ap77 11.06.06, 14:59 Bylam dzis w sklepie ogrod., ale byly tylko takie 40 cm, malutkie (ale juz kiwtnace), a ja cgce olbrzymki! Gdzie takie dostane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Chce mega naparstnice! 11.06.06, 18:26 Kup nasiona (jest to roślina dwuletnia), wysiej teraz do gruntu, a od przyszłego roku będziesz mieć co rok kwiaty, bo się sama rozsiewa. Możesz najwyżej przesadzać w lepsze miejsca. A te sadzonki na pewno nie urosną? Powiedzieli tak w sklepie? Bo to różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Chce mega naparstnice! 11.06.06, 19:24 Ja swoje dziś wysiałam :o) Ciekawe, czy będą łaskawe i zechcą urosnąć... Nigdy nie miałał naparstnic. Są bezproblemowe czy kapryszą? pieskuba Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Chce mega naparstnice! 11.06.06, 19:32 Przecież one rosną dziko w lasach. Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Chce mega naparstnice! 11.06.06, 19:53 w sklepie powiedzieli ze one juz takei zostana, a poza tym, to mialy jakies takie wyblakle kolory (bialy i lekko rozowy), a ja chce intensywne kolory i zeby byly takie kropeczki w kielichach:) Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_cha Re: Chce mega naparstnice! 11.06.06, 19:55 Zero problemów. Moje, które mam z nasionek zeszłorocznych mają z półtora metra i pięknie kwitną. A zajmowałam się nimi tyle co nic. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Chce mega naparstnice! 11.06.06, 20:09 Naprawdę, tylko z nasion. Tanio, pewnie i potem już same powtarzają. Nie potrzebują żadnej opieki, radzą sobie same. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Chce mega naparstnice! 11.06.06, 21:47 Akurat. Drugi rok próbowałam wysiać naparstnice. Ani jedna nie urosła. Nawet te już kwitnące, których nasiona jesienią potrząsałam pracowicie nad grządką. To samo było z tojadem i smagliczką. Nie chcą się wysiewać i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink lisie rekawiczki ))) 11.06.06, 22:41 Czy o ten kwiat chodzi? img505.imageshack.us/img505/6100/may9d011foxglovelavender7su.jpg img505.imageshack.us/img505/2523/may9d010foxglove2wd.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: lisie rekawiczki ))) 11.06.06, 23:13 tak, to są naparstnice. Ciekawe co piszecie. U mnie naparstnice rosną jak oszalałe i muszę je kontrolować.Mama posadziła je jakies 10-15 lat temu i tak same się rozsiewają. Są piękne i dostojne ale bardzo żarłoczne. Smagliczka też sama się rozsiewa i też muszę nadmiar wyrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: lisie rekawiczki ))) 14.06.06, 23:31 Smagliczki nie wyrzucaj - chętnie ją przytulę. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: Chce mega naparstnice! 11.06.06, 23:48 I tojad i naparstnice, moze jeszcze oleander do kompletu ? Polska Lukrecja Borgia sie tu u nas maskuje, czy jak ? Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Chce mega naparstnice! 12.06.06, 08:43 to chyba masz wyjatkowego pecha. Ja mam mase samosiejek (zeszloroczne juz kwitna na rozowo).Rosna jak glupie , juz nie wiem gdzie je utykac bo wyrzucic jakos zal.... Odpowiedz Link Zgłoś
kirki Re: Chce mega naparstnice! 14.06.06, 11:04 Co za zbieg okoliczności - tez chorowałam na naparstnice, poszłam do Centrum ogrodniczego - no i oczywiscie były maluchy lekko żółte wyblakłe, wys. do 40 cm (może nawet byłam w tym samym centrum co Ty). Potem na lokalnym bazarku znalazłam szkółkarza z bylinami - miał tez naparstnice - i to już te wieksze, niestety, zakwitną dopiero za rok, ale kupiłam 2. Odkryłam ostatnio szkółkę spod Krakowa, prowadzą sprzedaż wysyłkową i mają mnóstwo bylin w tym ponad 10 odmian naparstnic (największe dochodzące do 2 metrów), co prawda w sezonie wiosennym zbierają zamówienia teoretycznie do 8 czerwca, ale napisałam do nich, i odpisali, że można składać zamówienia do końca czerwca. Ich strona internetowa to: www.kwietnik.com.pl Ja to się prawie pochorowałam przeglądając katalog, bo zamówiłabym wsztstko gdybym mogła, ale rozmiary ogródka nie pozwalają. Poza naparstnicami rzuciłam się jeszcze na dziewanny i ślaz. Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: Do Kirki.. 14.06.06, 22:45 Czy jesteś "młodym ogrodnikiem" ? Jak wysiejesz teraz dwuletnie to w przyszłym roku zakwitną. Po co kupować u ogrodnika. Sa to rośliny które naprawdę każdy może uprawiać. Bedzie to naparstnica, bratek, stokrotka, laka, niezapominajka i wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: Do Kirki.. 20.06.06, 09:26 znalazlam duze, ale zolte. Kurcze drogie cholerstwo 12 zl! Odpowiedz Link Zgłoś