ,,Compacta", chciałabym uzyskać od niej odnóżki. Może któś mógłyby poradzić mi jak je ukorzenić by się przyjeły. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: Hoya carnosa ,,Compacta" 15.04.06, 16:24 najlepiej sorządzać sadzonki w maju-lipcu, kiedy jest ciepło , z pędów z dwoma liścmi, niekoniecznie z pąkiem szczytowym; mnie się kiedyś ukorzeniły w wodzie, ale można od razu zasadzić do małych doniczek do podłoża: torf z piaskiem ; raczej łatwo się ukorzeniają- Jola Odpowiedz Link Zgłoś
best-seler1 Re: Hoya carnosa ,,Compacta" 15.04.06, 19:30 Z mich doświadczeń wynika, że początkowo dłłługo stoi w miejscu, nawet pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Hoya carnosa ,,Compacta" 15.04.06, 20:08 kiedyś robiłam sadzonki z pelargonii wiosną kwiecień- maj. praktycznie nic z nich nie było.zrobiłam w lecie chyba lipiec-sierpien- wybrałam porę kiedy były upały i oberwane sadzonki pelargonii położyłam na talerzu z wodą- za dwa dni puściły korzenie. od tego czasu wszelkie takie sadzonki robię latem kiedy jest bardzo ciepło. tak samo było z hoją.- Jola Odpowiedz Link Zgłoś