agnick 07.06.06, 14:28 Witam! Na liliach pojawił się robale (czerwone) które obgryzają listki. Jak się pozbydź paskudztwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
begietka Re: Lilie i robale 07.06.06, 17:00 Przyłączam się.Regularnie obgryzają lilie. Mialam ich cały rząd, w tym roku częśc wypuściła tylko mizerne listki.Może wykopać te cebule i jakoś je zahartować i ponownie zasadzić...juz nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
1966f Re: Lilie i robale 07.06.06, 20:22 mam dużo lili i nigdy nie miałam na nich robali.Jak obgryzają liście to po co wykopywać cebule może wystarczy spryskać czymś przeciw szkodnikom. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Lilie i robale 07.06.06, 20:25 iskraja napisała: > Ja je po prostu zbieram i wywalam... Ja też Odpowiedz Link Zgłoś
1966f Re: Lilie i robale 08.06.06, 10:32 Bryniu długo muślałam i doszłam do wniosku że te robale.A tak poważnie to mam je na działce ale lili mi nie poobgryzały,myślałam że jak ma taki fajny kolor to niech sobie żyje.Ale sprawprawdze lepiej dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Lilie i robale 08.06.06, 11:23 1966f napisała: > doszłam do wniosku że te robale. BINGO :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
iskraja Re: Lilie i robale 07.06.06, 22:59 Właściwie to nie robale (chrząszcze) objadają się liliami tylko ich larwy, które przebywają pod liśćmi. Dosłownie codziennie trzeba robić "przegląd" bo pojawiają się nagle i nagle zaczynaja znikać całe liscie Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Lilie i robale 08.06.06, 05:35 Jest to poskrzypka liliowa.Liście są niszczone przez chrząszcze, oraz ich larwy.Chrząszcze są czerwone,a larwy odrzydliwe,utaplane we własnych odchodach, co wygląda jak czarne błoto na roślinie.Chrząszcze niszczą jeszcze korony cesarskie.Należy jewyłapywać cały czas.Larwy można spłukać wodą, one nie potrafią wejść z ziemi na roślinę. Odpowiedz Link Zgłoś
rafaloku Re: Lilie i robale 08.06.06, 08:21 Tak, to z pewnością poskrzypka cebulowa, zwalczanie tego szkodnika może okazać się trudne ze względu na długi okres składania i wylęgania jaj (od wiosny do połowy lata), przy niedużej liczbie roślin i niezbyt licznym wystąpieniu szkodnika można spróbować ograniczyć się do ręcznego wyłapywania, przy większej inwazji należy wykonać oprysk środkiem chemicznym, np. Owadofosem 540 EC. fotografia poskrzypki na liliach w ogródku mojej mamy i opis tego szkodnika: www.ogrody.cvd.pl/pliki/szkodniki/poskrzypka_cebulowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
hanryc1 Re: Lilie i robale 08.06.06, 13:28 ja spryskalam owadofosem i jak na razie mam spokoj... gnebi mnie inny problem-kret, mam lapke ale jest chyba "inteligentnym kretem" i nie daje sie zlapac Odpowiedz Link Zgłoś