Dodaj do ulubionych

m a g n o l i a

16.01.03, 17:50
zbliża się wiosna a przy wejściu do mojego domku rośnie magnolia. Muszę
mocno powycinać gałęzie, nie mogę wejść do domu. Jak to zrobić by nie
zniszczyć pięknej magnoli, która trzy razy w roku ma kwiaty!
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: m a g n o l i a 21.01.03, 09:51
      Witam na forum Gazety!
      Niestety magnolie nienawidzą przycinania i zawsze takie zabiegi odchorują. Tak
      naprawdę to można wykonywać tylko cięcia pielęgnacyjne tj. usuwanie chorych
      gałęzi. Ja byłem w podobnej sytuacji i w lutym podciąłem ją bardzo mocno – poza
      tym ze nie specjalne kwitła( podczas cięcia usuwamy również paki kwiatowe) to
      nic jej nie było. Nie mniej jednak weź pod uwagę, że nieumiejętne lub zbyt
      intensywne przycięcie rośliny może się źle skończyć. Dobrze więc rozłożyć je na
      dwa może nawet trzy etapy. Oczywiście będziesz się musiała pogodzić z tym że
      prze jakiś czas będzie kwitła słabiej lub nawet wcale.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • etaxi Re: m a g n o l i a 21.01.03, 20:06
        jerzy.wozniak napisał:

> Witam na forum Gazety!
        > Niestety magnolie nienawidzą przycinania i zawsze takie zabiegi odchorują.
        Tak
        > naprawdę to można wykonywać tylko cięcia pielęgnacyjne tj. usuwanie chorych
        > gałęzi. Ja byłem w podobnej sytuacji i w lutym podciąłem ją bardzo mocno –
        > ; poza
        > tym ze nie specjalne kwitła( podczas cięcia usuwamy również paki kwiatowe)
        to
        > nic jej nie było. Nie mniej jednak weź pod uwagę, że nieumiejętne lub zbyt
        > intensywne przycięcie rośliny może się źle skończyć. Dobrze więc rozłożyć je
        na
        >
        > dwa może nawet trzy etapy. Oczywiście będziesz się musiała pogodzić z tym że
        > prze jakiś czas będzie kwitła słabiej lub nawet wcale.
        > Pozdrowienia,
        > Jerzy Woźniak

serdecznie dziękuję za poradę.
        o wynikach postaram się informować. Tylko etapy przycinania mają być w
        odstępach ....??? jakich / czas / .?
        pozdrawiam: Jerzy
        • jerzy.wozniak Re: m a g n o l i a 22.01.03, 07:30
          Witam ponownie!
          Najlepiej w odstępach roku, czyli tniemy wczesną wiosną każdego roku. Każde
          cięcie należy dobrze przemyśleć. Niektórzy twierdzą, że można je również ciąć
          pod koniec lata, ale to tylko tak symbolicznie.
          Pozdrawiam,
          Jerzy Woźniak
          • etaxi Re: m a g n o l i a 27.04.03, 19:38
            witam w piękny kwietniwy dzień !
            powycinałem ostroooooooo ! około 1/3 . ale trzeba przyznać,że miła roślina i
            pięknie zakwitła / same kwiaty na święta wielkanocne / teraz pojawiają sie
            nowe pąki. > dla próby wszystkie odcięte gałązki powsadzałem na różne sposoby
            do dalszego rozkwitu: tylko na razie trzyma się i kwitnie, puszcza pąki gałąź
            trzymana w pojemniku z wodą w ciemnym pomieszczeniu > następnie od tygodnia
            jest już w oświetlonym > zgubiła kwity ale rosną nowe pąki liści > nadal brak
            korzonków > poczekamy / zobaczymy !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka