Dodaj do ulubionych

Robaczki w czereśnich

29.04.06, 14:20
Witam, mam w ogrodzie starą dużą czereśnię, która rodzi mnóstwo pusznych
owoców, ale niestety z mięsna zawartością. Znalazłam na forum juz podobny
wątek, ale w nim radzą między innymi przekopywanie ziemi pod czereśnią. U mnie
to odpada, bo pod nia rośnie trawa, a całe drzewo jest w centralnym punkcie
ogrodu. Co robić aby się ich pozbyć.
Obserwuj wątek
    • ulako Re: Robaczki w czereśnich 29.04.06, 16:40
      Mogę dać Ci radę na przyszły rok ,a mianowicie od połowy maja rozłóż pod
      drzewem włókninę lub folię ,oberwij wszystkie owoce w tym roku.Włóknina
      uniemożliwia dorosłym owadom nasionnicy wylot z ziemi (w maju)i uniemożliwia
      larwom wejście do ziemi (w lipcu).
      Dorosła mucha wylatuje z ziemi w końcu maja i składa jaja na zielonych jeszcze
      owocach ,potem larwy (to te robale) wychodzą z owocu ,spadają na ziemię ,gdzie
      się przepoczwarzają i zimują a pod koniec maja wylatują jako muchy i cykl się
      zaczyna od nowa.
      Właściwie to jest koniec kwietnia ,więc można przystąpić do działania.
      Jeżeli chodzi o opryski to można w okresie kwitnienia akacji (to się zbiega z
      okresem wylotu much) zastosować środki Fastac10EC lub BASUDIN 25EC ,potem
      jeszcze trzykrotnie w odstępach 8 dni.
      • elissa0 Re: Robaczki w czereśnich 29.04.06, 23:34
        a ja radzę kupić odmianę RIVAN-najwcześniejsza.Mam taką i żadnych robali!!!!!
        Kilka lat temu dobroduszna sąsiadka podarowała nam reklamówkę czereśni...Połowę
        zjedliśmy z bratem od razu, z reszty mama miała ugotować kompot i wsypała je do
        miski z wodą....sąsiadka nie żyje, ale dalej ją wspominam.
        • tram_ktos Re: Robaczki w czereśnich 11.05.06, 11:51
          No tylko że piękna duża czereśnia już rośnie, zdobiąc ogród i chyba żal byłoby
          ją wymieniać na "lepszy model".
      • yellow10 Re: Robaczki w czereśnich 30.04.06, 08:09
        Dzięki za radę. Tylko co z trawą , która jest pod czereśnią? Jeśli położę folię,
        to ona ochroni czereśnie, ale zniszczy trawę. Czy włóknina będzie bezpieczniejsza?
        Czereśnia jest stara i dość szerokiej koronie, więc jeśli będę musiała wybierać
        pomiędzy robakami z trawą to będę miała kłopot. Jeśli chodzi o kupienie nowej
        odmiany , to odpada, bo co zrobię z tym drzewem co mam, jest wielką ozdobą ogrodu.
        MOŻE JEST ŚRODEK NA SPRYSKANIE TEGO CO W ZIEMI JUŻ SIEDZI ABY NIE WYLECIAŁO?
        • dominikams Re: Robaczki w czereśnich 30.04.06, 18:29
          tutaj powinny być podawane informacje na temat wylotu much:
          www.piorin.gov.pl/sygn/php/woj.php?woj=mazowieckie
          należy zastosować się dokładnie do podawanych terminów.

Co do trawy pod czereśnią - to ja bym jednak spróbowała przykryć folią - nie
          wiem tylko, ile ta muchówka wytrzyma pod folią, a trawa powinna się szybko
          zregenerować. A w ogóle to może lepiej by było nie mieć trawy pod drzewem, tylko
          wysypać korą (odkwaszoną) i wtedy nie martwisz się o trawę.
          • joasia72 Re: Robaczki w czereśnich 02.05.06, 16:31
            Mam folię pod czereśniami już 3 rok i takie mam wnioski:
            -folię osłoniłam korą, nie przepuszcza ona wody więc mam totalny bałagan - zgniłe owoce, pestki i mokra kora,
            -jeśli nawet moje własne larwy zerwę z owocami lub zbiorę opadłe owoce, nie jestem w stanie osłonić ziemi w promieniu choć trochę większym niż korona drzew ani tym bardziej u sasiadów - mucha nasionnicy i tak przylatuje,
            -folię zmieniam na czarną agrowłókninę, w nacięciach posadzę barwinek lub omawianą już kotulę - opadłe owoce i pestki zbiorę odkurzaczem lub zamiotę,
            -nadal sprawdzam wylot much na pomarańczowe tablice lepowe i opryskuje po około 7 dniach,
            -słyszałam o preparacie do polewania gleby, jest jednak bardzo toksyczny, nieselektywny i zabije wszystko co żywe - zrezygnowałam.
        • tram_ktos Re: Robaczki w czereśnich 11.05.06, 11:53
          Biała agrowłóknina jej nie zaszkodzi.
      • tram_ktos Re: Robaczki w czereśnich 11.05.06, 11:50
        >rozłóż pod
        > drzewem włókninę lub folię
        Myślę, że tylko biała włóknina jest właściwa, bo folia lub czarna włóknina moga
        zniszczyć trawę. Folia jest zresztą niekorzystna i dla samego drzewa, bo
        blokuje przepły wody opadowej.
    • nnike Re: Robaczki w czereśnich 01.05.06, 00:07
      Pamiętam jak Ekspert przypominał o okopywaniu drzew owocowych. Wiosną i
      jesienią. Prawdopodobnie po to, by zapobiegać inwazji szkodników.
      Dzisiaj okopałam, a przy najbliższym koszeniu, obsypię tę gołą ziemię ściętą
      trawą. Jak wyschnie, wymieszam z ziemią i będzie dodatkowy nawóz.
      Poza tym nałożyłam na wszystkie owocowe opaski lepowe, bo chcę uniknąć chemii w
      sadzie.
      Zobaczymy co będzie :) A do czereśni i wiśni i tak nie zaglądam, bo lubię je
      jeść ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka