larka7 20.04.06, 10:15 Witam, Droga dojazdowa do domu ma ok.60m, zakończona jest rondem przed domem. Jakie rośliny wg Was wygladały by najefektowniej. Dodam, że dom jest w stylu dworkowym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: Cym obsadzić RONDO??? 20.04.06, 10:40 wszystko zalezy co wybierzesz do obsadzenia drogi, ale raczej zdecydowanie coś niskiego komponującego sie z resztą; w koncu to wszystko nie może przytłoczyć domu; to rondo rozumiem , że to podjazd?- jeśli tak to powinna to być przestrzeń odsłaniająca dom, żeby i z okien domu było cos widać i odsłaniał się jakis widok; trzeba to przemysleć od strony ronda i od strony domu; stań w oknie i pomysl co byś chciała widzieć, jakie kolory i jakie formy, i żeby to wszystko pasowało; w planowaniu przechodż od ogółu do szczegółu, jest to łatwiejsze- Jola Odpowiedz Link Zgłoś
kamikadze82 Re: Cym obsadzić RONDO??? 20.04.06, 14:42 na rondzie: hmm...moj pomysl: forma strzelista obsadzona jakimis kulistymi,plaskimi: B. ładnie sie komponuje: Wysoki jałowiec o odcieniu niebieskim+czerwony berberys(trzeba przycinać!)+zółty cyprisik groszkowy).Naprawwe polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Jakieś duuuże efektowne drzewo... 21.04.06, 02:39 Sława! Jezeli dworek to może dąb, albo dąb czerwony... Ewentualnie jakiś iglak: sosna czarna, jodła kalifonijska(srebrna) daglezja (srebrna) Jezeli wilgotno to metasekwoja, cypryśnik, milorząb, z tym,że 2 ostatnie wolno rosna Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jakieś duuuże efektowne drzewo... 21.04.06, 08:06 Cypryśnik błotny dobrze rośnie również w miejscach suchszych, tylko wtedy nie tworzy pneumatoforów, zwłaszcza na glebie piaszczystej. U mnie rośnie w glinie, wytwarza coś w rodzaju pneumatoforów, ale ledwie wystają z ziemi. Takie troszkę wyłażące korzenie. A drzewo jest cudowne, daje taki delikatny, nieco rozświetlony cień. Na zimę gubi igły, a właściwie całe "piórka", tak , że na wiosnę jest z czym przekopywać glinę. Na wiosnę rusza bardzo późno, czyli warto pod nim sadzić wczesnowiosenne byliny cebulowe. No i nie trzeba niczego pod nim okrywać na zimę, bo on sam to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Jakieś duuuże efektowne drzewo... 24.04.06, 13:57 horpyna4 napisała: > Cypryśnik błotny dobrze rośnie również w miejscach suchszych, tylko wtedy nie > tworzy pneumatoforów, zwłaszcza na glebie piaszczystej. U mnie rośnie w glinie, > wytwarza coś w rodzaju pneumatoforów, ale ledwie wystają z ziemi. Takie troszkę > wyłażące korzenie. A drzewo jest cudowne, daje taki delikatny, nieco > rozświetlony cień. Na zimę gubi igły, a właściwie całe "piórka", tak , że na > wiosnę jest z czym przekopywać glinę. Na wiosnę rusza bardzo późno, czyli warto > > pod nim sadzić wczesnowiosenne byliny cebulowe. No i nie trzeba niczego pod nim > okrywać na zimę, bo on sam to robi. Sława! Ja tez jestem szczęsliwy posiadaczem i fanem tego pieknego drzewa. Ja mowisz potrafi on tez w suchszej ziemii w szkole moich dzieciaków rosnie chyba taki ze 20m... Pieknie się przebarwia na krwisto-czerwony przed zrzuceniem igieł. Obok mam metasekwoje, przerosła go błyskawicznie! Ale taxodium delikatniejsze... Moze warto poexperymentować z Gliptostobus lub innymi mexykańskimi gatunkami Taxodium..? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Cym obsadzić RONDO??? 22.04.06, 00:30 Chyba mowimy o klombie na podjezdzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
basia961 Re: Cym obsadzić RONDO??? 22.04.06, 05:37 Ja też tak myślę - klomb nie rondo. W takim miejscu kwiaty bym posadziła. Wszystkie wysokie i dostojne drzewa zasłonią widok na wejście do domu. W centralnym miejscu, na wprost wejścia - kwiaty albo niskie krzewy, drzewa po bokach wjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Cym obsadzić RONDO??? 23.04.06, 10:54 kolomb kwiatowy niski: fioletowy heliotrop - pachnie - rośłina trwała możesz przetrzymać w jasnej piwnicy przez zimę; żołta Calceolaria, koleusy - tzw. pokrzywki -kolorowe liście zilelistka - cudowna na klomby rude aksamitki w/w twałe, łatwe w uprawie efektowne łatwo można samemu rozmnażać Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Cym obsadzić RONDO??? 23.04.06, 10:59 ajęsli stać Ciebie na ogrodnika - to nasadzenie cebulowymi na wiosę, a potem wymiana na juz kwitnące w/w w sklepach ogrodniczych i u ogrodników można kupic piękne kwitnące, rozkrzewione egzemplarze fioletowy heliotrop - pachnie - rośłina trwała możesz przetrzymać w jasnej przygotowany przezemnie w ub. roku zestaw: > piwnicy przez zimę; > żołta Calceolaria, > koleusy - tzw. pokrzywki -kolorowe liście > zilelistka - cudowna na klomby wysadzany był w sierpniu i doczekał w pełnej krasie pierwsych chłodów Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Cym obsadzić RONDO??? 22.04.06, 07:49 rozłożyste jałowce poprzerastane czerwonymi makami orientalnymi Odpowiedz Link Zgłoś
ola9186 Re: Cym obsadzić RONDO??? 22.04.06, 19:52 według mnie ładnie wygładałyby róże. jednego koloru lub dwóch - przeplatane: czerwony, herbaciany, czerwony, herbaciany, ... - to tak dla przykładu. kolor zależy od gustu. powodzenia. napisz jak to w końcu obsadzisz czym obsadziłaś i jak wyszło.pa Odpowiedz Link Zgłoś
mazumo Re: Cym obsadzić RONDO??? 22.04.06, 20:46 ja brzeg ronda obsadziłabym bukszpanem którego można wymyślnie kształtować,a w środku kolorystycznie dobrałabym niskie byliny,które miałyby różne fazy kwitnienia,a w środku nieduże drzewo lub krzew,rozumiem że to rondo jest spore,czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Cym obsadzić RONDO??? 23.04.06, 08:49 larka7 napisała: > Witam, > > Droga dojazdowa do domu ma ok.60m, zakończona jest rondem przed domem. Jakie > rośliny wg Was wygladały by najefektowniej. Dodam, że dom jest w stylu > dworkowym. Musi to byc cos, cos co zapiera dech w piersiach. Odpowiedz Link Zgłoś
larka7 Re: Cym obsadzić RONDO??? 24.04.06, 10:05 rondo jest spore, droga dojazdowa ok 60m, działka o powierzchni 1,1ha. wzdłuż drogi będą sadzone dzewa liściaste (jeszcze nie zdecydowałam jakie). No i to nie jest klombik jak piszecie, to jest rondo. Nic wysokiego tam nie chce bo przysłoni dom i rzuci cień. Myślałam ewentualnie o jakimś drzewku karłowatym, przewadze iglaków płożżcych (ze względu na to że są zimozielone). Jakbyście mieli jakieś fotki z parków lub własnych ogrodów - z chęcią pooglądam. dzięki-pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś