Dodaj do ulubionych

ziołowe rabatki - pomysły

23.05.06, 15:22
Jak załozyc ładny ogródek z ziołami?
U mnie tymczasowo - prowizorka w formie prostokata z okienkami -
jak ...tabliczka czekolady.
Zioła same w sobie nie sa bardzo dekoracyjne, ale niezbędne.
Chciałabym wykorzystac je podwójnie tzn. i konsumpcyjnie i estetycznie ;-)
Macie może jakieś ciekawe pomysły juz zrealizowane?
Obserwuj wątek
    • pinos Re: ziołowe rabatki - pomysły 23.05.06, 23:30
      Moje zioła przesadziłam z małych doniczek, w których kiełkowały, do dużego
      wiklinowego kosza bez pałąka - rosną stadem i są coraz mocniejsze ;o)
    • wiosna20051 Re: ziołowe rabatki - pomysły 24.05.06, 10:23
      u mnie ziola rosna jak inne rosliny. zrobilam taki kacik kolo altanki, pachna
      przepieknie. :) podesle jakies zdjecie, jak tylko troche sie rozrosna.
      a jakie masz ziola? bo ja mam lubczyk, bazylie w dwoch kolorach, majeranek i
      tymianek. nie moge nigdzie dostac sadzonek rozmarynu, moze natknelas sie gdzies
      we Wroclawiu?

pozdrawiam
      wiosna

www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm
      • horpyna4 Re: ziołowe rabatki - pomysły 24.05.06, 10:31
        Wprawdzie we Wrocławiu dawno nie byłam, ale rozmaryn czasem jest sprzedawany w
        doniczkach, już podhodowany. Powinien być np. w supermarketach, może nawet w
        dziale spożywczym. Tak, jak np. bazylia.
        • heart_of_ice Re: ziołowe rabatki - pomysły 24.05.06, 10:53
          w tym roku jeszcze jest krucho z ziolami (tymi wieloletnimi) bo pomarzly:( w
          sprzedazy sa wiec tylko takie malutkie...

Pauli
          --
          bywam na Łysej Górze:)
        • wiosna20051 Re: ziołowe rabatki - pomysły 24.05.06, 15:28
          > Powinien być np. w supermarketach, może nawet w dziale spożywczym. Tak, jak
          > np. bazylia.

w zeszlym roku kupilam w epi bazylie i posadzilam w ogrodzie. nie przezyla. nie
          jestem pewna, czy ziola sprzedawane w dzialach spozywczych nadaja sie do
          hodowli na zewnatrz. musze wybrac sie na legnicka albo na bielany. boze, jak to
          daleko.. :)

pozdrawiam
          wiosna

www.in-tra.com.pl/galeria/galeria.htm
      • borysa Rozmaryn kupiłam 24.05.06, 11:24
        w zeszłym tygodniu w Kauflandzie na Legnickiej 2.99
      • seledynowa rozmaryn! 24.05.06, 12:51
        wczoraj widziałam na Bielanach i to całkiem spore sadzonki - na parkingu
        urządzono sklep z roslinami "pod chmurka" - sporo ciekawych bylinek (jakich np.
        nie było nawet przy ogrodzie Botanicznym np. rdest Rose, żurawka o brązowo-
        czerwonych liściach i jezówka)
        parking przy Leroy Merlin;
        u mnie świetnie rosnie lubczyk, oregano, melisa, mięta, tymianek, cząber i
        estragon; duzo gorzej wygladaja te najpyszniejsze: bazylia (2 kolory) i
        majeranek; dodatkowo jeszcze macierzanka, ruta, szałwia i przy ziołach seler
        naciowy, natka pietruszki, koperek i szczypiorek;
        rozmaryn też w tym roku przegapiłam (u mnie to podstawowe zioło do pizzy
        domowej)
    • szadoka Re: ziołowe rabatki - pomysły 24.05.06, 11:45
      eeetam, moje sa dekoracyjne bardzo. Mam dwa wielkie krzaczory macierzanki (jeden
      z nich zostal kupiony jako tymianek), jedna malenka macierzanke ze zlotymi
      listkami, przepiekna miete z karbowanymi liscmi, duzy krzak oreganu, melise ze
      srebrnymi listkami, dwa tymianki (malutkie jeszcze), czaber (podobno) ze zlotymi
      liscmi, estragon i koperek. Wyglada to wszystko coraz ladniej.
      Niestety moja bazylia w tym roku marna jest, rosnie ( wlasciwie nie rosnie)
      sobie w doniczkach w domu juz poltora miesiaca i wygalada marnie. Nie wiem
      czemu, ma wilgotno i cieplo a mimo to bardzo slabo rosnie.
      Mial byc tez majeranek ale okazalo sie, ze wyszla lobelia :)))
    • magze Re: ziołowe rabatki - pomysły 24.05.06, 16:50
      u mnie ziołowe rabatki są ....w bardzo dużych ciemnoniebieskich donicach. Mam
      tam po trzy kępy ziół: malisa, bazylia i kolorowa mięta(biało zielone liście);
      tymianek majeranek i karbowana pitruszka; rozmaryn ma 4-ry lata i tylko on
      zimuje w domu. Taka hodowlę podpatrzyłam w winiarnii pod Wiedniem wiele lat
      temu. Od tej pory tak hoduję zioła i w tym roku po raz pierwszy wymarzło mi
      wszystko. Oczywiście bazylia jest jednoroczna i kupuję ją w markecie. Rośnie
      bardzo dobrze.
    • saxifraga Zielna spirala-kopiec 30.05.06, 16:45
      Moje zielska – a mam ich sporo - są bardzo rozpuszczone i hasają po całym
      ogrodzie. Wiele z nich się na skalniaku panoszy, albo między innymi kwiatami i
      krzakami. Czego sama nie mam, ale co mi się bardzo podoba, to to co w różnych
      książkach i czasopismach widziałam – "zielną spiralę-kopiec" Ta metoda,
      nawiązująca do >perma kultury< (napoczęta przez japonskiego ogrodnika Masanuba
      Fukuoka i rozwinięta przez australijczyka Bill Mollison) polega na
      umożliwieniu/wykorzystaniu naturalnych warunków dla różnych roslin, szczególnie
      nadaje się do mniejszych ogrodów, bo powiekszamy powierzchnię pod uprawę i
      dajemy optymalne warunki dla ziół o różnych wymaganiach.
      Projekt "ielnej spirali - kopca" w skrócie wygląda tak:
      Robimy spiralę-kopiec zaczynając od układania kamiennej konstrukcji.
      Naturalnie im wyższy ma byc kopiec, tym stabilniejsza musi byc jego podstawa.
      Miejsca między kamieniami wypelniamy tłuczeniem, a na gotowa spiralę dajemy
      ziemię, nie zapominajac, żeby z niej wygladaly “skały”, które nagrzane słoncem
      w ciagu dnia beda ogrzewac otoczenie w nocy oddając ciepło. Jak kto ma miejsce
      i ochotę, to u stóp takej "fudżijamy" może sobie założyć oczko wodne (4), które
      tez z kolei bedzie tworzyć mikroklimat dla otaczających go roślinek. Całość
      obsadzamy roślinami w zależności od ich upodoban. Na szczycie (1) rosną rośliny
      wymagające suchego i wapiennego podłoża (tymianek, szalwia itp); na zboczach
      (2) góry można posadzić m.i. melissę czy oregano; na nizinach (3), w klimacie
      umiarkowanym i na podłożu mokrawym, sadzimy szczypiorek i miętę (ta w zakopanym
      wiadrze bez dna, bo inaczej wszystko zarosnie!). Dla ilustracji “narysowałam”
      schematyczny plan:

_1__
      (______\
      /____2_____)
      (_______3______\
      (___ _______
      ( )
      ( 4 )
      (__)

Pozdrawiam,
      Saxifraga
Inne wątki na temat: