16.04.06, 14:34
Jak pielęgnować kwiat azalii?
Pozdrawiam Świątecznie
:o)
Obserwuj wątek
    • krzymcio Re: Azalia 16.04.06, 14:41
      jest dosyć trudna w uprawie (pochodzi z tej samej grupy co różaneczniki).
      Podstawa to kwaśna ziemia pH 3,5-4,5 !!!! podlewanie deszczówką a nie wodą z
      sieci, osłanianie na zimę !!!

Pytania: krystover@wp.pl
      • umfana Re: Azalia 16.04.06, 15:04
        Krzymcio,
        Ja dostałam doniczkowy kwiat azalii i nie wiem jak się nim w domu opiekować?
        • horpyna4 Re: Azalia 16.04.06, 15:19
          Myślę, że przede wszystkim podlewaj wodą możliwie bezwapienną. W warunkach
          domowych może być to przegotowana i wystudzona kranówa, bo wapń zostaje w
          czajniku w tzw. kamieniu.
          • umfana Re: Azalia 16.04.06, 15:44
            Horpyna dziękuję.
        • jokaer Re: Azalia 16.04.06, 15:22
          jeśli kwitnie to podlewać obficie miękką wodą( przegotowaną)i nawozić nawozem
          bezwapniowym.oczywiście nie można jej zalać. ziemia troszkę przeschnie
          wierzchnią warstwą i obficie podlać.
          wszystkie poradniki podają, że po przekwitnięciu należy doniczkę wystawić do
          ogrodu i wkopać ją w ziemię w miejscu półcienistym. trzymać aż do chłodów.(
          wrzesień) do mieszkania wstawić jak się zrobi zimno. nie lubią przegrzanych
          pomieszczeń. jeśli nie uschnie :), to powinna wypuścić pąki.
          wymaga ziemi kwaśnej jak wrzosy. przekwitłe kwiaty powinno się obcinać.

jeśli nie ma się ogrodu to można ją gdzies na balkonie ulokować. w każdym razie
          azalia potrzebuje takiego przejściowego okresu by móc znów zakwitnąć. Jola
          • umfana Re: Azalia 16.04.06, 15:43
            Ojeja... muszę ją wyrzucić do ogródka aż do września. Szkoda.
            Teraz podlałam ją wodą i schowałam na biblioteczkę w cienistym miejscu, przed
            kotami...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka